Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat ze een romig mondgevoel hebben. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen - zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris - met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan.
Er is natuurlijk niet een specifieke wijn die bij alle stamppotten past, het gaat erom, wat er in de stamppot zit aan groenten met name. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie.
Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië.
Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. De zoete aardappelen van deze week zijn ook wat zoeter van smaak, net als de wortelen (de naam zegt het al) en daarom past daar een fijne witte wijn perfect bij.
Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken.
Bron: chefsculinair.nl