Warm weer, maar wel steeds wat onbestendiger

Weerbericht van 17 juni tot en met 23 juni

Warm weer, maar wel steeds wat onbestendiger

Vrijdagmiddag houdt de zwakke tot matige zuidwestelijke wind aan en het warmt nog een stuk verder op. De zon schijnt daarbij flink en er komen wat dunne wolkensluiers voor.

Het enige wat de temperatuur iets kan temperen is Saharastof hoger in de lucht, maar dit effect is beperkt. Vooral in het zuiden wordt het warm met temperaturen rond 30 graden. In het midden van het land, grofweg de lijn Alkmaar-Enschede wordt 28 à 29 graden. Ten noorden daarvan wordt het 25 tot 27 graden. De meeste verkoeling vind je vandaag op de Waddeneilanden, want hier wordt het maximaal 25 graden.

De zon schijnt vandaag erg fel en de UV-index komt ruim boven de 7 uit, in het zuiden is zelfs UV-index 8 mogelijk. Een gevoelige huid kan al binnen een kwartier verbranden. Zoek geregeld de schaduw op, vooral aan het begin van de middag, en smeer je goed in met zonnebrandcrème als je een tijd buiten bent.

Vrijdagavond blijft het nog lange tijd warm en met uitzondering van wat sluierwolken is het helder. Door de sluierbewolking en Saharastof is waarschijnlijk een mooie felgekleurde zonsondergang te zien. Pas na zonsondergang koelt het wat verder af en de temperatuur komt later in de avond tussen 20 en 23 graden uit van noord naar zuid.

In de nacht koelt het dan in het noordoosten af richting 15 graden, maar op veel plaatsen is sprake van een plaknacht met temperaturen die met moeite onder 20 graden uitkomen. Op de meeste plaatsen staat een zwakke zuidwestelijke wind, maar in het noordwesten krijgt een windrichting vanaf zee de voorkeur.

Zaterdagochtend kunnen de vroege vogels door het Saharastof genieten van een prachtige zonsopkomst. Met uitzondering van wat sluierwolken is het zonovergoten en er staat ons opnieuw een zeer warme dag te wachten.

In het noorden draait de wind wat naar het noordwesten en dat brengt al wat koelere lucht en meer bewolking met zich mee. In de Kop van Noord-Holland is het aan het einde van de ochtend een graad of 20.

Zaterdagmiddag bereikt de hitte zijn hoogtepunt. Op veel plaatsen worden tropische temperaturen van 30 graden bereikt. De warmste lucht bevindt zich in het zuiden en zuidoosten.

Opnieuw schijnt de zon erg fel met UV-index 7-8 en is het oppassen voor verbranding. Wel neemt de bewolking in de loop van de dag steeds verder toe. Door de iets hogere luchtvochtigheid voelt het soms drukkend warm. In de noordelijke provincies is de wind inmiddels afkomstig vanaf de Noordzee en dit drukt de temperatuur.

Zaterdagavond trekt vanaf het noordwesten koelere lucht ons land binnen en dit zal de hitte geleidelijk gaan verdrijven. Dit gaat niet zonder slag of stoot en er bestaat kans op een aantal stevige buien. Dit gebeurt als eerste in het noorden van het land.

Zondag komt de grens tussen zeer warme en koelere lucht grofweg over het bovenste deel van ons land te liggen en de koelere lucht breidt zich geleidelijk uit naar het zuidoosten. Op dit grensvlak kunnen regen- en onweersbuien ontstaan. In het zuidoosten kan het nog zomers warm worden met waarden rond 25 graden, maar het verschil is groot met het noorden en westen waar het kwik met moeite rond 20 graden uitkomt.

Maandag is het op een enkele bui na een groot deel van de dag droog. Vergeleken met het weekend is het een stuk koeler en de maximumtemperatuur ligt tussen 17 graden in het noorden en 23 graden in het zuiden. Dit zijn heel gebruikelijke waarden voor midden juni.

Ondanks de lagere temperaturen is wel nog steeds oppassen geblazen voor de felle zon. Aan het begin van de middag wordt nog zonkracht 7 bereikt en verbranden gebeurt daarbij al binnen een kwartier.

De dagen daarna blijft de grens met warme lucht dicht bij ons land in de buurt en dit brengt veel onzekerheid met zich mee. Als de warme lucht ons land weer weet te bereiken kan het vooral in het zuiden en zuidoosten weer zomers of zelfs tropisch warm worden met temperaturen van 25 tot zelfs 30 graden. In de koelere lucht zijn de temperaturen vrij gemiddeld voor een junimaand met iets meer dan 20 graden. Mocht het warme weer in de loop van de week terugkeren, stijgt daarmee ook gelijk de kans op stevige buien.