Wat als er weer een coronagolf komt?
Zijn we er nu wel op voorbereid?
Gepubliceerd: 27 mei 2022
Het spook van corona doemt af en toe weer op in de media. De laatste tijd steeds vaker. Blijkbaar zijn we er toch niet gerust op. Vooral het gebrek aan daadkracht bij de (landelijke) overheid stoort met name Koninklijke Horeca Nederland. Die ziet de bui alweer hangen mocht het weer tot een nieuwe golf aan coronabesmettingen komen.
Verschillende media berichtten afgelopen tijd dat de – landelijke – overheid slecht is voorbereid op een mogelijke nieuwe coronagolf in de herfst. De plannen vanuit het kabinet zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te vrijblijvend en een concrete uitwerking laat nog steeds te wensen over.
‘Dit heeft als risico dat de echte crisis – de zorgcrisis – opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd als er weer een lockdown komt omdat de zorg het niet aan kan. Ondertussen verwacht het kabinet wel dat we als bedrijfsleven zelf met coronaplannen komen.’
De omgekeerde wereld volgens KHN. ‘Het kabinet moet ervoor zorgen dat de zorg maximaal coronabestendig is en een concrete coronastrategie presenteren die per scenario duidelijk aangeeft wat de parameters zijn waarop gestuurd wordt. Die duidelijkheid is nodig om ook vanuit de sectoren bij te kunnen dragen aan een open maatschappij.’
Meerdere experts toonden zich zeer kritisch over het kabinetsbeleid. Er gebeurt volgens hen veel te weinig om te waarborgen dat de zorg daadwerkelijk klaar is als het aantal coronabesmettingen in het najaar weer toeneemt; de druk op de zorg is nog steeds hoog, het personeelstekort in de zorg is groter dan vóór corona, de IC-capaciteit is niet klaar voor een opleving van het virus en er is niet nagedacht over speciale coronaziekenhuizen.
Personeelstekort is overal nijpend, dus net zo zeer – misschien wel meer dan ooit – in de zorgsector. En dat is de sector die ons straks weer uit de nood moet helpen mocht het zover komen. KHN: ‘Tegelijkertijd verwacht het kabinet wel van sectoren zoals de horeca dat zij nu al vrijwillig met plannen komen die beschrijven wat die sectoren gaan doen bij een opleving van het virus.’
Een belangrijke winstwaarschuwing heeft het kabinet al afgegeven: het kabinet geeft alleen nog financiële steun bij een langdurige en totale sluiting. In alle fasen die daaraan voorafgaan is corona volgens het kabinet een ondernemersrisico. ‘Het kabinet zadelt het bedrijfsleven daarmee op met een ‘mission impossible’ aldus KHN.
Een cruciale pijler in een coronabestendige maatschappij. Uit het RIVM Bron & Contactonderzoek blijkt dat horecalocaties voor gemiddeld 2,9% verantwoordelijk waren voor het oplopen van een besmetting. ‘De horeca was én is dus een veilige omgeving en dit geldt voor veel andere mkb-sectoren ook. Dan moet je als overheid niet als eerste de bal bij het bedrijfsleven neerleggen’, aldus KHN geïrriteerd.
Corona lijkt verder weg dan ooit. Maar of dat ook zo is, is maar zeer de vraag. In de Egmonden zijn terrassen komende zomer nog volgens de ‘coronaplanning’ een stuk groter. Alles om de horeca haar verliezen weer wat te kunnen laten compenseren. Maar wat heb je daaraan als bij een opleving van het aantal besmettingen het verhaal weer van voren af aan begint?
bron: khn.nl
Foto (redactie)
Wat gebeurt er wanneer het aantal coronabesmettingen in het najaar weer omhoog schieten? Gaat dan de boel weer dicht?