Wat gaan we eten tijdens de kermisdagen?
Stamppot aardappelen, sla en tonijn
Gepubliceerd: 7 juli 2023
Natuurlijk gaat er wel een oliebolletje in tijdens het Zomerfestival Egmond aan den Hoef (kermis in de volksmond). Maar daarmee alleen kom je die vier dagen niet door. Er moet echt iets substantieels naar binnen anders ga je de zondag niet heelhuids halen. Deze stamppot sla met tonijn is net zo snel klaar als klassieke stamppotten, is wat zomerser en vult net iets meer dan die oliebol… Oké, het is maar voor een dag, maar misschien kun je gewoon iets meer maken?
Ingrediënten:
1 kg iets kruimige aardappel
160 g tonijnstukken in olijfolie
1 kropsla
1 courgette
1 bosje bosui
1 citroen
1 el kappertjes
Bereiding:
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.
Giet ondertussen de tonijn af in een zeef en vang de olie op. Was de kropsla en snijd in grove stukken. Snijd de courgette in dunne plakjes. Snijd de bosui in dunne ringen. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit. Meng de tonijn met de kappertjes en 2 el citroensap (per 4 personen), laat staan tot gebruik.
Verhit de opgevangen olie in een koekenpan en roerbak de courgette en bosui 2 min. op hoog vuur.
Giet de aardappelen af en bewaar 100 ml kookvocht ( per 4 personen). Stamp de aardappelen met het kookvocht en citroenrasp tot een grove stamppot. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de kropsla, courgette en bosui erdoor. Verdeel de tonijn over de stamppot.