Deel

Wat gebeurt er in bloembollenland

Bollenmaatje: Een manier van leven met de seizoenen

Wat gebeurt er in bloembollenland

Christine Pepping  probeert regelmatig een stukje te schrijven voorzien van één of meerdere foto’s. Zo hoopt zij wat info te kunnen geven over wat er zoal gebeurd in Bloembollenland. Puur informatief.


Vraag van een lezer; Wij reden langs veel velden en zagen dat de uitgebloeide narcissen en hyacinten niet gekopt waren. Waarom worden deze bloemen eigenlijk niet gekopt?

Christine: Er zijn soorten narcissen die wel gekopt worden. Meestal omdat de bloemen erg groot zijn of de stelen niet zo stevig. Een andere reden om niet te koppen is dat de bloemen verdrogen en de vallende bloemblaadjes dus geen problemen opleveren. Dit geldt ook voor hyacinten. De bloemen drogen op. De oogstderving door niet te koppen is te verwaarlozen. Er zijn ook botanische tulpen die niet gekopt worden. Deze zijn vaak zo kort gesteeld dat je er amper met de kopmachine overheen kunt komen.


Gepubliceerd op 7 mei 2021:

Koppensnellen – Bollenkwekers zijn toch wel wrede mensen. Een veld bollen staat volop in kleur, er lopen toeristen likkebaardend met fototoestellen rond te springen, trouw- en filmreportages worden gemaakt en de kwekersvrouw geniet van haar mooie bloeiende tuin zo groot. Komt er een 4-wielig monster aangereden met bovenop een bestuurder. Rijdt deze zomaar zo’n mooi veld in en rits rats alle bloemen eraf. Er rest een groen veld met hier en daar een verdwaalde bloem die ontsnapt is aan de kopmachine. Waarom toch deze wreedheid?

Bedenk dat bloemen vergankelijk zijn. Als ze uitgebloeid zijn verliezen ze snel aan charme. Afgevallen bloemblaadjes kunnen een bron van ziektes zijn in de bladoksels. En het gaat de kweker niet om de bloem, maar om de bol. Na de bloei begint de zaadvorming en dit vraagt energie van de plant die niet aan de bol kan worden gegeven. Dus bloem eraf voordat die helemaal is uitgebloeid zodat de plant al zijn energie kan geven aan zijn andere manier van voortplanten namelijk de bol. Zie hier de wreedheid van de bollenkweker verklaard.

Er is één troost: volgend jaar zijn er weer opnieuw heel veel bloemen.


Gepubliceerd op 30 april 2021:

Moeder natuur – Moeder natuur volgt haar eigen weg. Geen mens heeft daar iets over te vertellen. Dit jaar komen we dit weer tegen. Een lente zo lang zo koud en zo droog. En dan een dag met héél veel regen. Wat doet dit met de bollen op het land?

Gelukkig bloeien de meeste bollen op het voedsel dat ze vorig jaar in de lente hebben opgeslagen in de bol. Om volgend jaar weer te kunnen bloeien gaan ze na de bloei groeien en nieuwe bollen vol voedsel maken. Water is essentiëel voor dit proces. Het liefst hemelwater. De kweker kan zo nodig gebruik maken van pompen, dijkjes, dammetjes, bronnen en een ondergronds buizensysteem om met de waterhoogte te “spelen”. Ook zijn de meeste velden goed gedraineerd. Water vasthouden = pijpjes omhoog, te veel water = pijpjes naar beneden. Op de zandgrond zakt het water best wel gauw weg. Op klei is het een ander verhaal.


Gepubliceerd op 23 april 2021:

Werk op het land – Heel rustig aan komt er meer kleur op de velden. Door de kou kunnen we dit jaar wel heel lang genieten van de kleurenpracht. Fantastisch al die foto’s die op Facebook verschijnen. Voorzichtig eerst aan de zuidkant van het bed komen de tulpenkleuren tevoorschijn. Nog even en we klimmen naar de uitkijkpunten aan de rand van de duinen om kilometers ver de kleurrijke velden te zien.

Voor de kwekers is het een drukke tijd. Bollen kunnen net als mensen ziek worden. Ook blijft er na het rooien wel eens een bolletje achter en dan kan het voorkomen dat in een veld tulpen ineens een narcis of een krokus gaat bloeien. Onkruid dus. Die moeten eruit gehaald worden. Ook bollen die aangetast worden door een schimmel of een bacterie worden er ook uit gehaald. Deze “ziektes” kun je goed zien op de bloem of het blad. Om het goed te kunnen zien rijden er vierkante witte karren in een slakke gang over het land. Ook lopen er mannen en vrouwen met een emmer aan de arm. Je ziet ze af en toe bukken om de foute bollen eruit te halen.

Is het naar je gevoel goed nagelopen, dan komt er een onafhankelijke keurmeester controleren of het er goed uitziet. Geeft hij zijn goedkeuring, dan kunnen komende zomer de bollen naar o.a. Japan, China en Amerika. Voorafgaande aan de “veldkeuring” heeft er al een keuring plaatsgevonden van een klein aantal bollen die geplant zijn op een proeftuin en een microscopisch onderzoek. Bij krokussen kunnen zelfs echte Japanners op hun knietjes de planten komen bestuderen. Die zijn zo streng dat 1 zieke plant kan bepalen of een partij wordt goed of afgekeurd.

Preventief heeft de kweker wel een aantal gewasbeschermingsmiddelen ter beschikking. Deze worden vaak ook gebruikt in de groente- en fruitteelt. Ook wij mensen worden tegenwoordig voor allerlei ziektes ingeënt. Het is natuurlijk ondoenlijk om een paar miljoen bollen een spuitje te geven, maar wat bescherming bij het planten en later over het gewas kan veel ellende voorkomen.


Gepubliceerd op 16 april 2021:

Krokus
De krokus komt oorspronkelijk uit het zuid- en zuidoosten van Europa, Klein Azië en Perzië. Ze worden al vanaf de 16e eeuw geteeld op de zand- en geestgronden direct achter de duinen van Noord- en Zuid Holland. Er zijn vele soorten in allerlei tinten van lila tot diep roodpaars, maar ook in wit en geel. tevens zijn er mooi gestreepte soorten. Allen hebben gele meeldraden en de smalle bladeren hebben een witte streep. Krokussen die in de tuin geplant zijn en zich daar thuis voelen, zullen alle jaren mooier worden. Er zijn soorten die geschikt zijn voor verwildering. Zij vermeerderen zich door middel van zaad en klusterbolletjes. Krokussen zijn één van de eerste bolgewassen die in de winter bloeien en een aankondiging zijn van de lente.

Narcis
De narcis komt uit Zuid- en Zuidwest Europa, Noord Afrika en Midden Azië. Hij is op allerlei manieren in Nederland gekomen. De monniken teelden als eersten de bollen in hun kruidentuin. Mondjesmaat kwamen ze daarna in particuliere tuinen. Engeland heeft een grote rol gespeeld in de uitbreiding van de teelt. Daar nam de liefhebberij toe. In het jaar 1882 stond er in Nederland nog maar 10 hectare bij Uitgeest en Noordwijk. Er kwam vraag vanuit Amerika en dus ging men proberen hieraan te voldoen. Geringe kennis over grond, bemesting en ziektes stonden in het begin een snelle vermeerdering in de weg. Pas na 1900 kwam de cultuur op gang en groeide van 10 ha in 1882 tot 700 ha in 1912 met een groter assortiment, variatie in kleur en bloemvorm. Ze worden hoofdzakelijk geteeld op de zand- en geestgronden van Noord- en Zuid Holland. Ter bestrijding van aaltjesziek en narcissenvliegen krijgen de bollen sinds 1917 een warmwaterbehandeling voor het planten.
Er zijn 11 verschillende groepen narcissen ieder met zijn eigen kenmerken zoals grootkronig, kleinkronig, dubbele, meerbloemige etc. De kleuren variëren van wit, geel, oranje. Er zijn zowel één als meerkleurig narcissen. De hoogte varieert van 7 tot 60 cm met een bloemgrootte van 2 tot meer dan 8 cm. Sommige soorten geuren.
Het geel van de narcissen en Pasen horen bij elkaar. In bollengebieden worden vaak bermen beplant met narcissen. Ze hoeven niet ieder jaar gerooid te worden om jaarlijks terug te komen en vrolijke linten te vormen naar de “bollendorpen”.

Keizerskroon
Fritillaria Imperialis oftewel Keizerskroon of stinklelie komt uit het westelijke deel van de Himalaya en werden al rond 1576 in Wenen aangetroffen. Het zijn grote planten van ongeveer 1 meter hoog met aan de top van de bloeisteel een krans van oranje, gele of rode klokvormige bloemen. De bladeren zijn meestal groen, maar er zijn ook bontbladige soorten bekend. Ze worden geteeld op zandgrond.
Zowel de bollen als de planten geuren erg sterk. Met wat fantasie kan de geur verward worden met die van wiet. Enkele bollen in de tuin houden de mollen op afstand. Bij de stoplichten afslag Egmond aan den Hoef / Egmond aan zee is een veldje met deze bollen te vinden.


Gepubliceerd op 9 april 2021:

Bollenroute Egmond, 20 kilometer fietsen of wandelen Als je deze bordjes volgt, fiets of loop je een mooi rondje van 20 kilometer langs de bollenvelden van Egmond. Op ieder willekeurig punt van de route kun je beginnen. Het is zeker de moeite waard om dit vaker te doen met tussenpoos van enkele dagen. Je ziet dan de velden kleuren. Is de route bekend, kun je hem ook eens andersom maken. Alles ziet er dan weer anders uit. Veel kijkplezier!


Gepubliceerd 2 april 2021:

Er komt kleur op het land. Nu het enkele dagen wat warmer is, zie je het land kleuren. Een explosie aan geel van de narcissen o.a. aan de Kromme Hogedijk, bij Egmond Binnen langs de Egmond Binnenvaart, wit en blauw van de krokussen bij het Zomerdijkje. Ook zie op diverse plaatsen zoals langs de Tijdverdrijfslaan de hyacinten op kleur komen.

Tijd voor een extra ommetje op de fiets of lopend. Ik zal binnenkort wat extra informatie geven over mooie plekjes. Veel kun je vanaf de weg zien en soms moet je even klimmen. De meeste van u is hier bekend en heeft zelf al zo zijn favoriete plekjes.

Wilt u foto’s maken, ik houd u niet tegen. Zelf vind ik het ook een uitdaging om al die bloemen en kleuren te vangen. Houdt u er rekening mee dat alle gronden waarop bollen staan privé terrein is. Te vergelijken met uw eigen tuin. De bloemen kunnen niet schreeuwen van pijn als u bovenop hen staat. Heb respect en loop niet tussen de bloemen.

Het licht was te slecht voor mijn eenvoudige toestel om een mooi bloeiend krokusveld te vangen. Wel zag ik vele hommels boven de bloemen die wel in waren voor een fotoshoot.


Gepubliceerd op 26 maart 2021:

Lente. Aan de temperatuur zou je het niet direct zeggen, maar het is toch echt lente. Op het land blijft het rustig aan gaan, maar je ziet de velden groen worden. Aan de groene planten kun je zien welk gewas er komt.

Scilla’s horen tot de vroeg bloeiende bollen evenals krokus, lage iris, sneeuwklokjes en winteraconieten.

Het speenkruid, dat nu volop staat te bloeien, is een inheems knolgewas. Het luistert naar de zondagse naam Ranunculus en maakt knolletjes onder de grond en okselknolletjes boven de grond. Hieruit groeien volgend jaar weer nieuwe planten.

Steeds meer vogels komen terug uit het zuiden. Vooral in de polder buitelen de kieften, hoor je de scholeksters, leeuwerik en de tureluur. Een regelmatige bezoeker is ook de grote statige zilverreiger. Ja hij is wat schuw en laat zich moeilijk fotograferen, maar toch.

De eerste eieren liggen alweer leeggegeten op het land. Kapers als vossen en kraaien loeren op de eieren.

Op de Bleek houdt het paartje nijlgans aangevuld met een casarca de wacht. De eerste witte en gele kwikstaarten zijn gesignaleerd. De torenvalk staat te bidden op zoek naar muizen en de buizerds zweven op de thermiek hun cirkels. De eerste lieveheersbeestjes hebben zich al laten zien evenals de eerste hommelkoninginnen en een heel enkele vlinder.

De bermen tussen en langs de toegangswegen staan vol met een lief klein narcisje Tête à tête. Omdat deze niet gerooid zijn, bloeien ze wat eerder. In de slootkant, vooral aan de zonzijde, kleuren de sterretjes van het speenkruid en klein hoefblad. Een enkel toefje sneeuwklokjes en pollen narcissen.

https://bollenmaatje.wordpress.com/

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland Wat gebeurt er in bloembollenland

Meer 'Rechter kolom':

Korte berichten uit en over Egmond

14 mei 2021

Deze week ......

Alle stranden van de gemeente Bergen dit jaar opnieuw de Blauwe Vlag gekregen hebben? Dit internationale kwaliteitskeurmerk wordt toegekend aan stranden die veilig, schoon en duurzaam zijn. Elk jaar wordt aan de hand van controles opnieuw bekeken of de stranden van Egmond-Binnen, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Schoorl aan Zee, Hargen aan Zee en Camperduin aan de eisen van milieu, veiligheid en toegankelijkheid voldoen.

Voor de zeker- en veiligheid

14 mei 2021

Camper kan even geen kant op

Je leest en hoort het (on)reglematig is Egmond. Camper gestolen. Voor de zekerheid had deze eigenaar zijn 'heiligdom' laten insluiten door een tractor en een auto. Jammer dat het zo moet maar het is in ieder geval een goede tip voor een ieder die diefstal wil voorkomen! 

Troelstraweg kreeg facelift

14 mei 2021

Compleet nieuwe riolering en inrichting

De riolering in de Pieter Jelles Troelstraweg in Egmond aan Zee bereikte het einde van zijn levensduur en moest vervangen worden. De gemeente is tegelijkertijd de inrichting van de straat aan het vernieuwen geweest met onder andere als resultaat een klimaatbestendige terreininrichting die wateroverlast in de toekomst moet beperken.

Halve Smidstraat weg voor Atlantikwall

14 mei 2021

...maar het heeft niet geholpen...

Het eerste beeld is een ansicht van de Smidstraat in Egmond aan Zee. Zou verzonden zijn op 23 augustus 1948. Dat zou kunnen kloppen, want de westelijke kant van de straat is gesloopt door de bezetter. Voor de Atlantikwall, de 'onneembare' verdedigingslinie.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

14 mei 2021

We mogen op een terras zitten maar dan moet het wel een beetje weer zijn ....

“Wat is het warm, hé?”, is een zin die je 's zomers al snel hoort als de temparatuur oploopt. En wanneer het regent, wordt er ook steevast over de wisselvalligheid van ons land gesproken. Maar we blijken niet zomaar over het weer te praten, er is namelijk een logische én wetenschappelijke verklaring voor volgens gedragspsycholoog Suzie Geurtsen. In Nederland verandert het weer continu”, vertelt "zij.  “Dit maakt ons nieuwsgierig naar wat komen gaat. Mensen willen dit voorspellen zodat ze plannen kunnen maken, dat zit van nature in ons. Weer dat altijd hetzelfde is, went snel. Hierdoor vinden mensen dit al snel niet meer bijzonder.”

13 mei 1962

14 mei 2021

Wat gebeurde er in Egmond 59 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 10 mei 1962?

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 10’

14 mei 2021

Wat zien we hier en waar bevindt het zich?

Broeder Cor Dekker

14 mei 2021

Oudste bewoner van Abdij op 97-jarige leeftijd overleden

Broeder Cor Dekker, de oudste bewoner van Abdij van Egmond, is op zaterdag 1 mei op 97-jarige leeftijd stil en rustig overleden op zijn eigen cel. Hij werd op 4 januari 1924 in een kinderrijk gezin geboren te Heerhugowaard. Tijdens WO II volgde hij de HBS, maar moest hij onderduiken om aan uitzending naar Duitsland te ontkomen. Die periode was bepalend voor zijn levenskeuze. Op 11 februari 1946 deed hij zijn intrede in de jonge communiteit van Egmond, waar hij op 17 mei 1948 zijn gelofte aflegde. Broeder Cor was een noeste werker. Op de boerderij, in de kaarsenmakerij, maar bovenal in de keuken heeft hij zich voor de communiteit ingezet. Na 46 jaar trouwe dienst in de keuken vroeg hij verlof om fietstochten en wandelingen te maken, waar zijn ziel het stille gesprek zocht met de heer. Hij creëerde ook zijn eigen hoekje in de tuin waar hij zijn liefde voor de schepper en de schepping vorm gaf in een bonte bloemenpracht. Was hij tijdens zijn werkzame leven eerder een stille en teruggetrokken medebroeder die graag luisterde, op hoge leeftijd werd hij spraakzamer en deelde hij graag zijn liefde voor de wonderen van de natuur. De laatste weken bleek zijn lichaam niet bestand tegen het covid virus, toen dat de hele gemeenschap in zijn greep had. Dankbaar voor de zorg die hij ontving is hij vol verwachting als een kind de hemelse hoven binnengetreden, waarnaar hij al zolang uitzag.

De Van Oldenborghweg

14 mei 2021

Naar wie is die eigenlijk vernoemd, waarom en wie was hij?

We fietsen of wandelen er allemaal regelmatig denk ik. Op sommige stukjes is gemotoriseerd verkeer zelfs toegestaan. De Van Oldelborghweg. Deze klinkerweg loopt van Egmond aan den Hoef naar Wijk aan Zee. Dwars door de duinen. Wie was dat eigenlijk Johannes van Oldenborgh? We nemen je mee in de geschiedenis van ons drinkwater en stellen je voor aan de eerste directeur van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN), de heer Johannes van Oldenborgh.

Is het pinksteren

14 mei 2021

Wat is dat ook al weer?

Pinksteren ligt in het verlengde van de Hemelvaart en wordt gezien als de officiele start van het Christelijke geloof. Tien dagen nadat Jezus was vertrokken, gebeurde er weer iets wonderbaarlijks. U heeft vast wel eens gehoord over de Drie-eenheid: God, Jezus en de Heilige Geest - de drie gezichten van God. Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat het derde aspect, de Heilige Geest, neerdaalde uit de hemel op de volgelingen van Jezus, en enkele van hun vrienden. Op de vijftigste dag van Pasen (dus 49 dagen na Eerste Paasdag) en tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren, kwam de beloofde Heilige Geest precies op tijd bij de volgelingen.

Is het Hemelvaartsdag

7 mei 2021

Wat is dat ook al weer?

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, negenendertig dagen na Eerste Paasdag en tien dagen voor Eerste Pinksterdag. In veel Europese landen, waaronder Nederland, is dit een universele vrije dag. Volgens het bijbelboek Handelingen van de Apostelen 1:1-12 was dit de dag dat Jezus Christus, veertig dagen nadat hij was opgestaan uit de dood, naar de hemel ging. Hij beloofde zijn volgelingen dat de 'Heilige Geest' snel zou komen om hen te helpen en te ondersteunen. Die zou hen dan geestelijk verder leiden en hen de kracht geven om getuigen van het evangelie te zijn.

De namen op het Monument in de Hoef

7 mei 2021

Wie zijn dat?

Het bijzondere aan het monument in Egmond aan den Hoef is dat het in drie fasen tot stand is gekomen. De eerste versie van het monument is meteen de meest bijzondere. Het werd reeds enkele maanden na het uitbreken van de oorlog, dus met instemming van de Duitse bezetter, geplaatst. Dit eerste monument herdacht Cor van der Veer die in juni 1940 als matroos aan boord van de onderzeeboot Hr. Ms. O-13 op de Noordzee is gebleven.

Een cabine op het strand

7 mei 2021

Wat kost dat eigenlijk?

Het voordeel van een eigen strandcabine voor het zomerseizoen. Geen dagelijks gesjouw, vergeten spullen of stress meer voor een stranddag. Maar wat kost dat eigenlijk in Egmond aan Zee? De prijs voor het zomer seizoen 2021 bedraagt bij één van de aanbieders € 620,-. Dat is wel met gratis toilet/douchekaart.

Viering 50 jaar bevrijding in Egmond

7 mei 2021

De optocht in 1995 in Derp

Home video (7.58 minuten) van Thomas Broek. Gedigitaliseerd en op nieuw bewerkt. Speelt zich af in Egmond aan Zee tijdens de optocht waarin veteranen, oude legervoertuigen en veel Egmonders te zien zijn.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 9’

7 mei 2021

Wat zien we hier en waar bevindt het zich?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 5 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Entree Egmond aan den Hoef

7 mei 2021

Waarnemingspost van de luchtbescherming

Op de foto is de entree te zien van Egmond aan den Hoef, komend vanuit Alkmaar. Linksaf ging je de Weg naar de Oude Veert op en rechtdoor kom je op de Slotweg. De fotograaf stond op de Hoeverweg.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

7 mei 2021

Online 'Zoom'of 'Teams' afspraken bijvoorbeeld?

Online meetings. Iets dat zich nog sneller heeft verspreid dan COVID 19 zelf. We werken gedwongen thuis en reizen gaat niet meer zo makkelijk. En dus kruipen we met z’n allen achter het beeldscherm, de tablet of de telefoon. Want een online meeting was nog nooit zo makkelijk! En het werkt! In veel gevallen ......

3 mei 1962

7 mei 2021

Wat gebeurde er in Egmond 59 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 3 mei 1962?

Bloemen kijken in Heiloo en Egmond

7 mei 2021

De bollenvelden staan prachtig in bloei

Drone videobeelden (3.20 min.) van prachtige bollenvelden in Egmond en Heiloo. Gefilmd op 2 mei 2021 door Nico Molenaar.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

30 april 2021

De dag van het naakt tuinieren op 1 mei?

De Internationale dag van het naakt tuinieren bestaat al sinds 2005 en wordt iedere eerste zaterdag van mei gevierd. Een Amerikaanse nudistenorganisatie vond dat tuinieren net zo goed naakt gedaan kon worden en dat dit zelfs aan een positief zelfbeeld kan bijdragen. Volgens de organisatoren zijn mensen vrij snel bereid om naakt te tuinieren. Het enige waarbij de drempel om de kleren uit te trekken lager ligt is naaktzwemmen. Voordat alle kleren uit gaan is het wel verstandig om te kijken of je niet illegaal bezig bent. Naakt tuinieren is namelijk niet overal toegestaan. In de eigen tuin is het in principe toegestaan, maar dan wel alleen als de buren het niet kunnen zien. Stappen de buren naar de politie, dan kan dit zomaar leiden tot een proces-verbaal voor exhibitionisme.

Bijzonder fraaie ‘supermaan ‘

30 april 2021

Heldere avond, dus voor iedereen te zien

Koningsdag was dit jaar op meerdere fronten een bijzondere editie. Deze dag was het volle maan en omdat hij een paar honderd kilometer dichter bij de aarde staat dan normaal, leek hij groter en helderder. Voor het eerst sinds 1909 was er op een koninklijke feestdag sprake van een supermaan.

Iris naar de kapper

30 april 2021

De bekendste pony van Egmond aan Zee wordt geknipt

Troetelpony Iris is beroemd in Egmond aan Zee. Ze mag van haar eigenaar in het weekend loslopen in de duinen. Soms lukt het haar te ontsnappen en vervolgens rond te dwalen door de woonwijken. Voor veel buurtbewoners is een loslopende pony in hun wijk niet eens zo'n gek gezicht meer. Zij groeten Iris als ze op bezoek is. Als ze weer eens ontsnapt is en wordt gespot, dan wordt haar eigenaar op de hoogte gesteld en die komt haar dan weer ophalen. Iris is inmiddels al meer dan dertig jaar. Een echte oude dame dus. 

Begroting 2021 Gemeente Bergen

30 april 2021

Het overzicht van de inkomsten en uitgaven

Hoe ziet de begroting 2021, het jaarlijks overzicht van inkomsten en uitgaven van de gemeente Bergen, er eigenlijk uit?

Adelbertusakker wijd en zijd bekend

30 april 2021

'Wonderbaarlijke genezing' door mineraalrijk water uit de Adelbertusput

De naam verwijst naar de heilige Adelbert van Egmond. Op de Adelbertusakker bevindt zich de Adelbertusput, een waterbron waaraan genezende krachten worden toegeschreven. De put ligt op de plaats van het voormalige koor van een middeleeuwse kerk die aan de Sint Adelbertusweg gelegen was. Aan het andere uiteinde van deze weg bevindt zich de Abdij van Egmond. De Adelbertusput is naast de Willibrordusput en de Runxput een van de drie putjes rond Heiloo die verbonden zijn met de kerstening.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 8’

30 april 2021

Tanny Glas eerste winnares!

26 april 1962

30 april 2021

Wat gebeurde er in Egmond 59 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 26 april 1962?

Ooievaar gespot in Egmond

23 april 2021

Wat kwam hij of zij doen?

Kees van der Pol fotografeerde een ooievaar op 't Woud (het meest noordelijke randje van Egmond) en plaatste deze foto op Facebook. Als snel volgden er reacties. Wat kwam deze ooievaar doen? Kijken waar hij binnenkort een baby moest afleveren? Of ... Waar komt dat verhaal over ooievaars en baby's eigenlijk vandaan. Hierbij een verklaring.

Lioba Klooster bekend in binnen- en buitenland

23 april 2021

Sinds 1952 kerkelijk erkend klooster

De Lioba Stichting te Egmond-Binnen is bekend in binnen- en buitenland door de gasten die daar regelmatig vertoeven. Sinds 1952 is de Lioba een kerkelijk erkend klooster. Het klooster werd gesticht in 1935 door Moeder Hildegard Michaelis. Augustus 1935 werd een 'woonhuis met atelier' betrokken in de Kennemerduinen. na de oorlog in 1945 keerde de oprichtster (inmiddels dus moeder overste) met meer zusters terug dan waarmee ze was vertrokken. In 1952 werd de gemeenschap die toen 25 zusters telde, door de Bisschop van Haarlem als klooster geaccepteerd en als zelfstandige congregatie opgenomen in de Benedictijner orde. Quae Sursum Sunt Sapite is de spreuk waaronder de zusters in de Lioba leven: 'hebt smaak in de dingen van hierboven'. In de zestiger jaren zijn vanuit Egmond nieuwe kloosters gesticht in Zwitserland en Frankrijk. In Frankrijk bestaat de orde uit zusters en broeders.

Eelke met haar E-Jutter Wombat

23 april 2021

Als eerste de banden vies maken

Na een prima nacht in het splinternieuwe rolstoeltoegankelijke appartement van ‘de Egmonden’ mag ik als eerste de banden vies maken van de splinternieuwe elektrische strandrolstoel de E-Jutter Wombat!

Deze fiets staat ergens in Egmond …..

6 mei 2021

Eerste twee winnaars zijn bekend!

Zie je de Flessenpostfiets ergens in Egmond staan? Stuur je selfie met de fiets naar [email protected] en maak kans op een leuke verrassing. De eerste 2 winnaars zijn bekend. Het zijn Michiel Kriele en Alie Zomerdijk. Zij ontvangen binnnenkort hun prijs!  

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 7’

23 april 2021

Waar vind je deze beschildering?

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 7’ Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 5 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

27 april 1961

23 april 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 27 april 1961?

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

23 april 2021

Dit bijvoorbeeld?

De ziel van Mark Rutte komt bij de Hemelpoort en wordt ontvangen door Petrus. “Welkom bij de hemel”, zegt Petrus. “Er is een klein probleem. Ik kan je niet zomaar binnenlaten. We zien zelden een zo hoog geplaatst persoon aan de Hemelpoort, zie je, dus weten we niet meteen wat we met jou moeten doen.”

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig …

16 april 2021

Dit bijvoorbeeld?

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug