Deel

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

Dit bijvoorbeeld?

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

De ziel van Mark Rutte komt bij de Hemelpoort en wordt ontvangen door Petrus. “Welkom bij de hemel”, zegt Petrus. “Er is een klein probleem. Ik kan je niet zomaar binnenlaten. We zien zelden een zo hoog geplaatst persoon aan de Hemelpoort, zie je, dus weten we niet meteen wat we met jou moeten doen.”

“Geen probleem, laat me gewoon binnen”, zegt de politicus. “Nou, dat zou ik wel willen, maar ik heb orders van hogerhand. Dit zullen we doen: je brengt 1 dag door in de hel en 1 dag in de hemel. Daarna kun je kiezen waar je de eeuwigheid wilt doorbrengen.”

“Echt, ik weet het al. Ik wil naar de hemel”, zegt de politicus. “Het spijt me, maar we hebben hier zo onze regels”, zegt Petrus. Zo wordt de politicus door Petrus geëscorteerd naar de lift en ze gaan naar beneden, naar beneden en nog verder naar beneden naar de hel. De deuren gaan open en plotseling staat hij midden op een mooie groene golfbaan. Op een afstandje staat het clubhuis met daarvoor al zijn oude vrienden en andere politici met wie hij heeft gewerkt.

Ze zijn allemaal heel blij en gekleed in avondtenue. Ze rennen naar hem toe, schudden zijn hand en halen de goede tijden op die ze hadden toen ze steeds rijker werden op kosten van de burgers. Ze spelen een prettig partijtje golf en bij het diner hebben ze kreeft, kaviaar en champagne. De duivel zelf is ook aanwezig, die waarachtig een vriendelijke kerel is en zich vermaakte met dansen en grappen vertellen.

Ze hebben het geweldig samen en voordat hij het in de gaten heeft, is het tijd om te vertrekken. Iedereen neemt hartelijk afscheid van hem en wuift terwijl de lift naar boven gaat. De lift gaat omhoog, omhoog, omhoog en als hij stopt, staat Petrus hem al op te wachten. “Nu is het tijd om de hemel te bezoeken.”

In de hemel is het heel gezellig. Hij spendeert zijn tijd met het vergezellen van blije zielen die van wolk naar wolk dansen, de harp bespelen en zingen. Ze hebben het dus goed naar de zin, maar voordat hij er erg in heeft, zijn er 24 uur voorbij en komt Petrus naar hem toe. “Welnu, je hebt een dag in de hel doorgebracht en een dag in de hemel. Maak nu je keuze voor de eeuwigheid.”

De politicus wacht even. Dan antwoordt hij: “Wel, Wel, ik zou het van tevoren nooit gezegd hebben, ik bedoel, de hemel was geweldig, maar ik denk toch dat ik beter af ben in de hel.” Aldus escorteert Petrus hem naar de lift en hij suist naar beneden, naar beneden en naar beneden. De deuren van de lift gaan open en hij staat in een dor landschap bedekt met vuil en afval. Hij ziet al zijn vrienden, gekleed in lompen, het afval oprapen en in zwarte zakken stoppen, terwijl er steeds meer afval naar beneden valt.

De duivel komt naar hem toe en slaat zijn armen om hem heen. “”Ik begrijp er niets van”, stamelt Rutte. “Gisteren was ik hier ook en toen waren er een golfbaan en een clubhuis. We aten kreeft en kaviaar en we dronken champagne. We hadden het hier geweldig. Nu is er alleen maar een dor landschap vol afval en mijn vrienden zien er vreselijk uit. Wat is er gebeurd?”

De duivel kijkt hem aan, lacht en zegt: “Gisteren waren we op campagne . . . vandaag heb je gekozen.”

Illustratie: Mirjam Vissers Artwork

Meer 'Rechter kolom':

Uitgraven Slotgracht: De geschiedenis werd blootgelegd

18 juni 2021

Hieruit zijn de resten van de ruïne weer opgebouwd

Deze week zien we foto's van de 'drooglegging' in Egmond aan den Hoef. Niets van doen met het alcoholverbod van destijds, maar alles met de drooglegging van de Slotgracht en het 'herstellen' van de muren van de ruïne.

Het wordt weer drukker in de lucht

18 juni 2021

Meer versoepeling, dus ook meer op vakantie

Nu de wereld langzaam aan weer wat normaler wordt zie je dat meteen terug in de lucht: de witte condensstrepen aan de blauwe hemel hebben we een tijd niet gezien, maar het wordt weer drukker in de lucht. Vakantiegangers, zakelijk vliegverkeer, wat het ook zij, er komt weer meer van. Hoe lang nog voordat we de klachtenlijn naar Schiphol weer kunnen openen?

Lekker balletje gooien…

18 juni 2021

Rustig vermaak op plein bij Dorpshuis Hanswijk

Als het zulk mooi weer is dan neig je al snel naar een leuk rustig spelletje, alsof je op vakantie bent ergens in Frankrijk. Dat dachten Jaap, George, Johan en Rinus ook. Zij zochten de jeu de boule-bak op bij Dorpshuis Hanswijk en speelden rustig hun spelletje. Maar wel serieus. De meetlat kwam er af en toe aan te pas om de afstanden nauwkeurig na te meten. Het gaat wel ergens over ja...

Hairy Bikers op pad

18 juni 2021

Vervaarlijk uitziende 'motorrijders' blijken PUCH hobbyisten

Ze reden op zondag door Egmond aan den Hoef en zagen er uit als de verkenners van een of andere motorbende. Niets was minder waar. Het waren twee PUCH-hobbyisten die uit Beverwijk en Akersloot kwamen en een stukje rondtoerden.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 15’

18 juni 2021

Waar woont deze K. Bouter?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 14’

11 juni 2021

Wie is het en waar zit hij?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Even rusten na al dat zwemmen…

11 juni 2021

Al met al best vermoeiend als je zo jong bent

Ze worden op de voet gevolgd, het zwanenkoppel. regelmatig zien we foto's voorbijkomen waar ze op staan. Op weg naar een volgend watertje, in de sloot, en, zoals hier, even op rust in het weiland langs de Kalkovensweg. Het leven is voor jonge zwanen al met al best vermoeiend en als je de hele tijd moet zwemmen, wil je ook wel eens even lekker in het gras liggen. Vader en moeder waken om beurten...

Those were the days…

11 juni 2021

Nagenoeg niets meer hetzelfde gebleven

De boulevard in Egmond aan Zee. De nostalgie druipt ervan af. Alleen al de auto's die er staan geparkeerd en hoe ze staan. Ze komen dus blijkbaar van rechts aanrijden en schuiven hem dan zo in een parkeervak.

Zichtbaar bijvriendelijk maaibeleid

11 juni 2021

Juist nu kun je zien wat het effect is

Wanneer je door de polder fietst zie je direct wat het effect is van het aangepaste maaibeleid van de gemeente. In haar streven een bijvriendelijke gemeente te zijn (worden) zie je langs de polderwegen dat de berm 'maar half gemaaid is'. De andere helft blijft intact met alle bermbloemen incluis. Dat trekt veel bijen en daarmee vindt verdere bestuiving van deze bloemen plaats. Het is voor de bijen absolute noodzaak dat dergelijke bermen (en weilanden) er zijn om te kunnen overleven.

Indrukwekkende legervoertuigen

11 juni 2021

en het is niet eens 5 mei...

Het was niet eens 5 mei, maar daar waren ze toch ineens: een stuk of vier wagens en een motor uit WOII die op De Doelen in Egmond-Binnen reden. Dat is toch even een verrassing. Waar ze naartoe op weg waren is niet duidelijk, ze waren weer voorbij voor je er erg in had. Maar gelukkig konden we nog wel net even een plaatje schieten van een van die indrukwekkende legervoertuigen.

15 juni 1961

18 juni 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 15 juni 1961?

Oud Papier Clublied

11 juni 2021

Even lekker meedeinen op de muziek

Een filmpje (4.27 min.) van Nina Stam met het Oud papier Clublied uit 2018.

Egmond Binners zingen

18 juni 2021

Scheld- en bijnamen

Een liedje gemaakt in 2011 over scheld- en bijnamen in Egmond Binnen van 3.31 minuten. Met dank aan Bert Houtenbos.  

Is het een motor of een auto?

4 juni 2021

Mooi is ie!

Op de stoep bij Hotel Zuiderduin fotografeerde Guus van Doorn dit vervoersmiddel. Iedereen vindt hem prachtig maar wat is het nou? Een motor of een auto? Afgaande op het kenteken staat deze geregistreerd als een auto. Zo'n kenteken of niet .... de meerderheid zag er toch écht een motor in!

Herenweg pand Belleman Elektro e.a.

4 juni 2021

Eigenlijk is er überhaupt geen winkel meer over...

De nadering van het kruispunt Herenweg-Slotweg in Egmond aan den Hoef vanuit Bergen is behoorlijk veranderd. Veel al wat ouderen zullen zich wellicht nog herinneren dat daar onder meer een kruidenier zat (fam. Ruiter) en een elektrozaak (fam. Belleman). Het was een tijd waarin nog veel winkels in de kern van het dorp aanwezig waren.

Staan de 7 dagen in het teken van …..

18 juni 2021

Maar liefst 14 items

Staan de 7 dagen in het teken van …..

11 juni 2021

Maar liefst 9 items

Zaterdag 12-06-2021: Internationale Dag tegen Kinderarbeid (VN) Over de hele wereld zijn nog steeds 218 miljoen kinderen gedwongen aan het werk. Om hier extra aandacht voor te vragen is de Dag tegen Kinderarbeid in het leven geroepen. Op deze dag, die wordt georganiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (International Labour Organisation ILO) en ondersteund door de VN, wordt de actie tegen kinderarbeid gevoerd. Dit gebeurt door mensen beter te onderwijzen en mensen te motiveren om actie te ondernemen tegen kinderarbeid.

8 juni 1961

11 juni 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 8 juni 1961?

1 juni 1961

4 juni 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 1 juni 1961?

Schapen, heel veel schapen

4 juni 2021

Op weg naar vers voedsel

Sjef Kenniphaas zag op zaterdagavond een wel heel volle Boulevard. Een kudde schapen was onderweg naar de Noorderduinen om daar lekker te grazen.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 13’

4 juni 2021

In welk dorp en in welke straat vinden we dit torentje?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Staan de 7 dagen in het teken van …..

4 juni 2021

Maar liefst 12 items

Vrijdag 04-06-2021; Internationale Dag van Onschuldige Kinderen als Slachtoffers van Agressie (VN) Het doel van de dag is het erkennen van de pijn die kinderen over de hele wereld lijden, die het slachtoffer zijn van fysieke, mentale en emotionele misbruik. Deze dag bevestigt de inzet van de VN om de rechten van kinderen te beschermen.

Zwanen in ganzenpas…

28 mei 2021

Even natellen... ja, ze zijn er allemaal

Het zwanenkoppel van de Slotgracht is wel eens op pad. Nu de maatregelen zijn versoepeld biedt dat tenslotte weer wat meer bewegingsruimte. Onderweg wordt het dan wel even 'op je vingers natellen' of iedereen er nog is...

125 Jaar Oud-Katholieke Kerk Ste.Agnes in de Voorstraat

4 juni 2021

De processie van 15 mei 2011 in beeld

Op zondag 15 mei 2011 vierde de Oud-Katholieke Parochie van St. Agnes de 125ste verjaardag van kerkwijding van haar huidige kerkgebouw in de Voorstraat 112.

Jan Houtenbos over Rudolf Scheltinga

28 mei 2021

De laatste dagen in Egmond

Afgelopen woensdag was ik op bezoek bij Rudolf Scheltinga. De pastorie aan de Voorstraat was al grotendeels ontruimd. Een deel van de inventaris is al overgebracht naar hun tijdelijke appartement in Amersfoort. De rest staat in de opslag en wordt in oktober van dit jaar overgebracht naar de pastorie in Amersfoort. Rudolf, geboren in Fryslân, kwam op 1 november 2009 naar Egmond en gaat op 1 juni 2021 naar de OK parochie H. Georgius, Joris op ’t Zand in Amersfoort.

Kaasfabriek Egmond-Binnen

28 mei 2021

Wie herkent de man op de foto?

Links op deze foto staat de kaasfabriek die ooit in Egmond-Binnen was gevestigd op de Krijt. De mensen op de foto zijn vermoedelijk de werknemers die daar hun dagelijkse arbeid verrichtten.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

28 mei 2021

Wij gaan voor de échte 'Vissersvrouwen' van Roelof Koning!

De vissersvrouwen horen thuis in Egmond. Wie helpt? Roeland Koning maakte zijn mooiste werk in Egmond rond 1925. Het Museum van Egmond bezit al tien werken van de schilder maar dit schitterende, bijna levensgrote schilderij van Antje de Groot-Wijker, Jannetje Krab-de Groot en een onbekende vrouw hóort erbij. Het is te koop voor € 25.000,- Dat heeft de eigenaar er jaren geleden voor betaald aan Kunsthandel Simonis & Buunk die het overkocht uit Amerika. Meer hierover staat in de Museumbode, voor geïnteresseerden gratis af te halen bij Boekandel Dekker. Bijdragen t.n.v. St. Museum van Egmond o.v.v. 'Vissersvrouwen' NL84RABO 0315770112  Alle schenkers zijn welkom bij een speciale ontvangst wanneer het schilderij is aangekomen. Maar zo ver is het nog lang niet!. Laten we dit samen doen!

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 12’

28 mei 2021

In welk dorp en in welke straat vinden we deze elementen in de gevel?

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 12’ Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 10 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Staan de 7 dagen in het teken van …..

28 mei 2021

Maar liefst 13 items

Vrijdag 28-05-2021; Weekend van de Begraafplaats Het weekend van de Begraafplaats levert een bijdrage aan de gemeenschappelijke doelstelling om het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden. Er worden deze dagen verschillende activiteiten georganiseerd omtrent een specifiek thema.

25 mei 1961

28 mei 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 25 mei 1961?

Drone beelden

28 mei 2021

Hoe een vogel Egmond aan Zee ziet

Drone beelden van Egmond aan Zee  door Dji Mavic Pro (4k Cinematic Drone Video) op 23 januari 2021 (1.48 min.).

Aagie en Gre gingen collecteren

22 mei 2021

Voor aanschaf van ‘Egmondse Vissersvrouwen’

Now maid eb je t al eoord, Ze willen onze vriendinnen weer naar Derp terughalen. Ze hebben rond 1925 geposeerd voor Roeland Koning. Het is waarachtig een prachtig schilderij geworden. Nou ja zoals alles kost dat natuurlijk een paar centen, maar dan heb je ook wat! Het zou mooi zijn als we samen met de inwoners van Derp, verenigingen, de gemeente en natuurlijk een paar goeie sponsors centen op kunnen halen om dit schilderij ‘terug naar Derp te halen.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

21 mei 2021

Begrip voor onze eindexamen kandidaten?!

LAKS: al 110.000 klachten over eindexamens

Het vieren van Luilak

21 mei 2021

Waarom eigenlijk?

Luilak is een jaarlijks terugkerende traditie, die nu voornamelijk nog gevierd wordt in Noord-Holland. Met Luilak gaan jongeren vroeg in de morgen de straat op om langslapers wakker te maken met lawaai. Van oorsprong werden potten, pannen en pollepels gebruikt om de buren wakker te maken. Ook worden wel lege blikjes achter een auto gebonden vanwege het geklingel. Ondanks dat het een aparte belevenis is om rond zonsopgang buiten op straat te zijn, is de Luilakviering niet meer wat het geweest is, en is deze traditie aan het verdwijnen.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug