Deel

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

De dag van het naakt tuinieren op 1 mei?

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

De Internationale dag van het naakt tuinieren bestaat al sinds 2005 en wordt iedere eerste zaterdag van mei gevierd. Een Amerikaanse nudistenorganisatie vond dat tuinieren net zo goed naakt gedaan kon worden en dat dit zelfs aan een positief zelfbeeld kan bijdragen. Volgens de organisatoren zijn mensen vrij snel bereid om naakt te tuinieren. Het enige waarbij de drempel om de kleren uit te trekken lager ligt is naaktzwemmen.
Voordat alle kleren uit gaan is het wel verstandig om te kijken of je niet illegaal bezig bent. Naakt tuinieren is namelijk niet overal toegestaan. In de eigen tuin is het in principe toegestaan, maar dan wel alleen als de buren het niet kunnen zien. Stappen de buren naar de politie, dan kan dit zomaar leiden tot een proces-verbaal voor exhibitionisme.

 

Meer 'Rechter kolom':

Korte berichten uit en over Egmond

14 mei 2021

Deze week ......

Alle stranden van de gemeente Bergen dit jaar opnieuw de Blauwe Vlag gekregen hebben? Dit internationale kwaliteitskeurmerk wordt toegekend aan stranden die veilig, schoon en duurzaam zijn. Elk jaar wordt aan de hand van controles opnieuw bekeken of de stranden van Egmond-Binnen, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Schoorl aan Zee, Hargen aan Zee en Camperduin aan de eisen van milieu, veiligheid en toegankelijkheid voldoen.

Voor de zeker- en veiligheid

14 mei 2021

Camper kan even geen kant op

Je leest en hoort het (on)reglematig is Egmond. Camper gestolen. Voor de zekerheid had deze eigenaar zijn 'heiligdom' laten insluiten door een tractor en een auto. Jammer dat het zo moet maar het is in ieder geval een goede tip voor een ieder die diefstal wil voorkomen! 

Troelstraweg kreeg facelift

14 mei 2021

Compleet nieuwe riolering en inrichting

De riolering in de Pieter Jelles Troelstraweg in Egmond aan Zee bereikte het einde van zijn levensduur en moest vervangen worden. De gemeente is tegelijkertijd de inrichting van de straat aan het vernieuwen geweest met onder andere als resultaat een klimaatbestendige terreininrichting die wateroverlast in de toekomst moet beperken.

Halve Smidstraat weg voor Atlantikwall

14 mei 2021

...maar het heeft niet geholpen...

Het eerste beeld is een ansicht van de Smidstraat in Egmond aan Zee. Zou verzonden zijn op 23 augustus 1948. Dat zou kunnen kloppen, want de westelijke kant van de straat is gesloopt door de bezetter. Voor de Atlantikwall, de 'onneembare' verdedigingslinie.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

14 mei 2021

We mogen op een terras zitten maar dan moet het wel een beetje weer zijn ....

“Wat is het warm, hé?”, is een zin die je 's zomers al snel hoort als de temparatuur oploopt. En wanneer het regent, wordt er ook steevast over de wisselvalligheid van ons land gesproken. Maar we blijken niet zomaar over het weer te praten, er is namelijk een logische én wetenschappelijke verklaring voor volgens gedragspsycholoog Suzie Geurtsen. In Nederland verandert het weer continu”, vertelt "zij.  “Dit maakt ons nieuwsgierig naar wat komen gaat. Mensen willen dit voorspellen zodat ze plannen kunnen maken, dat zit van nature in ons. Weer dat altijd hetzelfde is, went snel. Hierdoor vinden mensen dit al snel niet meer bijzonder.”

13 mei 1962

14 mei 2021

Wat gebeurde er in Egmond 59 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 10 mei 1962?

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 10’

14 mei 2021

Wat zien we hier en waar bevindt het zich?

Broeder Cor Dekker

14 mei 2021

Oudste bewoner van Abdij op 97-jarige leeftijd overleden

Broeder Cor Dekker, de oudste bewoner van Abdij van Egmond, is op zaterdag 1 mei op 97-jarige leeftijd stil en rustig overleden op zijn eigen cel. Hij werd op 4 januari 1924 in een kinderrijk gezin geboren te Heerhugowaard. Tijdens WO II volgde hij de HBS, maar moest hij onderduiken om aan uitzending naar Duitsland te ontkomen. Die periode was bepalend voor zijn levenskeuze. Op 11 februari 1946 deed hij zijn intrede in de jonge communiteit van Egmond, waar hij op 17 mei 1948 zijn gelofte aflegde. Broeder Cor was een noeste werker. Op de boerderij, in de kaarsenmakerij, maar bovenal in de keuken heeft hij zich voor de communiteit ingezet. Na 46 jaar trouwe dienst in de keuken vroeg hij verlof om fietstochten en wandelingen te maken, waar zijn ziel het stille gesprek zocht met de heer. Hij creëerde ook zijn eigen hoekje in de tuin waar hij zijn liefde voor de schepper en de schepping vorm gaf in een bonte bloemenpracht. Was hij tijdens zijn werkzame leven eerder een stille en teruggetrokken medebroeder die graag luisterde, op hoge leeftijd werd hij spraakzamer en deelde hij graag zijn liefde voor de wonderen van de natuur. De laatste weken bleek zijn lichaam niet bestand tegen het covid virus, toen dat de hele gemeenschap in zijn greep had. Dankbaar voor de zorg die hij ontving is hij vol verwachting als een kind de hemelse hoven binnengetreden, waarnaar hij al zolang uitzag.

De Van Oldenborghweg

14 mei 2021

Naar wie is die eigenlijk vernoemd, waarom en wie was hij?

We fietsen of wandelen er allemaal regelmatig denk ik. Op sommige stukjes is gemotoriseerd verkeer zelfs toegestaan. De Van Oldelborghweg. Deze klinkerweg loopt van Egmond aan den Hoef naar Wijk aan Zee. Dwars door de duinen. Wie was dat eigenlijk Johannes van Oldenborgh? We nemen je mee in de geschiedenis van ons drinkwater en stellen je voor aan de eerste directeur van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN), de heer Johannes van Oldenborgh.

Is het pinksteren

14 mei 2021

Wat is dat ook al weer?

Pinksteren ligt in het verlengde van de Hemelvaart en wordt gezien als de officiele start van het Christelijke geloof. Tien dagen nadat Jezus was vertrokken, gebeurde er weer iets wonderbaarlijks. U heeft vast wel eens gehoord over de Drie-eenheid: God, Jezus en de Heilige Geest - de drie gezichten van God. Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat het derde aspect, de Heilige Geest, neerdaalde uit de hemel op de volgelingen van Jezus, en enkele van hun vrienden. Op de vijftigste dag van Pasen (dus 49 dagen na Eerste Paasdag) en tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren, kwam de beloofde Heilige Geest precies op tijd bij de volgelingen.

Is het Hemelvaartsdag

7 mei 2021

Wat is dat ook al weer?

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, negenendertig dagen na Eerste Paasdag en tien dagen voor Eerste Pinksterdag. In veel Europese landen, waaronder Nederland, is dit een universele vrije dag. Volgens het bijbelboek Handelingen van de Apostelen 1:1-12 was dit de dag dat Jezus Christus, veertig dagen nadat hij was opgestaan uit de dood, naar de hemel ging. Hij beloofde zijn volgelingen dat de 'Heilige Geest' snel zou komen om hen te helpen en te ondersteunen. Die zou hen dan geestelijk verder leiden en hen de kracht geven om getuigen van het evangelie te zijn.

De namen op het Monument in de Hoef

7 mei 2021

Wie zijn dat?

Het bijzondere aan het monument in Egmond aan den Hoef is dat het in drie fasen tot stand is gekomen. De eerste versie van het monument is meteen de meest bijzondere. Het werd reeds enkele maanden na het uitbreken van de oorlog, dus met instemming van de Duitse bezetter, geplaatst. Dit eerste monument herdacht Cor van der Veer die in juni 1940 als matroos aan boord van de onderzeeboot Hr. Ms. O-13 op de Noordzee is gebleven.

Een cabine op het strand

7 mei 2021

Wat kost dat eigenlijk?

Het voordeel van een eigen strandcabine voor het zomerseizoen. Geen dagelijks gesjouw, vergeten spullen of stress meer voor een stranddag. Maar wat kost dat eigenlijk in Egmond aan Zee? De prijs voor het zomer seizoen 2021 bedraagt bij één van de aanbieders € 620,-. Dat is wel met gratis toilet/douchekaart.

Viering 50 jaar bevrijding in Egmond

7 mei 2021

De optocht in 1995 in Derp

Home video (7.58 minuten) van Thomas Broek. Gedigitaliseerd en op nieuw bewerkt. Speelt zich af in Egmond aan Zee tijdens de optocht waarin veteranen, oude legervoertuigen en veel Egmonders te zien zijn.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 9’

7 mei 2021

Wat zien we hier en waar bevindt het zich?

Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 5 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

Entree Egmond aan den Hoef

7 mei 2021

Waarnemingspost van de luchtbescherming

Op de foto is de entree te zien van Egmond aan den Hoef, komend vanuit Alkmaar. Linksaf ging je de Weg naar de Oude Veert op en rechtdoor kom je op de Slotweg. De fotograaf stond op de Hoeverweg.

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

7 mei 2021

Online 'Zoom'of 'Teams' afspraken bijvoorbeeld?

Online meetings. Iets dat zich nog sneller heeft verspreid dan COVID 19 zelf. We werken gedwongen thuis en reizen gaat niet meer zo makkelijk. En dus kruipen we met z’n allen achter het beeldscherm, de tablet of de telefoon. Want een online meeting was nog nooit zo makkelijk! En het werkt! In veel gevallen ......

3 mei 1962

7 mei 2021

Wat gebeurde er in Egmond 59 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 3 mei 1962?

Bloemen kijken in Heiloo en Egmond

7 mei 2021

De bollenvelden staan prachtig in bloei

Drone videobeelden (3.20 min.) van prachtige bollenvelden in Egmond en Heiloo. Gefilmd op 2 mei 2021 door Nico Molenaar.

Bijzonder fraaie ‘supermaan ‘

30 april 2021

Heldere avond, dus voor iedereen te zien

Koningsdag was dit jaar op meerdere fronten een bijzondere editie. Deze dag was het volle maan en omdat hij een paar honderd kilometer dichter bij de aarde staat dan normaal, leek hij groter en helderder. Voor het eerst sinds 1909 was er op een koninklijke feestdag sprake van een supermaan.

Iris naar de kapper

30 april 2021

De bekendste pony van Egmond aan Zee wordt geknipt

Troetelpony Iris is beroemd in Egmond aan Zee. Ze mag van haar eigenaar in het weekend loslopen in de duinen. Soms lukt het haar te ontsnappen en vervolgens rond te dwalen door de woonwijken. Voor veel buurtbewoners is een loslopende pony in hun wijk niet eens zo'n gek gezicht meer. Zij groeten Iris als ze op bezoek is. Als ze weer eens ontsnapt is en wordt gespot, dan wordt haar eigenaar op de hoogte gesteld en die komt haar dan weer ophalen. Iris is inmiddels al meer dan dertig jaar. Een echte oude dame dus. 

Begroting 2021 Gemeente Bergen

30 april 2021

Het overzicht van de inkomsten en uitgaven

Hoe ziet de begroting 2021, het jaarlijks overzicht van inkomsten en uitgaven van de gemeente Bergen, er eigenlijk uit?

Adelbertusakker wijd en zijd bekend

30 april 2021

'Wonderbaarlijke genezing' door mineraalrijk water uit de Adelbertusput

De naam verwijst naar de heilige Adelbert van Egmond. Op de Adelbertusakker bevindt zich de Adelbertusput, een waterbron waaraan genezende krachten worden toegeschreven. De put ligt op de plaats van het voormalige koor van een middeleeuwse kerk die aan de Sint Adelbertusweg gelegen was. Aan het andere uiteinde van deze weg bevindt zich de Abdij van Egmond. De Adelbertusput is naast de Willibrordusput en de Runxput een van de drie putjes rond Heiloo die verbonden zijn met de kerstening.

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 8’

30 april 2021

Tanny Glas eerste winnares!

26 april 1962

30 april 2021

Wat gebeurde er in Egmond 59 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 26 april 1962?

Ooievaar gespot in Egmond

23 april 2021

Wat kwam hij of zij doen?

Kees van der Pol fotografeerde een ooievaar op 't Woud (het meest noordelijke randje van Egmond) en plaatste deze foto op Facebook. Als snel volgden er reacties. Wat kwam deze ooievaar doen? Kijken waar hij binnenkort een baby moest afleveren? Of ... Waar komt dat verhaal over ooievaars en baby's eigenlijk vandaan. Hierbij een verklaring.

Lioba Klooster bekend in binnen- en buitenland

23 april 2021

Sinds 1952 kerkelijk erkend klooster

De Lioba Stichting te Egmond-Binnen is bekend in binnen- en buitenland door de gasten die daar regelmatig vertoeven. Sinds 1952 is de Lioba een kerkelijk erkend klooster. Het klooster werd gesticht in 1935 door Moeder Hildegard Michaelis. Augustus 1935 werd een 'woonhuis met atelier' betrokken in de Kennemerduinen. na de oorlog in 1945 keerde de oprichtster (inmiddels dus moeder overste) met meer zusters terug dan waarmee ze was vertrokken. In 1952 werd de gemeenschap die toen 25 zusters telde, door de Bisschop van Haarlem als klooster geaccepteerd en als zelfstandige congregatie opgenomen in de Benedictijner orde. Quae Sursum Sunt Sapite is de spreuk waaronder de zusters in de Lioba leven: 'hebt smaak in de dingen van hierboven'. In de zestiger jaren zijn vanuit Egmond nieuwe kloosters gesticht in Zwitserland en Frankrijk. In Frankrijk bestaat de orde uit zusters en broeders.

Eelke met haar E-Jutter Wombat

23 april 2021

Als eerste de banden vies maken

Na een prima nacht in het splinternieuwe rolstoeltoegankelijke appartement van ‘de Egmonden’ mag ik als eerste de banden vies maken van de splinternieuwe elektrische strandrolstoel de E-Jutter Wombat!

Deze fiets staat ergens in Egmond …..

6 mei 2021

Eerste twee winnaars zijn bekend!

Zie je de Flessenpostfiets ergens in Egmond staan? Stuur je selfie met de fiets naar [email protected] en maak kans op een leuke verrassing. De eerste 2 winnaars zijn bekend. Het zijn Michiel Kriele en Alie Zomerdijk. Zij ontvangen binnnenkort hun prijs!  

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 7’

23 april 2021

Waar vind je deze beschildering?

Ken je Egmondse plekje ‘ronde 7’ Test je kennis over Egmond en maak kans op een cadeaubon van een Egmondse ondernemer. Meedoen is simpel. Stuur iedere week je antwoord naar ons toe. Wie als eerste de locaties van 5 afbeeldingen juist weet te benoemen is de winnaar van de prijs. Zijn er meer goede inzenders op hetzelfde moment dan volgt er een loting.

27 april 1961

23 april 2021

Wat gebeurde er in Egmond 60 jaar terug

Wat speelde er in Egmond in de week van 27 april 1961?

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig?

23 april 2021

Dit bijvoorbeeld?

De ziel van Mark Rutte komt bij de Hemelpoort en wordt ontvangen door Petrus. “Welkom bij de hemel”, zegt Petrus. “Er is een klein probleem. Ik kan je niet zomaar binnenlaten. We zien zelden een zo hoog geplaatst persoon aan de Hemelpoort, zie je, dus weten we niet meteen wat we met jou moeten doen.”

Wat houdt ons Egmonders zoal bezig …

16 april 2021

Dit bijvoorbeeld?

Filmpje van een Waterloop in de duinen

16 april 2021

Door Piet Zwaan

Piet Zwaan maakte onlangs een mooi filmpje (3.25 minuten) van een waterloop in de Wimmenummerduinen.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug