HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

Wat is eigenlijk een geschikte paaswijn?

Veel keuze, maar er zijn ook veel verschillende gerechten. Toch?

Wat is eigenlijk een geschikte paaswijn?

Laten we eens kijken welke wijnen je het beste kunt drinken bij een paasbrunch, -ontbijt en -diner en hoe je de juiste wijn voor je maaltijd kiest. Dus of je nu op zoek bent naar een wijn voor bij de ham en de eieren of wilt weten welke wijn het beste past bij het superzoete dessert, neem er even de tijd voor om de juiste te kiezen.

Om eens iets anders te laten zien hebben we het hier over aan aantal Kroatische wijnen.

Er zijn veel verschillende soorten wijn die je bij een paasbrunch kunt drinken, maar sommige wijnen werken beter dan andere. Als je op zoek bent naar een rode wijn, kies dan voor een fruitige Merlot of Cabernet Sauvignon. Voor de liefhebbers van witte wijn is een droge Riesling, Graševina of Pinot Grigio de beste keuze. En als  je iets mousserend wilt, probeer dan een droge Prosecco of Cava. Wil je iets zoets en aromatisch dan is een Gewürztraminer een goede combinatie.

Net als bij de paasbrunch zijn er veel verschillende soorten wijnen die goed passen bij de gerechten van het paasdiner. Voor liefhebbers van rode wijn zou de stevige Plavac Mali of Blaufränkisch een mooie keuze zijn. Als je op zoek bent naar een witte wijn, neem dan eens een Pošip, Chardonnay of Sauvignon Blanc. En voor wie iets sprankelends wil is er de droge Moscato d’Asti of een Kroatische Pjenjušac.

Bij het paasdiner zijn de voorgerechten vaak net zo belangrijk als het hoofdgerecht. Een makkelijk recept hierbij is bijvoorbeeld kip gecombineerd met een lichte salade. Een soep van kip of tomaat is ook een van de makkelijkere recepten om te maken tijdens de paasdagen. Lekker makkelijk en betaalbaar om je lunch of diner mee te starten.

Er zijn veel verschillende soorten wijnen die je kunt combineren met voorgerechten, maar sommige werken beter dan andere. Bij een garnalencocktail als voorgerecht past een droge Riesling of Pinot Grigio het best. Voor bij de kaas en crackers past weer een Cabernet Sauvignon of Zinfandel prima. En voor wie iets fruitigs wil, is een Moscato d’Asti of Gewürztraminer een aanrader. Maar zoals altijd, drink vooral wat u lekker vindt!

Bron: adrianysus.com

Meer 'Food & wine':

Zelfgemaakte tonijnburger: wat wil je nog meer?

26 mei 2023

Met een lang Pinksterweekend voor de deur

Dit recept is voor heerlijke tonijnburgers. Zelfgemaakt met tonijn uit blik. Bak ze goudbruin en serveer op een broodje met sriracha mayonaise, rucola, tomaat en avocado. Smakelijk!

Kies de juiste wijn bij je pasta

19 mei 2023

Van licht fris tot een stevige dronk

Bij een pasta past uiteraard een lekker Italiaans wijntje. Maar ook daar is nogal wat keuze. En wat drink je bij welke pasta? Lichtere pastasoorten: bij lichtere pastasoorten zoals tagliatelle, macaroni, of penne ga je voor een soepele of fruitige rode wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Chianti of kies een wijn met rondinella druif zoals de Valpolicella Terre de Verona Zwaardere pastasoorten: bij zwaardere pastasoorten drink je stevige rode wijnen. Neem bij ravioli, gnocchi of tortellini een goede cabernet sauvignon, sangiovese of ga voor een combinatie van deze twee! Met deze druiven komen zowel de sappige zuren van de tomatensaus als de wijn goed tot zijn recht. Probeer de Frescobaldi Rémole Rosso maar eens.

Met een lang weekend vrij: snel eten maken en toch (gezond) genieten

19 mei 2023

Dan heb je nog wat aan je (vrije?) dag

Snelle recepten die in 15 min. klaar zijn: het kan! Gelukkig, want het is best een uitdaging om snel een makkelijke maaltijd op tafel te zetten. Zeker in combinatie met sporten, kids wegbrengen of gewoon omdat je vlug iets wilt eten.

Dan ook maar een light cocktail…?

12 mei 2023

Je hoeft je niet alles te ontzeggen tenslotte

Want het is niet omdat je op je lijn let dat je aperitief maar magertjes moet uitvallen. Of je nu van gin, rum, tequila of whisky houdt: deze cocktails bevatten het minste calorieën. Alcohol bevat vooral ‘lege’ calorieën. Dat wil zeggen dat ze dik maken zonder je lichaam extra voedingsstoffen te bezorgen. Wijn, champagne en heldere alcohol hebben minder calorieën dan bijvoorbeeld donkere likeuren. Het zit ‘m in de mix Als je zelf gaat mixen, kijk dan naar het suikergehalte van de alcohol én de andere bestanddelen. Neem altijd ingrediënten van hoge kwaliteit. Vers citroensap in plaats van prefab uit een fles, bijvoorbeeld. Of ga voor verse bessen of kruiden in je slanke cocktail. Bij longdrinks als een Cuba Libre of Gin-Tonic haal je het suikerpercentage omlaag door voor een light frisdrank te kiezen.

Gezonde (en smakelijke) lasagne in light versie

12 mei 2023

Deze gezonde(re) en light versie op de bekende lasagne bevat geen bechamelsaus maar een lichte saus met Huttenkase en extra veel groenten. Lekker licht en voedzaam dus. Snipper de ui en knoflook. Snijd de champignons in plakjes. Fruit de ui en knoflook aan in een pan met een klein beetje olie of boter. Voeg de champignons toe. Snijd de paprika in kleine blokjes en bak ook mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Voeg ook wat verse basilicum toe in stukjes. Laat dit mengsel ca. 20 minuutjes pruttelen. Roer af en toe door. Verwarm de oven voor op 180° graden. Bak in een andere grote pan de spinazie beetje bij beetje tot deze geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet en doe vervolgens in een kom. Schep de Hüttenkäse erdoor en breng het mengsel goed op smaak met peper en zout. Vet de ovenschaal in. Verdeel een klein beetje van de tomatensaus over de bodem. Leg hier 3 lasagnebladen op. Verdeel hier de helft van het spinaziemengsel. Dek af met lasagnebladen. Verdeel hier ongeveer de helft van de tomatensaus over. Dek af met lasagnebladen. Hier gaat de rest van de spinazie overheen. Dek weer af met lasagnevellen en als laatste de tomatensaus. Bestrooi met een beetje kaas en zet de gezonde(re) lasagne ca. 45 minuten in de oven.

Column Jack de Feyter: in den beginne…

26 mei 2023

Regelmatige column over alles dat met wijn heeft te maken

In den beginne… Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: Chardonnay, Merlot, Riesling, Shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van Marzemino, Dornfelder en Arinto. Niet altijd wist hij van hun bestaan. De allereerste keer dat hij met de wijnwereld in aanraking kwam, ligt nu zo’n 40 jaar achter hem. Hij woonde toen in Frankrijk, in de Minervois om precies te zijn. Het was een dooie streek; de enige actievelingen daar waren de druiven aan de struiken. Werk was er niet. Tot elk najaar, dan gonsde de streek van de bedrijvigheid en hoorde je tijdens de druivenpluk ineens alle Europese talen om je heen. Hij besloot mee te helpen en trof werk bij een bevriende buurman. Tijdens die zware arbeid vond er een Europese verbroedering plaats op het dorpsplein en in de café’s. Eigenlijk zou het hele Europarlement elk jaar de druivenpluk moeten doen… Op een middag, tijdens een late lunch – brood, worst, wijn – vertelde een supertrotse buurman dat zijn zoon een baan had gevonden als vertegenwoordiger in druivenstruiken. Nu kan hij zich niet meer voorstellen dat hij toen in alle ernst vroeg: “Zijn er dan meer soorten druiven rood en wit?” Het duurde even voordat de omvang van die onwetendheid tot de plukkers doordrong, maar toen klonk er plots smalend gelach op tussen de struiken. “Of er meer druivensoorten zijn dan twee?”. Dat was een goeie mop van die domme Hollander! Jack de Feyter

Heerlijk fris rood wijntje bij de groene asperges

5 mei 2023

Beetje stevige smaak mag wel

Bij het gerecht van deze week, de groene asperges met cannelloni en geitenkaas mag best een wijntje met wat karakter. Fris en fruitig is oké, maar mede door de geitenkaas in het gerecht is een stevige smaak aan te raden.

Aspergeseizoen nu echt aangebroken…

5 mei 2023

Tot eind juni genieten van deze witte (en/of groene) delicatesse

Groene en witte asperges, heerlijke en veelzijdige groentes die je kunt grillen, koken, stomen. Ze zijn lekker in risotto's, salades, pasta's en zoveel andere recepten.

Een soort van Glühwein, maar dan anders…

28 april 2023

Het is geen winter dus geen Glühwein, maar we willen wel warm blijven

Het weer lijkt er nog niet echt op, maar we zitten volop in de lente. Een Glühwein zou een beetje gek zijn dus, maar toch, om een beetje warm(er) te worden is een ander kruidig wijntje ook niet te versmaden.

Zomerse stamppot met zoete spekjes

28 april 2023

Maaltijd die past bij de overgang van de lente naar de herfst

Aangezien het erop lijkt alsof we in een overgangsfase zitten van lente naar herfst (inderdaad, de zomer slaan we over dit jaar) leek het ons wel leuk om een variatie op een stamppot mee te nemen deze week.

Toch nog een beetje zomer… genieten van de kokos-limoen cocktail achter het raam in de serre

21 april 2023

Fris, fruitig, zomers en zonder alcohol

Je waant je op een tropisch strand wanneer je lekker relaxed aan deze cocktail lurkt.

Eenpersoonsgerechten kunnen ook snel, smakelijk en supersimpel

21 april 2023

Wie waagt zich nog aan zo'n kant-en-klare hap?

Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens, maar betekent dat ook dat je dan maar bent overgeleverd aan die kant-en-klaar maaltijden? Nee toch? Er is zo veel meer te doen met een smakelijke maaltijd, ook als je alleen bent.

Bij een Vietnamees gerecht kan een biertje prima

14 april 2023

Misschien zelfs een Vietnamees biertje...?

Bij een Vietnamees gerecht als de Banh mi schuitjes kun je prima een biertje drinken. Dat is ook in het land van oorsprong heel gebruikelijk. Nu zou het leuk zijn wanneer je een Vietnamees biertje kunt scoren, maar als art niet lukt, in Vietnam kennen ze ook Heineken... Onder de internationale bieren die je in Vietnam aantreft vind je namelijk vooral Heineken. En in mindere mate Carlsberg en budweiser. Naast deze biertjes wordenzijn ze ok wel gewend aan wat Belgische bieren.

Een Vietnamees gerecht: Banh mi schuitjes

14 april 2023

Een bijzonder gerecht maar snel klaar en je krijgt direct een voorjaarsgevoel

Ondanks het feit dat het voorjaar ook betekent dat de hooikoorts weer gaat opspelen, is het wel een mooi jaargetijde. Een nieuwe lente een nieuw begin zullen we maar zeggen. En aangezien elk begin met horten en stoten gaat, zoals het gezonde leven, hebben we hier een recept om de moed er in te houden.

Deze paasdrankjes tillen je brunch naar een hoger niveau

7 april 2023

Ook de alcoholvrije varianten...!

Van croissantjes tot matses en eieren; alles is in huis voor de paasbrunch. Qua drankjes zit het met thee en koffie wel goed, toch? Mooi niet! Deze cocktails tillen je paasbrunch naar een hoger niveau. Dit wordt een Pasen om nooit te vergeten. Proost!

Maak er een mooi paasfeestje van met deze lemon rolls!

7 april 2023

Mooi gedekte tafel, fraai bestek en een goed humeur is al de helft

Maak de paasbrunch extra feestelijk! Het oog wil ook wat, kleed de tafel daarom mooi aan met kleurrijke servetten en/of bloemen en leg wat gekleurde eitjes op tafel. En schenk er een glaasje bubbels bij, dit maakt het plaatje helemaal compleet! In plaats van champagne kun je ook cava gebruiken, dit vind ik persoonlijk vaak lekkerder. Zoek je nog een goede cava, ga dan voor de cava van Freixenet, deze mousserende wijn uit Catalonië is lekker fris en fruitig van smaak en past bij veel verschillende gerechten. Hij is makkelijk verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Gall & Gall, Jumbo, Plus en Dirk van den Broek en ook nog eens betaalbaar. Voor Pasen is het extra leuk om met deze cava een mimosa cocktail te maken. Hiervoor schenk je een beetje sinaasappelsap in een glas en vervolgens schenk je hier de cava overheen. Steek een stukje sinaasappel of een aardbeitje op de rand van het glas, zo heb je een feestelijk en sprankelend drankje dat perfect past op je paastafel.

Hotel Zuiderduin in de race voor een ondernemersprijs

31 maart 2023

In de categorie grootbedrijf

Hotel Zuiderduin is doorgedrongen tot de finale van de Ondernemersverkiezing van Noord-Holland (OVNH) in de categorie grootbedrijf (meer dan 75 medewerkers). Hierdoor behoort het Egmondse bedrijf tot de laatste tien in deze categorie.

Voorbereidingen voor de paasmaaltijd; hoeft niet zo ingewikkeld

31 maart 2023

Heerlijke bijgerechten maken de dis

Het is pas volgende week Pasen, maar wie niet voor verrassingen wil komen te staan kan alvast wat oefenen met de (bij)gerechten. Ook Pasen staat - ondanks het verhaal van de lijdensweg - vooral voor samenzijn en gezelligheid. En de meubelboulevard uiteraard.

Witte wijn bij de witlofschotel: heerlijke toevoeging bij de maaltijd

24 maart 2023

Wijn met beetje stevige smaak past bij de wat bittere groenten

Bittere slasoorten als witlof, waterkers, rucola of radicchio vragen om witte of rode wijn met bite. Denk aan witte Italiaanse wijnen, zoals Vermentino, Verdicchio, Arneis.

Tussen voorjaar en stamppot: gegratineerde witlofschotel

24 maart 2023

Als het voorjaar niet naar ons komt, dan...

Een heerlijk witlofrecept van gegratineerde witlof uit de oven met wortel, walnoten, rozijntjes en een romige bechamelsaus met knoflook. Ook geschikt voor de niet-witlof fans.

Passende rode wijn bij de biefstuk

17 maart 2023

Betekent toegevoegde waarde aan je gerecht

Wanneer je een gerecht kookt is het fijn als de wijn en de ingrediënten in balans zijn en elkaar versterken. Een stuk gebraden rood vlees heeft een stevige structuur en smaak, dit vraagt om een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden soepel van smaak door de eiwitten in het vlees.

Een recept voor de vleesliefhebber: currynoedels met biefstuk

17 maart 2023

Hoeft niet iedere dag, maar kan best een keer

Een mooi gebakken biefstuk, kip uit de oven, een smakelijke hamburger of pittig-zoete spareribs: dat kunnen vleesliefhebbers wel waarderen. Als je zin hebt om uitgebreid te koken, kun je al dagenlang bezig zijn met het garen van het vlees. Minder tijd? In een handomdraai zet je ook de lekkerste vleesgerechten op tafel.

Na drie gemiste edities was Dinner Club Zeevogels weer waar spektakel

17 maart 2023

Honderdzestig eetgrage deelnemers wandelen door het dorp

Het was er een aantal edities niet van gekomen: de laatste keer was de Dinner Club van voetbalvereniging Zeevogels in 2019... Maar nu kon het weer en het werd een ouderwets spektakel, met 25 adressen waar een maaltijd werd bereid en 160 deelnemers die langskwamen. Althans, in groepjes van zes per dinergang...

De ‘boozy orange milkshake’: fris en fruitig en lekker…

10 maart 2023

Past helemaal bij de streetfood plank

Deze bijzondere milkshake is heel simpel te maken. Komt goed uit, dan heb je meer tijd voor die goede gesprekken met vrienden.

Streetfood als fundament voor een gezellige avond

10 maart 2023

Op elkaar afgestemde hapjes maken het feest compleet

Lekkere hapjes. Wie is er niet gek op? Een heerlijke goed gevulde streetfood plank om samen van te genieten. Allemaal op elkaar afgestemde hapjes die je samen deelt met een goed glas wijn - of een milkshake - erbij.

Bij oer-Hollands gerecht hoort een oer-Hollands drankje

3 maart 2023

Je moet misschien wel even zoeken...

Hollands sterk is hot. Cocktails met jenever en Nederlandse gin zijn niet meer weg te denken. Maar er zijn ook likeuren die je een stuk minder vaak ziet. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van bruidstranen of guldenwater?

Spruitjes niet lekker? Hoezo?

3 maart 2023

Maak eens een taart

Maak eens een quiche met spruitjes en (vegetarische) spek. Een lekkere en originele manier om spruitjes te eten.

IJskoude salted caramel cocktail met Licor 43

24 februari 2023

Heerlijk, ook al is het nog geen zomer

Licor 43: deze Spaanse likeur, met de smaken van citrusvruchten en kruiden zoals vanille en karamel, perfect is in een frisse cocktail of met ijs als digestief na de maaltijd. En heb je iets te vieren? Toast er mee op een borrel of feestelijk moment.

Gevulde courgettes met feta

24 februari 2023

Licht, makkelijk en snel

Een lekker licht gerecht van gevulde courgettes uit de oven met o.a. amandelen, couscous en feta. In 15 minuten voorbereid om in de oven te gaan. Het hoeft niet altijd even ingewikkeld om toch lekker te zijn. Deze gevulde courgette met feta is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens snel klaar. Met een kwartiertje kan het in de oven, en ruim twintig minuten later kun je aan tafel! Benodigdheden (2 personen): 2 courgettes 75 gr feta 12 gedroogde tomaatjes verse peterselie 160 ml hete groentebouillon 125 gr couscous Snuf peper en zout 2 eetlepels amandelen olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 200° graden. Breng water aan de kook voor de groentebouillon. Halveer de courgettes door de lengte en schraap met een lepel wat vruchtvlees eruit. Leg de courgettes in een ovenschaal en bestrijk of besprenkel met een beetje olie en bestrooi met een snufje peper en zout. Bak de courgettes ca. 12 minuten in de oven. Doe intussen de couscous in een kom en voeg de kokendhete bouillon toe. Dek de kom af en laat 5 à 10 min. wellen. Roer de couscous daarna los met een vork. Snijd de gedroogde tomaatjes en amandelen in stukjes en roer door de couscous samen met de verkruimelde feta en fijngehakte peterselie. Haal de courgettes uit de oven en vul ze met het couscousmengsel. Verdeel eventueel nog een beetje extra feta bovenop en zet nog 10 minuten in de oven zodat ook de feta lichtjes wordt gebakken. Tip: Dit gerecht is lekker als lunch (1 halve courgette p.p.) of als avondmaal. Eventueel lekker met falafelballetjes, hummus, of een stukje kip.

En dan ook een hip en gezond drankje (geen water dit keer…)

17 februari 2023

Wel even bestellen of ophalen in de reformzaak

Er zijn talloze drankjes beschikbaar waarvan er geclaimd wordt dat ze gezond zijn. Maar welke doen nou echt wat goeds voor jouw lichaam? Want hoe lekker het ook is om water en thee te drinken, een beetje (gezonde) afwisseling kan natuurlijk geen kwaad! Voor de mensen die op zoek zijn naar wat lekkere en vooral gezonde drankjes: deze week Aloë Vera. Inderdaad, om te drinken.

Vegetarisch en hip uit de Spaanse keuken: Tartelette Idiazabal

17 februari 2023

Hartig een Een hartig taartje van gerookte boerenschapenkaas met verse vijgen, tijm en rode uien compote

Deze week eens wat meer aandacht voor een bijzonder vegetarisch gerecht. Het hoeft immers niet altijd maar risotto met paddenstoelen te zijn toch? De Tartelette Idiazabal, Spaans, heerlijk, hip en best snel gemaakt.

Als het koud is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

10 februari 2023

Er is keus genoeg tegenwoordig

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker. Vaak heeft een winterbier een relatief hoog alcohol gehalte. Dit met het idee, dat deze alcohol warmte geeft in de koude, donkere dagen. Er zijn grote variaties in de soorten winterbier.

Nog een staartje winter: stoofvlees met winterbier

10 februari 2023

Smakelijke hap, maar wel even de tijd nemen

Het werd deze week toch nog een beetje winter en wie weet wat er nog volgt. Het is nog maar februari tenslotte. Daarom nog even een klassieker: stoofvlees, maar dan met winterbier.

De cocktail van 2022 (voor als je die nog niet had gemaakt)

3 februari 2023

Tenslotte is 2023 nog maar amper op gang...

Dry January is weer voorbij, we kunnen weer. En voor diegenen die het hadden gemist: de cocktail van 2022 was de Espresso Martini. Dus daar gaan we deze week maar eens mee starten.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug