Wat smaakt nou beter bij de fish and chips dan Engels bier?
De Engelsen staan in de finale dus meteen menu aanpassen?
Gepubliceerd: 12 juli 2024
Nu de confrontatie met de Engelsen op het EK voetbal niet helemaal goed is verlopen, schakelen we meteen maar door naar de culinaire hoogstandjes die ze daar op dat eiland hebben. Is er tenminste nog iets te genieten. Wat is er beter dan een klassieke Engelse maaltijd? Die maaltijd vergezeld met een perfect gebrouwen Engels bier. De moutige tonen van een brown ale of de bitterheid van een pale ale vormen de perfecte aanvulling op gerechten zoals sappige burgers of knapperige fish and chips.
In Engeland doen ze het allemaal net wat anders dan in Nederland. In de pub wordt bier op kamertemperatuur gedronken en zit er geen schuimlaag op. Bovendien is het alcoholpercentage van de bieren die je in Engeland geserveerd krijgt een stuk lager. De Engelsen drinken lager, ale, bitter en stout in grote pints. Lager en ale verschillen van elkaar door de gisting. Bij het brouwen van lager wordt gebruik gemaakt van ondergisting; het gist zakt hierbij dus naar beneden. In een ale zit bovengisting; daarbij blijft het gist drijven. Bitter is een wat zwaardere en donkere bier en stout is nog donkerder en zwaarder.
Heb je het niet zo op bier, Engels of niet, dan kun je natuurlijk ook een wijntje meedrinken met je ‘vette pub-hap’. Zowel de vis als de friet hebben een knapperig vet korstje waarbij ronde, witte wijnen als Pinot Blanc, Weissburgunder, Rhône en Chardonnay prima passen. Als je wat meer frisheid naast de frituursmaak wilt, is een sappige, rijpe Sauvignon Blanc uit Chili, Californië of Australië een goede keus.
Bron: Engeland.nl; lesgenereux.nl