Deel

Wat smaakt nou beter bij de fish and chips dan Engels bier?

De Engelsen staan in de finale dus meteen menu aanpassen?

Wat smaakt nou beter bij de fish and chips dan Engels bier?

Nu de confrontatie met de Engelsen op het EK voetbal niet helemaal goed is verlopen, schakelen we meteen maar door naar de culinaire hoogstandjes die ze daar op dat eiland hebben. Is er tenminste nog iets te genieten. Wat is er beter dan een klassieke Engelse maaltijd? Die maaltijd vergezeld met een perfect gebrouwen Engels bier. De moutige tonen van een brown ale of de bitterheid van een pale ale vormen de perfecte aanvulling op gerechten zoals sappige burgers of knapperige fish and chips.

In Engeland doen ze het allemaal net wat anders dan in Nederland. In de pub wordt bier op kamertemperatuur gedronken en zit er geen schuimlaag op. Bovendien is het alcoholpercentage van de bieren die je in Engeland geserveerd krijgt een stuk lager. De Engelsen drinken lager, ale, bitter en stout in grote pints. Lager en ale verschillen van elkaar door de gisting. Bij het brouwen van lager wordt gebruik gemaakt van ondergisting; het gist zakt hierbij dus naar beneden. In een ale zit bovengisting; daarbij blijft het gist drijven. Bitter is een wat zwaardere en donkere bier en stout is nog donkerder en zwaarder.

Heb je het niet zo op bier, Engels of niet, dan kun je natuurlijk ook een wijntje meedrinken met je ‘vette pub-hap’. Zowel de vis als de friet hebben een knapperig vet korstje waarbij ronde, witte wijnen als Pinot Blanc, Weissburgunder, Rhône en Chardonnay prima passen. Als je wat meer frisheid naast de frituursmaak wilt, is een sappige, rijpe Sauvignon Blanc uit Chili, Californië of Australië een goede keus.

Bron: Engeland.nl; lesgenereux.nl

Meer 'Food & wine':

Irish coffee: even lekker winters natafelen

6 december 2024

Of om gewoon door te warmen na een wandeling

Irish coffee en normale koffie zijn twee verschillende werelden. Doordat er in de Irish coffee Ierse whisky en room zit, zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars- en winterdagen is Irish coffee de ultieme manier om weer lekker op te warmen.

Winterklassiekers (3): Andijviestamppot met spek en tomaat

6 december 2024

Een twist aan een oerhollandse klassieker

Deze andijviestamppot heeft als extra groente nog cherrytomaatjes. Zo zit je met dit recept al op ruim de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.

Een bijzonder winterdrankje: rompope (uit Honduras)

29 november 2024

Met Rompope heb je een bijzondere drank in huis. Deze advocaat uit Honduras is een hit: verrassend door de peperkorrels en het vleugje nootmuskaat. Maak een heerlijke punch of mix het bijvoorbeeld met koffie of chocolade!

Winterklassiekers (2): Hete bliksem met worst

29 november 2024

Oerhollandse stamppot snel op tafel

Hete bliksem is een klassiek Nederlandse stamppot met appel. Lekker met een gebakken worstje erbij en al in een halfuurtje op tafel.

Warme winterdrankjes? Probeer deze eens: Appelcider met kaneel en kardemom

22 november 2024

...en als je wilt kan er ook een scheutje rum in

Warme winterdrankjes; appelcider op smaak gebracht met kaneelstokje en kardemom.  Cacao, suiker, kaneel en/of kardemom met warme melk. Voeg wat rum toe voor de ultieme beleving. Kies bij een alcoholvrije versie voor appelsap.

Winterklassiekers: hutspot met hachee

22 november 2024

Past wel in deze tijd

Met sinterklaas in het land zijn er weer volop wortels te verkrijgen... Mocht u nu denken wat moet ik ermee, dan is deze winterklassieker wellicht een goed idee: hutspot met hachee, wie werd er niet groot mee?

Warm herfstdrankje met cranberry, kaneel & sinaasappel

15 november 2024

Weer eens iets anders dan Gluhwein

Herfst in een glas: cranberry met kaneel, steranijs en sinaasappel. Zonder alcohol. Proost!

Lasagne met champignons, mozzarella en… jawel, boerenkool

15 november 2024

Best of both worlds: Mediterrane Hollandse pot

Ook gek op lasagne? Deze variant met mozzarella, champignons en boerenkool kan meteen op je favorietenlijstje. En echt niet alleen dankzij die o zo lekkere laagjes tomatensaus... er zit ook nog mascarpone in!

Stevige rode wijn bij het gerecht van deze week

8 november 2024

Een smaakvol gerecht vraagt om een stevige wijn

Lekker bij het gerecht van deze week is een glas Castaño Monastrell Bio. Dat is een rode, stevige wijn uit Spanje. Perfect bij een stevig stuk vlees.

Varkensrollade met rodekoolblad en sjalottenjus

8 november 2024

Een smakelijke herfsthap

Met deze heerlijke varkensrollade gevuld met appel, de rodekoolbladeren die je met eetbare goudspray serveert, en de sjalottenjus met knoflook, tijm en rode wijn kun je echt een keer uitpakken. Ook voor een etentje met vrienden.

Typische herfstdrankjes dragen bij aan het huiselijke, warme gevoel

1 november 2024

...zoals met deze herfst punch

Met deze herfstpunch steel jij de show. Maak een grote bowl, zodat iedereen een glaasje kan pakken. Met rode wijn, sherry, cognac en Cointreau. En niet te vergeten de heerlijke warme smaken van appel en kaneel.

Paddenstoelensoep met bladerdeegdakje

1 november 2024

Herfsttijd is soeptijd, toch?

In deze tijd van het jaar zijn er weinig dingen die een smakelijke kom soep kunnen verslaan. De temperaturen zakken wat, de wandelingen krijgen door echt herfstweer een extra dimensie en zorgen dat je trek krijgt in een kop stevige, warme soep. Haal daarom de herfst in huis met deze paddenstoelensoep. Met een bladerdeegdakje voor extra comfort.

Deze Espresso Martini hoeft niet per se bij de soep…

25 oktober 2024

...maar is wel makkelijk te maken

De herfst is de tijd om binnen te genieten van een heerlijk herfstdrankje! Wat dacht je van een herfstcocktail? Deze herfstcocktail is gemakkelijk om te maken en heeft echt die smaak van de herfst. Geniet ervan!

Bruinebonensoep met spek en rookworst

25 oktober 2024

Herfstklassieker om je vingers bij af te likken

Gevuld met spekreepjes, bruine bonen en Gelderse rookworst is deze bruinebonensoep niets anders dan een hartige kom vol comfort.

Pumpkin spice latte: een bijzonder bakkie

18 oktober 2024

Heerlijke hete herfstverrassing

Overgewaaid vanuit Amerika: koffie met pompoentaartkruiden(pumpkin spice), vergelijkbaar met speculaaskruiden. Daar dankt het drankje dan ook z'n naam aan. Bijzonder bakkie dus, deze pumpkin spice latte.

Romige paddenstoelenstoof, ook geschikt voor ketodieet

18 oktober 2024

Met spruitjes en rozemarijn

Deze romige paddenstoelenstoof met spruitjes en rozemarijn garneer je met Parmezaanse kaas. In minder dan een halfuur kan je al genieten van dit heerlijke ketoproof recept.

En voor bij de lunch een vers sapje…

11 oktober 2024

Hoe gezond wil je het hebben?

Dit is een heerlijk zacht en soepel drinkbaar sapje voor de liefhebber.

Filotaartje met zalm, ei en cottage cheese

11 oktober 2024

Snelle en smakelijke hap voor de lunch

Met filodeeg, cottagecheese gemengd met zuivelspread, peterselie en bieslook en zalmflakes zet jij een echt feestje op tafel.

Heeeeyyyyy… Biertje? Past perfect bij de pittige stamppot

4 oktober 2024

En de keuze is reuze

Het is aan de voorkeur van de drinker om te bepalen of het blussen of accentueren van smaken de voorkeur heeft. Zoetige, moutige bieren kunnen de smaak van pittig eten blussen, terwijl hoppige en bittere bieren juist de pittige smaak kunnen accentueren.

Stamppotje prei met tempeh? Lekker pittig…

4 oktober 2024

Een een eitje gebakken in de chili-olie

In deze stamppot zitten knapperige stukjes tempeh. Fijn extraatje: een spiegeleitje gebakken in chili olie. Dat geeft in een klap heel veel extra smaak aan je stamppot prei.

Een stevige rode wijn bij de coq au vin…

27 september 2024

...die zit namelijk ook al in het gerecht

In het algemeen geldt dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook uitstekend bij past. Voor rood zijn dat traditioneel Pinot Noir uit de Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d'Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook.

Heerlijk, tijd voor herfstgerechten: een makkelijke coq au vin

27 september 2024

Ook als de zon schijnt...

Nu de zomer langzaamaan toch wel wat uit zicht verdwijnt kunnen we overschakelen naar de herfstgerechten. Is ook wel weer lekker toch? Wat te denken van deze makkelijke coq-au-vin?

Een smakelijke wijncocktail: voor de variatie

20 september 2024

Wijn geeft karakter aan je cocktail

Niet zo’n cocktailfan maar wel gek op een glas wijn? Of niet zo'n wijnfan, maar wel fan van cocktails? Probeer eens een wijncocktail! Of je nu voor zoet, droog of bitter gaat, wijn geeft karakter aan je cocktail! Probeer het eens met de volgende wijncocktail.

Risotto met pesto en veldsla

20 september 2024

Mooi groen is niet lelijk!

Mooi groen is niet lelijk! Deze risotto met pesto combineren we met groene groenten zoals veldsla en broccoli. Binnen 30 min. op tafel.

Soepele witte wijn bij de maaltijd van deze week

13 september 2024

Wat zoetere stamppot, dus fis en fruitig mag wel

Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat ze een romig mondgevoel hebben. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen - zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris - met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan. Er is natuurlijk niet een specifieke wijn die bij alle stamppotten past, het gaat erom, wat er in de stamppot zit aan groenten met name. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië. Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. De zoete aardappelen van deze week zijn ook wat zoeter van smaak, net als de wortelen (de naam zegt het al) en daarom past daar een fijne witte wijn perfect bij. Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken. Bron: chefsculinair.nl

Zoete-aardappelstamppot met prei, geitenkaas en walnoten

13 september 2024

Het weer is omgeslagen, dus stamppottijd!

Nu het weer zo lelijk is, is het weer tijd om al die zomerse gerechten achter ons te laten en ons te begrijpen aan die heerlijke herfststamppotten.

Misschien een rosé’tje bij de salade?

6 september 2024

Past lekker bij de druiven die al in de salade zitten

Voor bij de salade van deze week past wellicht een mooie fruitige lichte rosé. Aangezien er toch al lekkere druiven in de salade zitten...

Meteorologische herfst is begonnen: salade met druiven en noten

6 september 2024

Tijd voor andere gerechten, maar niet te hard van stapel lopen

De warme dagen maken plaats voor een aangename nazomer. Deze dagen zijn perfect voor warmere gerechten met o.a. peer, aardappel, broccoli en druiven. Maar aangezien het nog prima vertoeven is buiten, toch maar gekozen voor een salade.

Blijven drinken op warme dagen…

30 augustus 2024

...en niet alleen maar alcoholische drankjes...

Drinken met warm weer is zo ontzettend belangrijk. Een laag vochtgehalte is niet alleen slecht voor je huid, maar voor je algehele gezondheid. Je lichaamstemperatuur loopt op, je doorbloeding verslechtert en je kunt zelfs een hitteberoerte krijgen. Je snapt het al: blijven drinken op warme dagen.

Klassieke gazpacho: ideaal voor een warme dag

30 augustus 2024

Laten we hopen op nog veel meer warme dagen

Deze perfecte koude Spaanse soep, ofwel gazpacho, bereid je in een paar minuten en is gemaakt van o.a. tomaat, komkommer en knoflook. Ideaal op een warme dag!

Bij deze tonijnstamppot past prima een heerlijke alcoholvrije cocktail

23 augustus 2024

Maar je kunt het natuurlijk ook bij water houden

Veel water drinken is belangrijk bij warm weer, maar maak ook eens een zomers drankje, zoals: – Zelfgemaakte ice tea met verse munt en citroen. – Fruitige smoothies met bijvoorbeeld banaan, aardbei en ananas. – Mocktails, zoals een mojito zonder alcohol met limoen, munt en bruiswater.

Wat eten we vandaag? Stamppot…

23 augustus 2024

Echt alleen voor de winter

Nee hoor, stamppot is echt niet alleen voor de winter, dat bewijst deze zomerstamppot wel.

En voor het zomergevoel: witte sangria met zomerfruit

16 augustus 2024

Verfrissend, fruitig, maar rustig aan ermee...

Deze variant op de klassieke sangria komt uit Noord-Spanje. In plaats van rode wijn gebruik je witte wijn, wat zorgt voor een frissere smaak. Samen met het zoete fruit zoals mango en perzik past deze cocktail helemaal bij zomerse sferen.

Dit keer eens een ontbijtje: baked oats met aardbeien

16 augustus 2024

Zo'n ontbijtje wil je elke dag wel

Je dag lekker beginnen doe je met deze baked oats met aardbeien. Zo'n ontbijtje wil je elke dag wel. Makkelijk gemaakt en makkelijk genieten.

Terug