Wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten?
Wat zit er achter het 'snoep ophalen' ?
Gepubliceerd: 11 november 2022
Vanavond is het weer zover: het is Sint Maarten. we kennen allemaal het fenomeen dat kinderen langs komen om te zingen en snoep op te halen, maar waar komt het eigenlijk vandaan?
Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. ’s Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.
Ook worden wel lampionoptochten georganiseerd door scholen en wijk- of buurtverenigingen. De kinderen hebben dan meestal van tevoren zelf hun lampion gemaakt. In sommige plaatsen rijdt de figuur van Sint-Maarten, als romeins officier, aan het hoofd van de stoet.
Dat is hier niet het geval, maar in Noord-Holland werd traditioneel altijd wel veel gedaan aan Sint Maarten. Na twee jaar corona kan het weer wat makkelijker en hoef je de snoep niet vanaf anderhalve meter in de tas te mikken….
Het is de vraag of er zoveel aan Sint maarten gedaan zal worden. In het toenemende Amerikaanse geweld van Halloween party’s, babyshowers, Valentine’s Day, en de snel opkomende Santa Claus (Kerstman) zijn er zoveel feesten te vieren dat het bijna gênant wordt om met je lampion langs de huizen te gaan om wat snoep op te halen.
Sint Maarten vindt overigens zijn oorsprong in de bijbel. Volgens de verhalen gaf de gulle Sint-Maarten bijna al zijn spullen aan de armen. Zelfs – en dat is het traditionele verhaal – zijn mantel sneed hij doormidden, om de helft aan een bedelaar te schenken. Vroeger gingen arme kinderen op zijn feestdag langs de deuren met lampionnen, in de hoop op iets lekkers om de winter door te komen.
Tegenwoordig doen kinderen dat voor de lol, want met de steeds groeiende welvaart van de afgelopen tientallen jaren was de animo voor Sint Maarten al aardig afgenomen.
Misschien dat er dit jaar weer meer interesse is; het zijn immers moeilijke tijden voor veel inwoners die maandelijks de eindjes aan elkaar moeten knopen.
bron: weetwatjeviert.nl