Watersportcampagne vanuit de KNRM: goede voorbereiding is het halve werk
Iedereen veilig het water op! Ook op zee.
Gepubliceerd: 19 juli 2024
Een zomerse dag op het water is heerlijk, maar met motorpech in een drukke vaargeul liggen, kan een vaartocht ineens een stuk minder leuk maken.
Met de vakanties voor de deur start de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar jaarlijkse watersportcampagne. Het doel van de campagne is watersporters te informeren over het belang van een goede voorbereiding en tips te geven om problemen te voorkomen.
De belangrijkste reden waarvoor de KNRM uitvaart betreft nog altijd motorproblemen, bij zowel motor- als zeilboten. Van de ruim 2.300 keer dat de KNRM vorig jaar in actie kwam, was dat in een kwart van de gevallen vanwege een probleem met de motor. Met flyers in jachthavens, informatie op social media, website en bijdragen in (online) media informeert de KNRM watersporters wat te doen bij problemen of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen.
Goed onderhoud
Veel motorproblemen kunnen worden voorkomen door goed onderhoud. Als bootmotoren een aantal maanden niet of weinig zijn gebruikt, ontstaat viezigheid in de brandstoftank. Met golfslag komt dit los, verstopt filters en leidingen en de motor houdt ermee op. Dit kan binnen enkele minuten leiden tot noodsituaties waarbij snel ingrijpen noodzakelijk is om ernstige ongelukken te voorkomen. Denk aan vaargeulen met binnenvaartschepen en strandingen voor haveningangen of aan lagerwal.
Oefen ankeren
Mocht de motor uitvallen, gooi dan zo snel mogelijk het anker uit. Michael Pikker, schipper van KNRM Blaricum adviseert watersporters dit op een rustig moment eens te oefenen. “Zorg dat het anker voor het grijpen ligt en niet nieuw in de verpakking tussen de groenteblikken onder een bank. Is het zwaar genoeg voor jouw boot en heb je voldoende lijn? Het is net als met reddingsvesten; je kunt de duurste spullen kopen, maar je hebt er niks aan als je ze niet gebruikt.”
Problemen door waterplanten
Naast gebrek aan goed onderhoud ontstaan rondom het IJsselmeer, IJmeer en de Randmeren veel motorproblemen door fonteinkruid. Deze waterplant groeit bij warm weer vanaf de bodem richting het licht. Soms tot slierten van wel drie meter lang. Het advies aan watersporters is om binnen de vaargeulen te blijven, daar worden de waterplanten gemaaid. En via www.waterplanten.nu check je de actuele situatie rondom de Randmeren.
Extra accu
Daarnaast adviseert de KNRM watersporters om altijd een aparte accu te installeren voor accessoires zoals koelkasten. KNRM-schipper Michael: “Als jij met een enkele accu de hele dag lekker op een eilandje hebt gelegen met het koelkastje aan, dan weet je één ding zeker: Je bier was koud, maar je accu is leeg.”
KNRM Helpt App
In de campagne attendeert de KNRM watersporters op de KNRM Helpt app. Met de app kunnen gebruikers vaarplannen maken, waterkaarten en informatie uit de omgeving raadplegen (zoals jachthavens, marifoonkanalen, watersportwinkels en bunkerstations) en de weersvoorspelling in de gaten houden. Met een speciale knop schakel je snel hulp in bij pech of nood. Bij gebruik van de app zien de Kustwacht en KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt. Dat maakt het veel makkelijker om gevonden te worden en snel hulp te kunnen krijgen.
De KNRM hoopt dat watersporters deze zomer zorgen dat ze vaarklaar zijn en goed voorbereid het water opgaan.
Informatie over pech of nood op het water? Check www.knrm.nl/wij-helpen
Foto (KNRM, Station Egmond): Het is van groot belang dat iedereen goed voorbereid het water op gaat. Deze tijd start de KNRM haar jaarlijks campagne daarover.