Deel

Weerbaarheidstraining voor meiden

Locatie Egmond aan Zee

Weerbaarheidstraining voor meiden

Meiden van 13 tot 20 jaar kunnen vanaf maandag 7 maart meedoen aan een cursus zelfverdediging in sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee. Gedurende 8 weken werken zij van 18.30-19.30 uur aan hun weerbaarheid onder leiding van docent Ella Doesburg. De eigen bijdrage voor de 8 lessen bedraagt € 15,-. Aanmelden kan via de mail, [email protected].

Dankzij een bijdrage uit het Lokale Maatschappelijk Sportakkoord van gemeente Bergen kan karatevereniging Funakoshi de weerbaarheidstraining voor een laag tarief aanbieden. Tijdens de lessen komen onderwerpen aan bod als grenzen aangeven, sterk in je schoenen staan, bevrijdings- en afweertechnieken. Dit onder leiding van ervaren weerbaarheids- en karatedocent Ella Doesburg. Voor wie na de cursus geïnteresseerd is om te blijven sporten, is het mogelijk een vervolgcursus te volgen bij Funakoshi.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem contact op via [email protected] of 072-5616979.

Foto: Funakoshi

Meer 'Lifestyle':

Column Wills: we maken ruzie waar de kinderen bij zijn

28 januari 2022

Beste Wills: Het loopt niet lekker tussen mijn vrouw en mij en we maken steeds vaker ruzie. Waarover is ingewikkeld en zal er hier niet op ingaan.

Wat eet je na een flinke wandeling?

28 januari 2022

Een ‘hapje’ koolhydraten om weer op peil te komen

Na een flinke wandeltocht van een paar uur is het zaak dat je  je lichaam weer op peil  brengt.

Fakkeltocht: ‘boeren en burgers steunen ondernemers’

19 januari 2022

Rustige mars met zo'n 120 mensen en 9 trekkers

De organisatie van de fakkeltocht in Egmond aan Zee met als thema 'boeren en burgers steunen ondernemers' is rustig verlopen.

Meer bewegen, dus niet alleen minder eten…

21 januari 2022

Afvallen gaat niet alleen om eten

Een groot deel van het afvallen heeft te maken wat je in je mond stopt. Het is dus verstandig om de balans op te maken van wat jij eet en waar de dik makers zich bevinden. Kies bewust voor caloriearm voedsel. In dit geval kun jij wel blijven snacken, maar kom je niet veel aan. Voorbeelden van caloriearm voedsel zijn onder andere komkommers, wortels, aardbeien en appels. Veel groenten en fruit dus, en dat kan nooit kwaad.

Meeste subsidiegeld energiebesparing is nog voor huurders

21 januari 2022

'Eigenarenpotje' al bijna leeg

Energie besparende maatregelen zijn goed voor het klimaat én je portemonnee. Om u een kleine stap op weg te helpen biedt de gemeente een subsidie aan waarmee u eenmalig voor minimaal € 70,- en maximaal € 80,- aan gratis energiebesparende producten kan aanschaffen.

Zonder afspraak binnen lopen voor een prik

14 januari 2022

Vanaf maandag 17 januari in Alkmaar

Vanaf maandag 17 januari is het op de GGD-locatie Alkmaar mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen voor een prik. Tot die tijd kan de boosterprik alleen op afspraak worden toegediend. Uiteraard geldt wel dat u voor een eerste of tweede vaccinatie zonder afspraak welkom bent.

Bewegen moet, ook en juist in de winter

14 januari 2022

Goed voor aanvulling vitamine D en tegen de stress

In de winter kom je over het algemeen minder vaak buiten dan in de zomer. En door het coronavirus zit je misschien nog meer binnen dan normaal. Hierdoor krijg je minder vitamine D door de zon binnen. Buiten bewegen zorgt voor het aanvullen van je vitamine D, wat je in de winter dus goed kan gebruiken.

Goede voornemens die (deels) worden vergoed door de zorgverzekeraar

7 januari 2022

Als je dan toch aan de gang gaat

Wist u dat de meest voorkomende goede voornemens (deels) worden betaald door de zorgverzekeraar? Maakt dat het al wat makkelijker om het vol te houden?

Geen Nieuwjaarsduik, wel Nieuwjaarsdrukte

2 januari 2022

Allemaal even een luchtje scheppen

Het was op Nieuwjaarsdag toch een behoorlijke drukte richting Egmond aan Zee. Niet vanwege de Nieuwjaarsduik, die ging immers niet door, maar meer vanwege het feit dat veel mensen graag een frissen neus wilden halen.

Ouderen ontroerd van mooie kerstkaartjes

31 december 2021

Egmondse initiatiefnemers krijgen eer van hun werk

Hoe breng je diverse doelgroepen 'in beweging', in de huidige tijd waar het nauwelijks mogelijk is de deur uit te gaan? De Egmondse jongeren Jessie Tik en Stan Nijhuis brachten twee groepen, zonder fysiek bij elkaar te zijn, met elkaar in contact. Dit leidde bij de ouderen van woonzorgcentrum Hoog Duinen tot een emotionele beweging. Zij voelden zich zeer vereerd toen zij van de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z speciaal ontworpen en geschreven kerstkaartjes ontvingen. Deze werden hun aangeboden door hun eigen 'buren', de jeugdleden van toneelcub ENZO die wekelijks in Dorpscentrum de Blinkerd bijeenkomen. "Soms kom je in je netwerk doelgroepen tegen die in zekere zin wat voor elkaar kunnen betekenen, maar heb je net een katalysator of tussenpersoon nodig om dit ook echt van de grond te krijgen," begint Lavinia Bijl, maatschappelijk sportregisseur in de gemeente Bergen, haar verhaal. "Gelukkig kan ik binnen het netwerk van Sport-Z ook jongeren vragen om als tussenpersoon op te treden. Jessie en Stan hebben eerder een GameNight voor jongeren met en zonder beperking georganiseerd in Egmond, en ze willen dit in 2022 weer gaan doen. Maar omdat nu nog niet veel mogelijk is op dat gebied waren ze bereid zich in te zetten in Schoorl." De jeugdleden van toneelclub ENZO gingen met Jessie en Stan aan de slag om tot mooie kerstcreaties te komen met een lieve boodschap. Lavinia nam het resultaat vervolgens mee naar woonzorgcentrum Hoog Duinen om aan de ouderen te overhandigen. "Toen de kerstkaarten werden uitgedeeld werd dit zichtbaar met enthousiasme ontvangen. Dit is een mooi initiatief en het blijkt ook dit keer weer hoe dankbaar de bewoners hier op reageren," aldus Bianca Stam, Begeleider Welzijn van Hoog Duinen.

Alternatief oud & nieuw vieren

31 december 2021

Geen vuurwerk is niet hetzelfde als geen gezelligheid

Dit jaar zal ook Oud en Nieuw anders verlopen dan ‘normaal’. Geen grote groep vrienden over de vloer, niet gourmetten met de hele familie en als klap op de vuurpijl: geen vuurwerk. Voor velen was het al geen top jaar, des te meer reden om 2021 goed af te sluiten. Hier vind je daarom wat tips om Oud en Nieuw 2021-2022 coronaproof te vieren met elkaar.

Nu het nieuwe jaar toch al (bijna) begint…

31 december 2021

...kunnen we meteen onze goede voornemens laten aansluiten op de coronacrisis

Het is rond deze tijd altijd al een periode van goede voornemens en 'meer bewegen, minder eten en drinken en eens wat beter voor jezelf zorgen', maar nu is er des te meer reden voor. Tips voor bewegen en sporten: verbeter uw weerstand tegen het coronavirus.

Hoog water in de duinen

31 december 2021

Maar niet alleen in de duinen

Het valt in deze tijd niet mee om - als het dan eens mooi weer is - na een stuk wandelen met droge voeten te gaan zitten.

Kledingbank Egmond maakt 285 gezinnen blij

24 december 2021

Kerstpakketten actie groot succes

Zaterdag 18 december heeft Kledingbank Egmond maar liefst 285 kerstpakketten uitgedeeld. Hierdoor hebben zij 285 gezinnen heel blij gemaakt.

Afscheid aantal vrijwilligers bij de KNRM

24 december 2021

Veel 'ervaringsjaren' langs de kant

In totaal zijn ze goed voor 77 reddingsjaren bij de KNRM en dat zullen ze gaan missen. Tijdens de laatste oefening van 2021 werd stilgestaan bij het afscheid van een aantal gewaardeerde vrijwilligers van de KNRM die hun 'kloffie aan de wilgen hangen'. Ze stoppen met hun actieve rol als vrijwilliger bij KNRM Station Egmond. Het gaat om: Ton Bas 1990 t/m 2021 (31 jaar) Jan Dekker 1995 t/m 2021 (26 jaar) Jan Tervoort 2001 t/m 2021 (20 jaar) De heren werden uiteraard uitvoerig bedankt en hun inzet zal worden gemist.

Kerstgroet van en voor Egmond-Binnen

24 december 2021

Toch een hart onder de riem in de boom

Samen met diverse vrijwilligers, dorpshuis de Schulp en Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen, is een kerstwerkgroep ontstaan. De plannen groeiden snel, maar door de continu veranderende maatregelen werd al snel duidelijk dat het grootse idee van een Kerstmarkt iets te ambitieus was. Maar we wilden iets. Wat overeind is gebleven is een mooie kersthanger voor alle inwoners, gemaakt door de plaatselijke Laserfabriek. Deze hanger mag worden voorzien van een positieve tekst of worden versierd. De verfraaide kersthanger mag dan in de kerstboom op de Brink worden gehangen. De brief aan alle inwoners is inmiddels rondgebracht en de boom is nu al zo ontzettend mooi geworden! Dit maakt de kerstwerkgroep trots. Wat en klein, warm gebaar in deze lastige tijd al niet kan doen! De kerstwerkgroep Egmond-Binnen wenst iedereen fijne kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2022!'

Egmondse Nieuwjaarsduik gaat ook niet door

20 december 2021

Geen verrassing, maar toch...

Het zal voor niemand meer een verrassing zijn, maar de Nieuwjaarsduik in Egmond is ook van de baan.

Een jeugdlintje aanvragen voor helden?

17 december 2021

Doe het snel!

Helden tussen de 6 en 18 jaar die een bijzondere prestatie hebben geleverd, kunnen een jeugdlintje krijgen. Dit moet aangevraagd worden voor 1 februari 2022. Het lintje wordt dan met de lintjesregen rond Koningsdag uitgereikt.

Zelfs de overheid komt met tips tegen coronadepressie…

17 december 2021

Je zou er bijna depressief van worden

In een tijd waarin we maar niet lijken af te komen van het coronavirus komt zelfs de overheid met tips tegen een mogelijke coronadepressie.

De eerste PMD-rolcontainers zijn ‘uitgerold’

14 december 2021

Voor eind van dit jaar overal in de gemeente

Wethouder Erik Bekkering overhandigde deze week de eerste rolcontainer voor Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD). Met de nieuwe rolcontainer wordt het makkelijker om afval te scheiden en om meer grondstoffen te hergebruiken.

Hoezo depressief met kerst?

10 december 2021

Verlicht 'gelukkig' zijn werkt blijkbaar niet altijd

December - en specifiek Kerstmis - is een tijd van viering, van ontmoetingen met geliefden, het is een tijd om te geven en ontvangen, en om gelukkig te voelen. Het lijkt erop dat de Kerstmis is een tijd van geluk, waar we allemaal gedwongen zijn om ons gelukkig te voelen en te genieten van de festiviteiten. Sommige mensen voelen zich echter droevig tijdens de veronderstelde gelukkigste tijd van het jaar.

Veel belangstelling voor informatie over verduurzamen woning

10 december 2021

Meer dan 800 huishoudens in de BUCH keken al mee

De gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo organiseerden voor de eerste keer samen met het Duurzaam Bouwloket verschillende digitale informatieavonden voor hun inwoners om energie te besparen. Daar was behoorlijk belangstelling voor: zo'n 800 huishoudens keken mee naar de online uitleg. Samen optrekken om stappen te zetten naar een verduurzaming van de woning. Deze aanpak bleek een groot succes. In totaal schoven ruim 800 huishoudens aan. De webinars gingen over de inkoopactie woningisolatie, het verduurzamen van een vooroorlogse woning en een jaren ’90 – ’00 woning. Tijdens het webinar ontvingen inwoners informatie van een onafhankelijk adviseur van Duurzaam Bouwloket en was er gelegenheid om vragen te stellen via de chatfunctie. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Informatieavond energiebesparing woningen Speciaal voor huiseigenaren met een woning uit bovengenoemde bouwjaren is een stappenplan ontwikkeld, dat werd gepresenteerd tijdens de online informatieavond. Ook kwam er informatie over subsidies en financieringen, de lokale inkoopactie voor isolatie en de gratis adviesgesprekken langs. Verschillende bouwjaren betekent andere soorten huizen en een ander stappenplan voor het verder verduurzamen van de woning. Daarom werden er aparte informatieavonden georganiseerd. Wethouder van de gemeente Castricum, Falgun Binnendijk, vertelt namens de drie gemeenten: “Het is goed om te zien dat deze aanpak heeft gewerkt. Als gemeenten staan we allemaal voor dezelfde uitdaging. De weg naar duurzame energievoorziening op deze manier gezamenlijk oppakken is dan ook een logische keuze. We kunnen het niet alleen, maar ook niet zonder onze inwoners. Met deze webinars kunnen we informeren en faciliteren tegelijk. Dan is het mooi om te zien hoeveel inwoners er gebruik van hebben gemaakt om te zien dat het leeft.” Terugkijken Heeft u de webinars gemist? Geen probleem, u kunt een terugkijklink aanvragen. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl en klik dan op het webinar voor de energiebesparingsaanpak of de inkoopactie isolatie. Inkoopactie isolatie Op dit moment loopt er ook een inkoopactie voor woningisolatie, in samenwerking met regionale bedrijven. Wilt u uw woning verduurzamen? Kijk dan op www.duurzaambouwloket.nl en kijk naar de mogelijkheden of bel naar 072 743 39 56.

Nieuwjaarsduik Egmond nog even in de wachtkamer

3 december 2021

Definitieve beslissing pas na de volgende persconferentie

De Nieuwjaarsduik Egmond is nog even in de wachtkamer. De  organisatoren, Hidde van der Pol en Tom Valkering, willen de volgende persconferentie afwachten alvorens ze definitief de knoop doorhakken.

Tai Chi docent(e) gezocht

3 december 2021

Wie o wie?

Stichting Welzijn Bergen is op zoek naar een docent(e) Tai Chi voor Egmond aan Zee, locatie Torenduin.

Helen Botman brengt nieuwe single ‘Spring’ uit

3 december 2021

'Opvallende blazerspartijen en lichte lentetoon'

Eind november kwam de nieuwe single van Hèlen Botman uit: Spring. Een lied met opvallende blazerspartijen en een lichte lentetoon. De song is vanaf nu wereldwijd te beluisteren via alle streamingsdiensten. De zangeres die een aantal jaren in Egmond aan den Hoef vertoefde had de song al een paar jaar geleden geschreven, vlak na het uitkomen van haar eerste solo-album ‘I Sing’. Daarna duurde het nog een tijd voor ze ermee de studio in kon. Vervolgens zorgde de coronaperiode voor uitstel van een geplande release. Desalniettemin had de timing van de release van ‘Spring’ volgens Hèlen Botman niet beter kunnen zijn. “De song beschrijft het verlangen naar de lente. Na een heftige herfst en een donkere, kille winter is er behoefte aan zon, warmte en nieuwe spirit. Die sfeer en dat verlangen sluit naadloos aan bij de tijd waarin we ons nu bevinden. De wereld om ons heen verhardt, raakt verdeeld en vereenzaamt. Meer dan ooit hebben we behoefte aan klanken van troost en woorden van hoop. Ik hoop dat deze song de lente alvast een beetje kan laten schijnen. En dat we een beetje smelten.” Spring is onder andere te beluisteren via Youtube en Spotify

Bergense Ingrid van de Pas signeert haar boek ‘Boobie Trap’ 

3 december 2021

Op 11 december in restaurant Van Speijk

Zaterdag 11 december 2021 signeert de Bergense Ingrid van de Pas haar nieuwe roman Boobie Trap in restaurant Van Speijk te Egmond aan Zee. De signeersessie is van 14:30 tot 16:30 uur.

Troosteten, maar dan wel gezond!

24 december 2021

Eten om je stemming te verbeteren

Als je je moe, verdrietig, gestrest of lamlendig voelt, is het heel verleidelijk om een zak chips open te trekken of een reep chocola aan te breken. Niets lijkt je dan beter te troosten dan eten. Maar wist je dat het meeste troosteten je stemming niet verbetert, maar eerder verslechtert?

Springbak voor zeepaardjes?

3 december 2021

Overvloedige regenval maakt springbak onbruikbaar

En daar sta je dan. Een prachtige springbak aangelegd, opgeknapt zelfs weer en dan, na zoveel water heb je eigenlijk nog niets. Ja, een springbak voor zeepaardjes misschien.

Nederland in ‘avond-lockdown’

26 november 2021

Blijf zoveel mogelijk thuis

Het was al grotendeels uitgelekt, maar misschien was er hier en daar nog wat stille hoop op minder strenge maatregelen. Maar niets is minder waar. Vanaf zondag 8 november is Nederland tussen vijf uur 's middags en vijf uur 's morgens dicht.

Geluidsoverlast voertuigen is niet zomaar opgelost

26 november 2021

Geluidstax misschien een optie?

Het was ook niet direct te verwachten, maar tijdens de digitale lunchsessie van de gemeente Bergen over geluidsoverlast (130 deelnemers), met name van motoren, kwam het (nog) niet direct tot heel concrete oplossingen. Wel waren er genoeg ideeën.

Wandelen en fietsen met het IVN, met de IVN Routes app

26 november 2021

Prima te gebruiken tijdens een lockdown

Om de moderne mens met de natuur te laten kennismaken kun je niet meer om digitale hulpmiddelen heen. Daarom is het IVN (Instituut voor Natuureducatie) in 2018 een nieuwe activiteit gestart door het ontwikkelen van een wandel- en fiets-app (IVN-Routes), die gratis door iedereen vanuit Google’s Play Store en Apple’s App Store te downloaden is. Als je de app en een specifieke route thuis al hebt gedownload is tijdens de wandeling of fietstocht een dataverbinding van jouw smartphone of tablet niet noodzakelijk. Alleen moet wel de GPS-locatie-functie aan staan. In de afgelopen 20 maanden heeft de app zijn waarde al dubbel en dwars bewezen. Terwijl de gegidste wandelingen van het IVN moesten worden afgeblazen, hebben velen al gebruik kunnen maken van deze nieuwe activiteit. Nu er wéér een periode met o.a. lockdown maatregelen is aangebroken is het extra prettig dat we het aantal routes kunnen uitbreiden. Ondertussen zijn al meer dan 450 wandel- en fietsroutes door het hele land gerealiseerd, waarvan vier in onze regio. Ook de te downloaden routes zijn met de app gratis voor iedereen te downloaden. De routes zelf worden lokaal ontwikkeld door App Routes-werkgroepleden. In de regio rond Alkmaar zijn dat gidsen van de IVN-afdeling Noord-Kennemerland. De routes komen tot stand door samenwerking van de werkgroepleden Marjo Janssen, Ruud de Raadt en Piet Singer met andere IVN-gidsen, die expert zijn in specifieke gebieden waar de route zich bevindt. De inhoud van de routes bestaat onder meer uit het traject van de route, dat middels de GPS-functie wordt ondersteund en wel zodanig dat je kunt zien waar je je bevindt. Het bijzondere van de IVN Routes app is, dat je tijdens de fietstocht of wandeling op bepaalde plekken een seintje krijgt van de app, waarbij je dan informatie op je smartphone of tablet te horen of te zien krijgt in tekst, geluid of foto’s. Tevens is op de website van de afdeling nog meer informatie over de route te lezen. De informatie die door de app wordt geleverd, betreft niet alleen onderwerpen over de natuur, maar ook gegevens over de historie en cultuur van de route, waarin de route zich bevindt. Algemene informatie over de app is te vinden op de website van de landelijke IVN organisatie – website: www.ivn.nl. Informatie over de routes in onze regio is te vinden op de website van de afdeling: www.ivn.nl/afdeling/noord-kennemerland Tot nu toe zijn er door de werkgroep van de afdeling Noord-Kennemerland vier routes gerealiseerd, waarvan er twee onlangs zijn toegevoegd. De eerste twee zijn gelegen in en bij Egmond-Binnen en de twee nieuwe in en rond Bergen aan Zee en Broek op Langedijk. Alle vier de routes zijn wandelroutes, waarvan er één ook rolstoelvriendelijk. Bij het maken van nieuwe routes denken we ook aan fietsroutes. De als eerste gerealiseerde route is het Rondje Abdij–Adelbertusakker, die twee jaren geleden door de werkgroepleden als afstudeerproject voor hun gidsenopleiding heeft gediend. De tweede route is de zogenaamde Poeltjesroute, die nu ruim een jaar oud is. Deze route slingert zich door het prachtige duingebied van het Noordhollands Duinreservaat, dat door PWN wordt beheerd. De route Op de Kalkgrens in Bergen aan Zee (over natuur en cultuur) gaat door het dorp, het bos en duingebied en het strand. Het start en eindpunt bevindt zich voor het Zee Aquarium. Vervolgens door het mooie Parnassia-park, het historische Engelse Veld, het bos-en duingebied, het strand en nogmaals het Engelse Veld. De lengte van deze route is bijna 6 km. De Oosterdelroute start bij het Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk en gaat eerst een stuk door het dorp en vervolgens door Het Rijk van de Duizend eilanden. Tijdens deze wandeling word je niet alleen over natuur, maar ook over cultuur en historie geïnformeerd. De lengte van deze redelijk vlakke wandelroute is bijna 5 km. Ondertussen wordt er door de werkgroep hard gewerkt aan verdere uitbreiding van het aantal routes, zowel in het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen, alsook dichterbij ieders woonomgeving. Te denken valt aan bomenroutes, stinzenflora-route (een route voor in de lente), andere natuurgebiedjes en parken.

Sinterklaasfeest is niet voor iedereen even leuk

26 november 2021

Kinderen met autisme vrezen goedheiligman

Sinterklaas is weer aangekomen in Nederland. Waarom dit voor veel kinderen met autisme juist géén reden is voor een feestje is niet voor iedereen altijd even duidelijk.

Siberische gasten in dôin

19 november 2021

Op zoek naar zeldzame doortrekkers

Niets is er plezieriger dan ’s morgens op je duinlandje wat te spitten of te rotzooien, even helemaal op jezelf te midden van de verstilde natuur van de herfst. Maar deze woensdagmorgen was er van die rust weinig te bemerken. Al voordat ik bij mijn landje was riep een Derreper me toe: ‘Mot je ook nee dat Siberische piepertje toe?’ Bij het landje aangekomen stond de eerste vogelaar al op de wal met een verrekijker naar het wilgenbosje achter mijn keet te gluren. En er volgden in de paar uur daarna nog wel een stuk of tien vogelspotters met telescopen en telelenzen, op zoek naar de Bruine Boszanger en de Pallas’ Boszanger. Dat zijn twee zeer zeldzame doortrekkers uit het hoge Noorden op weg naar het warme Zuiden, die de spotters dolgraag op hun waarnemingslijstje willen bijschrijven en zich na lang wachten en turen in het struikgewas gelukkig even lieten zien. Een paar jaar geleden was het een Sperwergrasmus, waardoor mijn gespitte land werd vertrapt, en afgelopen september werd er hier een Grauwe Fitis waargenomen. De vogelaars die ik hierover sprak zijn het erover eens dat na een lange vlucht over kale duinpartijen de landjes in ons zeedorpenlandschap voor de doortrekkende vogels een voedselrijke en beschutte plek zijn om een paar dagen op adem te komen.

Zoetigheden ‘all over the place’

19 november 2021

Beetje minder mag (en kan) ook wel

Halloween is een tijdje geleden gepasseerd. Nu kijken we allemaal uit naar 'het heerlijk avondje' van de sint. En wie Sinterklaas zegt, zegt zoetigheden.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug