Wel even de klok de goede kant op schuiven

Traditioneel in het laatste weekend van maart

Wel even de klok de goede kant op schuiven

Het is weer zomertijd. Althans, dat gaat het worden na de nacht van zaterdag op zondag. Altijd weer even afwachten hoe dat verloopt. Het kan zo maar eens zijn dat er hier en daar wat voetballers serieus te laat bij de wedstrijd zijn…

Het bekende ezelsbruggetje luidt: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. De nacht is dus wat sneller voorbij dat je dacht. En zou willen misschien.

De achterliggende reden om ooit die zomer- en wintertijd in te voeren was om energie te besparen. In de zomer komt de zon namelijk vroeg op. Dan is het al licht, terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

Het energiebesparende effect van zomertijd is inmiddels echter wel wat omstreden. Er vanaf komen is daarentegen ook weer niet zo eenvoudig, want het is op Europees niveau afgesproken en dan zou het natuurlijk wel lekker zijn wanneer ook die andere landen tegelijk met ons de zomer- en wintertijd afschaffen. In een tijdzone zitten met een uur verschil met België en/of Duitsland bijvoorbeeld zit ook niemand op te wachten toch?

Dus, van zaterdag op zondag de klok een uurtje vooruit zetten. Dan ben je overal op tijd bij. Gelukkig gaat het op de telefoon vanzelf.