Welke invloed heeft wintertijd op je gestel?
Wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd
Gepubliceerd: 28 oktober 2022
Wintertijd is eigenlijk onze normale tijd. In de jaren 70 is het concept zomertijd ingevoerd. Dit gebeurde vanuit economisch perspectief. We zouden in de zomertijd (die op de laatste zondag van maart weer ingaat) op die manier minder energie (elektriciteit) gebruiken, wat kosten zou besparen. Inmiddels is dat economisch voordeel er niet meer, maar hebben we nog steeds zomer- en wintertijd.
Het in oktober teruggaan naar wintertijd (of dus ‘standaardtijd’) kan gevolgen hebben voor je lichaam. Je lichaam heeft zelf namelijk ook een ritme. Door het verzetten van de klok kan dit bioritme verstoord worden. Je kunt de verstoring vergelijken met een mini-jetlag. Vaak duurt dit een paar dagen.
Het verzetten van de klok is niet zo moeilijk, maar het kan wel een verstoring van je ritme tussen de periodes veroorzaken. Je biologische klok loopt namelijk niet meer gelijk met de kalenderklok.
In de wintertijd gaan we terug naar onze oorspronkelijke tijd. Voor veel mensen is dit minder problematisch dan van winter- naar zomertijd gaan. Het langer maken van de dag is namelijk makkelijker, omdat de periode van onze biologische klok iets meer dan 24 uur is. Het effect dat overgaan naar wintertijd heeft op je slaap verschilt per persoon: dat hangt namelijk af van je eigen slaapritme.
Gemiddeld heeft een volwassene zeven tot negen uur slaap per dag nodig. Mensen zijn echter verdeeld in kort- en langslapers. Waar kortslapers gemiddeld aan minder dan zeven uur slaap voldoende hebben, is het voor langslapers beter om meer dan acht uur per nacht te slapen (bron: Gezondheidsplein.nl).
Wanneer de klok een uur teruggaat is dit voor de kortslapers makkelijker. Zij zijn veel flexibeler in het aanpassen aan nieuwe slaapritmes dan langslapers. Wel is de kwaliteit van je slaap hierbij belangrijk. Alleen bij een goede slaapkwaliteit hebben kortslapers dit voordeel. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen tot rust komen en je emoties van de dag goed verwerkt zijn (bron: Hersenstichting.nl). Je slaapkwaliteit is goed als je uitgerust opstaat en dat jij je gedurende de dag voldoende energiek voelt.