Deel

Welke wijn is dan lekker bij de kabeljauw?

Als we dan toch met kabeljauw bezig zijn...

Welke wijn is dan lekker bij de kabeljauw?

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

‘Magere vissen’ zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een Sauvignon de Touraine of een Côtes de Gascogne. Bereid je bijvoorbeeld kabeljauw? Kies dan voor een Pinot Grigio of een Gavi.

Rode wijn bij vis? Ja dat kan!  De tacokruiden en -saus overvleugelen in dit gerecht de kabeljauw. De bonen en zoete mais vragen om een soepele, fruitrijke en sappige rode wijn. En dat is bijvoorbeeld een Pinotage bij uitstek.

 

Meer 'Food & wine':

En daar horen zomerse bbq-drankjes bij

14 mei 2021

Met of zonder alcohol, alles smaakt even lekker

Na afgelopen weekend begint het alweer te kriebelen: de zomer komt langzaam op gang, waardoor een barbecue en een lekker drankje al snel op de agenda staat. Een barbecue wordt vaak gecombineerd met een biertje en een wijntje. Nooit verkeerd natuurlijk, maar variatie is wel zo fijn. Daarom hebben we onderstaand wat lekkere drankjes voor bij een barbecue opgesteld. Zowel alcoholische als gezonde drankjes, die zelf gemakkelijk te maken zijn.

BBQ is meer dan grote stukken vlees…

14 mei 2021

Kijk eens naar een gezond alternatief

Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

Hapjes voor bij de soep

7 mei 2021

Want moeder hoeft nu niet te koken natuurlijk

Dit weekend wordt het makkelijk eten, want moeder hoeft niet te koken. Dat betekent natuurlijk niet dat er niet iets lekkers op tafel kan komen. Een zelfgemaakte soep met wat lekkere hapjes.

Wat te vieren? In plaats van champagne…

7 mei 2021

Lekkere alternatieven

Als er echt iets te vieren valt, grijpen we graag naar de champagne: immers dat wordt wel als het summum gezien van 'iets vieren'. Nu zelfs bij de Formule 1 al geen champagne meer wordt gebruikt bij de huldiging van de winnaars, is het misschien ook tijd om in het dagelijks leven eens iets anders te liezen. Net zo bruisend, en ook lekker. Ook als er niets te vieren valt, maar omdat het gewoon alleen al lekker weer is.

Gestoofde kabeljauw Mexicaanse stijl

30 april 2021

Een heerlijk 'vissie' op zijn tijd, maar dan net even anders

In Egmond weten we het allang: een 'lekker vissie' op zijn tijd is goed voor de inwendige mens. Maar je hebt 'vissies' en 'vissies'. Deze week een recept voor een heerlijke gestoofde kabeljauw Mexicaanse stijl. Eet smakelijk!

Creëer je eigen advocaat…

23 april 2021

Advocaat met Amaretto: Zo maak je van een gewone huisgemaakte advocaat een wel hele speciale versie met Amaretto. Lekker en weer eens iets anders. Zelf advocaat maken heeft als grote voordeel dat je deze met elke gewenste likeur kunt maken. Hier is nu gekozen voor Amaretto maar je zou ook voor Licor 43, Franchelico of Grand Marnier kunnen kiezen. Houd echter wel rekening met de kleur, want neem je bijvoorbeeld een bessenlikeur dan veranderd de kleur van je advocaat, wat er minder smakelijk uitziet. Een oplossing kan zijn om er kleurstof aan toe te voegen maar dat is een keuze.

Eet je gelukkig!

23 april 2021

Je darmen beïnvloeden je humeur

Een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn is jezelf gezond, fit en energiek voelen. Door er een gezonde leefstijl op na te houden met voldoende beweging, ontspanning, een goede nachtrust en een gezond eetpatroon geef je jouw gezondheid en daarmee je geluksgevoel al een flinke boost. Maar wist je dat wat je eet ook invloed heeft op hoe je je voelt? Goed nieuws! Je kunt jezelf dus gelukkig eten door te kiezen voor voeding die je geluksgevoel beïnvloedt.

Hapjes zorgen voor extra omzet

16 april 2021

Maar ook thuis zijn ze erg lekker...

We weten het allemaal: die lekkere hapjes op een terras zijn er om de omzet te vergroten. Je hebt dorst en je drinkt wat. Daarvan krijg je trek en dan eet je wat. Daarvan krijg je weer dorst en zo gaat het maar door. Totdat ze je de tent uitzetten (of in dit geval vooralsnog eerst het terras af moeten rollen).

Watermeloenshot met limoenschuim

16 april 2021

Fris en fruitig

Ofschoon het nog even doorbijten is totdat de terrassen wel echt open mogen, willen we toch alvast aandacht vragen voor een heerlijke cocktail. Een watermeloenshot met limoenschuim: klinkt heftig, maar het effect is heilzaam... Wat heb je nodig voor 8 personen (alleen drinken is niet zo gezellig, maar wel even wachten tot je weer met 8 mensen bij elkaar mag zitten): gedroogde abrikozen 6 watermeloen1 kg citroenjenever 200 ml suiker 5 el eiwitten 2 limoenschil (geraspt, van 1 limoen) limoensap 2 el Hoe maak je het: Doe de abrikozen, watermeloen, jenever en 3 eetlepels suiker in een blender en mix heel fijn. Giet in kleine glaasjes. Klop eiwit, limoensap en suiker stijf. Lepel wat schuim over de glaasjes en werk af met geraspte limoenschil. Je ziet het, een kind kan 'de was doen. Je moet hem alleen wel zelf opdrinken.

En toch wordt het voorjaar…

9 april 2021

Je zult het er nog niet direct aan afzien als je door het raam naar buiten kijkt, maar toch: het wordt voorjaar. De zomertijd is ingegaan en dan is het tijd om de 'winterstand' achter je te laten en je voor te bereiden op wat misschien wel een hele mooie zomer wordt. We zitten hier aan de kust, dus als het mooi weer is zijn we ook de eersten die van het zonnetje kunnen genieten op het strand of in duin. En zolang de terrassen nog dicht zijn is het ook wel leuk om een lekker fris wijntje mee te nemen voor onderweg...

Tijd voor een picknick

9 april 2021

Als we dan toch nog niet binnen bij elkaar mogen zitten

In deze corona-tijd is het belangrijk om zo veel mogelijk mogelijk binnen te blijven. Dus nu niet massaal naar het park gaan om te picknicken! Je kunt ook bijvoorbeeld in je eigen tuin picknicken of misschien wel in je woonkamer. Maar in Egmond kun je wellicht naar het strand, daar is snel genoeg ruimte om afstand te houden. Nu we beperkt zijn met onze uitjes en activiteiten is het leuk om iemand te verrassen met een leuke picknick. Maak lekkere hapjes en maak er een gezellig momentje van. Juist nu we niet veel opties hebben moeten we er zelf maar iets leuks van maken. En je hebt hier niet veel voor nodig. Wat neem je mee naar een picknick? Behalve hartige hapjes kun je het picknick-assortiment ook aanvullen met zoete gerechtjes zoals muffins, bananenbrood of wafels. Wat heb je daarnaast nog nodig? - Drinken; een thermoskan met thee, een vers sapje of vul een sapkan met tapkraantje of ga voor een wijntje - Servies zoals bordjes en kopjes en vergeet het bestek niet - Mand of (koel)tas om alles in te doen - Servetten - Bakjes die je makkelijk kunt afsluiten - Vul de picknick gerechten aan met bijvoorbeeld stukjes appel, meloen, cherrytomaatjes of komkommer

Het is weer aspergetijd, dus ook voor Pasen een idee?

2 april 2021

Mini-quiches met asperges en geitenkaas

Naast lekkere broodjes en een gekookt eitje zijn er nog een paar ingrediënten die onmisbaar zijn bij het maken van het paasontbijt of paasbrunch die het helemaal compleet maken, zoals: Vers sap of een lekkere verse smoothie Vers fruit zoals aardbeien, druiven en/of mango Koffie en thee Paasbrood of paasstol Bubbels zoals een lekkere cava Zoet en hartig beleg Wil je er een brunch van maken en er ook warme gerechten bij serveren dan kun je bijvoorbeeld een quiche of soep er bij maken. En voor een complete lunch of brunch serveer je er ook een lekker dessert bij. Hieronder in de top 10 vind je een aantal lekkere en leuke ideetjes!

Paaswijn? Hoezo paaswijn?

2 april 2021

Drink gewoon wat je lekker vindt bij het gerecht dat je eet

‘Paaswijn‘…..een term die u wel eens hoort. Vraagt u zich dan ook af waar dit vandaan komt? Paaswijn is gewoon een wijn die je met Pasen drinkt. Niets meer en niets minder. Pasen wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan in het voorjaar. In het voorjaar hebben de gerechten op onze tafel soms een wat lichter karakter; zo komt het dat men al gauw aan lekkere frisse witte wijn denkt, een rosé of een wat lichter rode wijn. U zou dus ook kunnen spreken van ‘voorjaarswijn’. Pasen en eieren horen bij elkaar, toch gaan eieren en wijn vaak niet zo goed samen. Eieren die verwerkt zijn in een een salade gaan wel een stuk gemakkelijker samen met wijn. Bij de paasbrunch kunt u het beste kiezen voor wijnen met niet al te veel zuren zoals een droge witte Pinot Blanc uit de Elzas of een Italiaanse Pinot Grigio, maar ook een lekkere bubbelwijn zoals de Prosecco is een goede begeleider. Welke wijn u bij een paasdiner kunt schenken is uiteraard afhankelijk van hoe het diner is samengesteld. Zo past bij een licht voorgerecht een droge witte Sauvignon Blanc van La Forge uit Frankrijk of een rode licht gekoelde Stoneleigh Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Is er nog een tussengerecht dan zou u er voor kunnen kiezen de wijnen van het voorgerecht hierbij ook te serveren. Bij een hoofdgerecht met vlees dat kan variëren van licht, stevig naar krachtig valt achtereenvolgens te kiezen voor MG Carmenère uit Chili, Cabarnet Sauvignon van La Forge uit Frankrijk en een Syrah of Malbec wijn. Wordt er gekozen voor vis dan is een witte droge wijn op zijn plaats. Een aanrader is de Château Saint Roche Grenache Blanc, Marsanne uit Frankrijk en mocht u met vette vis zoals zalm of makreel iets gaan bereiden, dan kunt u het beste kiezen voor een Chardonnay. Moscato d`Asti gaat goed samen met een nagerecht van fruit of ijs. En gaat u over een tot een kaasplankje, dan zijn een Port of Pedro Ximénez Sherry aan te bevelen. Dit zijn zo een aantal suggesties. Een smakelijke paas-maaltijd gewenst! Bron: wijnbroeders.nl

Lentecocktail met wodka

26 maart 2021

Superfrisse lentecocktail met wodka en frambozen

Deze lentecocktail is supermakkelijk te maken, lekker fris en valt bij iedereen in de smaak. Ingrediënten voor 1 glas: 5 frambozen 5 blauwe bessen 1 theelepel poedersuiker of fijne kristalsuiker 40 ml wodka 80 ml bruiswater Sap van 1 citroen Schijfje citroen als garnering Stamp de frambozen en bessen met de poedersuiker of fijne kristalsuiker voorzichtig aan in een glas of cocktailshaker. Het handigste is om hiervoor een muddler of de stamper van je vijzel te gebruiken. Top met de wodka, het bruiswater en het citroensap. Garneer met een schijfje citroen en een rietje.

Lekkere lentehapjes

26 maart 2021

Op weg naar betere tijden

Het is net Nationale Pannenkoekdag geweest, maar dat wil niet zeggen dat je er op een andere dag geen een mag maken. En aangezien we langzaamaan op weg naar de lente gaan - deze week gaat de temperatuur in ieder geval al even een paar dagen omhoog - is het niet alleen makkelijk, maar ook lekker voor deze tijd van het jaar. Wat te denken van deze pannenkoekjes met lamsgehakt. Wat heb je nodig? melk 100 ml water 100 ml verse gist 5 g bloem 80 g ei 1 zonnebloemolie 2 el zout peper lamsgehakt 250 g olijfolie 3 el gedroogde abrikozen 6 rozijnen 1 el ras-el-hanout 1 el verse koriander 3 takjes Voorbereiding Verwarm de melk met het water en los er de gist in op. Meng de bloem met de melk en het water en roer glad. Spits het ei. Roer de eidooier, de olie en een snuifje zout door het beslag. Klop het eiwit tot sneeuw en spatel het door het deeg. Laat 1 uur rusten op kamertemperatuur. Snij de abrikozen klein. Spoel en pluk de blaadjes van de koriander. Bak het gehakt rul in een scheutje olijfolie. Voeg de abrikozen met de rozijnen bij het vlees. Kruid met peper, zout en ras-el-hanout. Giet er een glas water bij, draai het vuur laag en laat 40 minuten sudderen. Vet een kleine koekenpan in met olie en bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Leg ze in papieren cakevormpjes en vul ze met het vleesmengsel. Bestrooi met korianderblaadjes en serveer meteen.

Food by the fire

19 maart 2021

Hapjes waar je warm van wordt

zomaar een paar hapjes waar je het net iets warmer van krijgt dan van die toast met kleffe leverworst... Butterfly garnalen Verwarm olie in een diepe pan of frituur voor op 180 ºC. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Snijd de garnalen over de lengte net niet helemaal door en klap ze open als een vlinder. Splits de eieren en klop het eiwit los. Meng het Japanse broodkruim met de gedroogde peterselie. Wentel de garnalen door het eiwit en vervolgens door het broodkruim. Druk het broodkruim stevig aan en frituur de garnalen goudbruin en gaar. Little gem met chili-mangodip Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af in kleine blokjes. Snijd de bieslook en de rawit ragfijn en pel en snipper de ui. Schep de mayonaise in een kom en meng de ketchup, chilisaus en ui erdoor. Voeg de mango, bieslook en rawit toe en meng het geheel goed door. Schep de salsa in een spuitzak en vul er een glas mee. Snijd de kontjes van de little gems, haal de blaadjes los en druk ze in de salsa. Eet smakelijk en als je een open haard hebt, dan is dat is de uitgelezen plek om heerlijk te genieten van deze hapjes, uitgestrekt en relaxed op je berenvelletje...

De vorst keert weer terug… tijd voor een opwarmertje?

19 maart 2021

Nog geen ijskoud biertje op een warm terras

De weerberichten liegen er niet om: de terrassen zijn toch nog dicht, dus geen enkele reden om iets van warmer weer 'in te regelen'. Dus maken we in de aanloop naar Pasen even een tussenstop voor de opwarmertjes. Drankjes waar de stoom van uit je oren komt. Maar wel lekker. Wat heb je nodig voor een Opwarmertje? Een opwarmertje bevat de volgende ingrediënten (er zijn allerlei variaties denkbaar, maar deze is wel erg lekker): 30 ml Wodka 30 ml Tequila 30 ml Amaretto 30 ml Bailey's Het recept kan niet eenvoudiger: mik alle drankjes bij elkaar, even roeren en klaar.

Proost op Pasen

12 maart 2021

Feestelijk en lekker fris

Van croissantjes tot matses en eieren; jullie hebben alles in huis voor de Paasbrunch. Qua drankjes zitten jullie met thee en koffie wel goed, toch? Nou, niet helemaal. Want deze cocktails tillen jullie Paasbrunch naar een hoger niveau. Dit wordt een Pasen om nooit te vergeten. Proost op Pasen! Als je aan een brunch denkt, denk je aan jus d’orange! Pasen is, ondanks wat je herdenkt, toch een beetje een feestweekend van gezelligheid en samen, voor zover dat mag en wie weet mogen we dan weer een terrasje pikken. Voor als dat nog niet zo is, maar ook als je dat terrasje wel mag doen, bij een feestje hoort nu eenmaal champagne. Daarom kunnen we best thuis met het gezin als we aan de Paasbrunch zitten deze opleuken met een heerlijk verfrissend drankje. Wanneer je de jus d'orange en champagne met elkaar mixt heb je een mimosa. Het is niet gek dat de mimosa razend populair is tijdens deze brunches! TIP: met kinderchampagne kun je alcoholvrije cocktails maken! Voor 12 mimosa’s neem je: een fles bubbels (champagne of cava) evenveel (verse) sinaasappelsap sinaasappellikeur (eventueel!) champagneglazen Bereiding: Voorzie de champagneglazen van een laagje gekoelde jus d’orange en vul het glas bij met gekoelde bubbels. Roer het drankje voorzichtig door en top de eventueel cocktail af met een klein scheutje likeur. Cheers! Bron: Famme.nl

Een ei hoort er bij, zeker met Pasen

12 maart 2021

Gezonde gerechten met ei

Een ei hoort erbij, zeker met Pasen. Nederland tikt sowieso een aardig aantal eitjes weg per jaar - meer dan 200 eieren per persoon per jaar - maar met Pasen gaan we helemaal los. Overigens: Volwassenen met overgewicht of obesitas eten vrijwel evenveel eieren (14 gram per dag) als volwassenen met normaal- of ondergewicht (13 gram per dag). Ook kinderen met overgewicht of obesitas eten evenveel eieren als kinderen met normaal- of ondergewicht. Eieren passen dan ook prima in een gevarieerd dieet en kunnen zelfs helpen afvallen. Vandaar dat we deze week een gezond ei-gerecht presenteren (bron: degezondekok.nl). Om alvast over na te denken richting Pasen. Toast met avocado en ei Wie het ooit gegeten heeft, weet dat de combinatie van avocado en ei ontzettend lekker is. Dus waarom zou je ze niet als paasontbijt serveren? En het recept is een eitje. Ingrediënten glutenvrij brood 1 rijpe avocado 1 of 2 eieren citroensap peterselie peper en zout Bereidingswijze Zorg dat je een avocado hebt die mooi rijp is. Zet een pan water op het vuur voor de eieren. Pas als het water kookt, kunnen de eieren erin. Kook ze niet langer dan vijf minuten. Terwijl de eieren koken, kun je de avocado schillen en in plakjes snijden. Na het koken laat je de eieren even schrikken onder de koude kraan. Neem twee glutenvrije boterhammen. Brood dat net uit de vriezer komt even in het broodrooster werkt perfect. Kies ook eens een lekker en ander broodje, zoals een glutenvrij meerzadenbrood. Nog net even gezonder. Leg de plakjes avocado op de boterham en sprenkel er wat citroensap en peper over. Pel de eitjes, maak er een snee in met een mes en leg ze op de boterhammen. Maak het af met een beetje zout en peterselie en klaar is je heerlijke lunch! Kind kan de was doen toch?

Zelfgemaakte gezonde Paas-smoothie

5 maart 2021

Als je het niet kunt bestellen, dan maak je het zelf

De paasdagen komen in beeld. Oké, het duurt nog een maandje, maar wie weet is er dan wat meer mogelijk. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je nog altijd zelf een lekker drankje maken om de brunch mee op te vrolijken. Zoals deze heerlijke, frisse smoothie. Dit is een combinatie van zoete mango en wortel, ideaal voor bij een heerlijk ontbijt of een brunch en prima zelf te maken. Ingrediënten: 70 gr wortel 150 gr mango ½ banaan 150 gr yoghurt 150 ml sinaasappelsap takjes munt Benodigdheden aan keukenapparatuur: Blender Rasp de wortel of gebruik wortel julienne. Meng dit met het sinaasappelsap en blend dit in een blender al tot een glad geheel. Door deze stap zal de wortel glad mogelijk worden. Voeg vervolgens ook de banaan en yoghurt erbij. Snijd de mango in blokjes en houd een paar blokjes over voor de garnering. Voeg de overige mango er ook bij in de blender. Blend tot een gladde smoothie. Garneer met mango blokjes en een beetje munt. Snijd de mango in blokjes en houd een paar blokjes over voor de garnering. Voeg de overige mango ook bij in de blender. Blend tot een gladde smoothie. Garneer met mango blokjes en een beetje munt. Foto: Paas-smoothie makkelijk zelf te maken en lekker gezond.

Indiase curry met bloemkoolrijst

5 maart 2021

We gaan de goede kant op

Maart. De dagen worden langer en lichter, de eerste lammetjes dartelen vrolijk in de wei. Ook komt er langzaam maar zeker wat meer kleur op uit de grond. Met de eerste voorjaarszon op je gezicht, en het vertrouwen dat het toch echt wel een keer warmer wordt, gaan je gedachten uit naar de zomer. Het idee van een warme dag aan het water is zo’n heerlijk vooruitzicht. Ondertussen maak je in je hoofd wel even de balans op. Misschien wil je een paar kilo afvallen. Of zou het hier en daar wat meer gespierd kunnen. Je kunt ook wel wat meer energie gebruiken, maar waar begin je? Hoe vind je de balans tussen gezond en genieten en hoe word je summer-proof? Drastische maatregelen zijn vaak niet nodig. Een beetje meer beweging in de buitenlucht is al vaak een goede start. En over eten gesproken; ook in maart kunnen we natuurlijk weer lekker eten met de groenten van het seizoen. Vers geoogst, vol smaak en rijk aan vitaminen. De seizoengroenten van de maand maart zijn: aardappelen, bloemkool, boerenkool, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool en wortelen. Kies eens een keer voor bloemkoolrijst. Heb je zeker weten je groeten tax gehaald voor die dag. Lekker, licht verteerbaar en weinig calorieën. Daarvoor zijn de heerlijkste recepten beschikbaar, zoals deze Indiase curry met bloemkoolrijst. Ingrediënten: 1 ui 2 teentjes knoflook 2 zakken AH Indiase curry bonenmix 400 gr bloemkoolrijst 200 gr bladspinazie 90 gr ongezouten pinda’s 1 limoen 2 el zonnebloemolie Bereidingswijze: Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm 2 el zonnebloemolie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook, voeg de bloemkoolrijst toe. Bak de spinazie mee, breng de spinazie beetje voor beetje in de pan. Voeg de bonenmix toe, bak het geheel nog 4 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de pinda’s toe, knijp het sap van de limoen uit over de curry. Roer goed door. Kijk verder op zlim.nl

Dit zijn wel heel bijzondere drankjes…

26 februari 2021

Hier moet je echt tegen kunnen

Let op: deze dranken zijn niet weggelegd voor mensen met een zwakke maag. Sterker nog: door een aantal varianten uit deze lijst naar binnen te gieten, kun je naar het schijnt een heldenstatus verdienen. Wil je iemand verrassen met een bijzondere of zelfs bizarre drank, denk dan eens aan deze dranken. Cynar Een Italiaanse mix van dertien planten en kruiden, waaronder artisjok. Jammie! Het is een redelijk bitter drankje, maar heeft een relatief laag alcoholpercentage van 16 procent. Fernet Branca Fernet Branca is een likeur met een alcoholpercentage van 39 procent. Dit is echter niet de grootste uitdaging, die zit ‘m voornamelijk in de extreme bitterheid. De 27 verschillende kruiden doen zelfs de tong van de fervente drinker om een ambulance smeken. Chocolate Donut Stout Ambachtelijke brouwerijen maken veelal prachtige bieren, die kleine hints van smaken in je mond achterlaten. In het geval van de Donut Stout, krijg je exact wat je verwacht: bier met een chocoladedonut smaak. Wil je meer van dit soort bijzondere drankjes ontdekken? Kijk dan op https://www.manners.nl/bizarre-en-bijzondere-dranken-die-je-nog-niet-kent

Lentevoedsel: kleurrijk en smaakvol

26 februari 2021

En toch niet te veel werk om te bereiden

Na een lange winter is niets meer welkom dan het vieren van de lente met het zien en proeven van nieuwe, kleurrijke, smakelijke seizoeningrediënten geeft letterlijk weer kleur en smaak aan de dagen: asperges, tuinbonen, erwten, radijs, sperziebonen, lente-uien, courgettes, aardbeien, bloemen, maar ook de nieuwste artisjokken, vaak erg aanwezig met Pasen en in Paasbrunch gerechten samen met eieren en lamsvlees. Een geweldige tijd om te koken, een perfecte tijd van het jaar om je zelf te verwennen met zoveel verschillende gerechten, omdat het niet te warm is om tijd te spenderen rondom de oven en fornuis, en de ideeën om mee te experimenteren zijn talrijk. Het gebruik van seizoengebonden producten is essentieel om verschillende redenen: productkwaliteit, duurzaamheid van het milieu, alsmede economische besparingen. In de lente wordt het zelfs belangrijker om het lichaam te reinigen en voeden na de koudere maanden. Ok, het is nog geen lente, maar afgelopen week begon het er al aardig op te lijken en het vooruitzicht is in ieder geval dat de lente dichterbij is dan de volgende winter... Op zoek naar originele ideeën voor wat heerlijke gerechten? Hier is wat inspiratie: Prei Prei is een zeer veelzijdig ingrediënt, dat een heerlijke, aromatische smaak kan geven aan verschillende recepten. Als u zich gedurende frisse vroege lenteavonden wilt opwarmen met hete soep, probeer dan een eenvoudig recept met seizoeningrediënten: nieuwe aardappels en prei, gekookt in groentebouillon. Met een goede blender kunt u het warm en glad hebben in minder dan 5 minuten! De finishing touch van de chef? Een handvol eetbare bloemen voor het serveren.

Heerlijk fris, ook al is het nog niet (zo) warm

19 februari 2021

Cocktail met limoen en frambozen

Een ontzettend verfrissend drankje, om te vieren dat de lente (bijna) is begonnen (in ieder geval dit weekend). Deze Aperol cocktail met limoen en frambozen is dorstlessend en super snel klaar. Wat heb je nodig? 200 ml Aperol 1 limoen scheutje vlierbloesemsiroop ongeveer 300 ml bruisend water ijsklontjes handvol verse frambozen snijplank & klein mesje 2 grote glazen, ik gebruikte rode wijn glazen maatbeker rietjes Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de andere helft in partjes. Meng het limoensap met Aperol en een flinke scheut vlierbloesemsiroop. Je kunt de exacte hoeveelheid naar smaak toevoegen om de cocktail iets zoeter te maken. Verdeel het mengsel over 2 glazen en vul aan met ongeveer 150 ml bruisend water per glas. Verdeel de partjes limoen en frambozen en maak de cocktail af met ijsklontjes. Serveer direct, geniet ervan!

Wat past er bij deze tijd van het jaar?

19 februari 2021

Makkelijk en lekker

Ofschoon een Elfstedentocht in februari nog prima kan plaatsvinden nodigt het weer voor de aankomende dagen meer uit tot een lentemenu en -wandeling dan tot het (weer) onderbinden van de schaatsen. En als het mooi weer is, worden we meteen wat makkelijker met eten. Hoe kun je snel en eenvoudig toch iets lekkers maken? En welke groenten zijn het meest voorhanden rond deze tijd? Een quiche is altijd een goed idee. Probeer vooral eens deze bijzondere variant met prei, ricotta en gruyère. De ricotta geeft de vulling een bijzondere textuur. De quiche kun je direct eten, maar lauwwarm is hij nog lekkerder.

Groenten waar je het warm van krijgt

12 februari 2021

Stamppot niet de eerste voorkeur

Als de temperaturen maar iets richting het nulpunt gaan, zit jij al te bibberen. Verwarming op standje sauna, maar warm krijg je het niet. Heel vervelend, maar gelukkig zijn er voedingsmiddelen die jou een handje kunnen helpen; van dit eten krijg je het warm! De reden dat je het van sommige voeding minder koud krijgt, is dat het eten stofjes bevat die jouw bloedcirculatie op gang brengen. Doordat je bloed beter door je lichaam kan stromen, zullen de plekken die het koud hebben (bijvoorbeeld je handen) sneller opwarmen. Hierdoor heb jij geen koude lichaamsdelen meer en voelt alles lekker warm. De groenten die jouw lichaam doen opwarmen zijn: spruiten pompoen paprika zoete aardappel pastinaak wortel prei Een lekkere Hollandse stamppot is ook niet te versmaden, maar daar (b)lijk je het dus niet speciaal warm van te krijgen...

Helpt alcohol bij koud weer?

12 februari 2021

Je koelt juist gevaarlijk sneller af...

Een shotje op de Kerstmarkt, een glaasje jenever bij de schaatsbaan of een stevig glas tijdens de winterbarbecue thuis. Als de temperatuur daalt, lijkt alcohol er voor veel mensen bij te horen als opwarmertje. Maar is dat wel zo’n goed idee? Zo’n borrel drinken, kan je in elk geval een warme gloed geven. De reden daarvoor zit hem in het feit dat alcohol een verdovende stof is. Daardoor gaat je lichaam ontspannen en gaan ook je bloedvaten minder vernauwen. Op die manier wordt je (warme) bloed gemakkelijker naar je huid gestuwd. Het verklaart waarom sommige mensen van alcohol gaan blozen en waarom alcohol dat typisch gevoel van gloeien geeft bij koud weer. Toch is dat een bedrieglijk effect. Want hoe meer bloed bij de oppervlakte van je huid, hoe sneller je lichaamswarmte kan verliezen aan de koude buitenlucht. Je lichaam koelt dus net sneller af als je alcohol gedronken hebt. Zelf in die mate dat de wie stevig drinkt bij koud weer echt onderkoeld kan raken. Dat laatste heeft er ook mee te maken dat alcohol ook je zenuwstelsel verdooft. Eenvoudiger gezegd: door de alcoholroes komen de signalen over de kou in je hersenen niet meer aan. Je krijgt het wel koud, maar beseft het veel minder of helemaal niet meer. Het verklaart waarom je soms dronken mensen in ontbloot bovenlijf in de koude buitenlucht ziet zonder dat het hen lijkt te deren. Kijk maar eens naar voetbalsupporters. Het verlies aan lichaamswarmte en het gebrek aan gevoel voor de kou door de verdoving is ook de reden waarom er helaas wel eens dakloze mensen sterven aan onderkoeling. De beste manier om je warm te houden op een barkoude dag is met een alcoholvrije warme drank zoals een kop cacao, soep, thee of zelfs alcoholvrije glühwein. Het is met de huidige lage temperaturen dus niet raadzaam je tot een Schnaps of Glühwein in de buitenlucht te laten verleiden. Tenminste, als je niet als dat nodig is snel naar binnen kunt gaan.

Zoete pittige pepers

5 februari 2021

Snel klaar en zo weer op...

Een leuke en lekkere snack waar je niet veel tijd aan kwijt bent. Dat zijn deze sweet and spicy gevulde pepers. Eigenlijk zijn alleen de groene pepers echt pepers, de oranje zijn kleine snackpaprika’s. Deze zijn gevuld met geitenkaas en koriander, een heerlijke combinatie. Paprika’s werden door de Spanjaarden omstreeks 1500 vanuit Zuid-Amerika geïntroduceerd in Europa. Vooral de Italianen bleken de vruchten erg te waarderen en hebben grootschalig de kweek van paprika’s toegepast. De naam ‘paprika’, die wij nu gebruiken, komt oorspronkelijk uit Hongarije. Bijzonder is het wel dat de vrucht daar pas omstreeks 1800 geïntroduceerd werd. Hoe de paprika van 1500 tot 1800 heeft geheten heb ik niet kunnen achterhalen. Iemand tips? Paprika’s bevatten grote hoeveelheden vitamine C en vitamine A, ook zijn ze rijk aan vezels. Gecombineerd met de zachte geitenkaas smaken ze heerlijk en vormen ze een verantwoorde snack. Leuk voor in het weekend of op een verjaardag. Dit heb je nodig 4 Oranje mini paprika's 4 Groene jalapeno pepers 125 gr Geitenkaas Peper - naar smaak 10 gr Verse koriander Zo maak je het Verwarm de oven voor op 200 graden Snijd de pepers en paprika's in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en pitjes Stop de geitenkaas in een kom Hak de koriander fijn en voeg bij de geitenkaas Maal er wat peper overheen en prak met een vork totdat het een mooie massa is Vul met een lepel de halve pepers en paprika's met de geitenkaas Plaats in de oven voor 20 minuten

Energiedrankjes voor donkere tijden

5 februari 2021

Alcohol is hiervoor helemaal niet nodig

Nu 'dry january' weer voorbij is, kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag. De lockdown duurt nog even om nu nog een maand aan het water te zitten... Dat wil overigens niet zeggen dat het alternatief dan per se iets met alcohol moet zijn. Vorige week lieten we al zien hoe je een heerlijke alcoholvrije cocktail kunt maken; daar zijn er uiteraard nog meer van. Maar gewoon een lekker drankje om wat energie op te doen kan geen kwaad in deze nog altijd donkere tijden. en je kunt ze heel snel zelf maken. Wat te denken van deze drie? The Fire Hydrant, te maken met: Water 1 schijfje citroen 1 snufje cayenne peper The Quick Fix, te maken met: Heet water 1-2 theelepel honing (naar smaak) Stukje gember van 2,5 centimeter lang 1/4 theelepel gemalen kardemom 1/4 theelepel gemalen kurkuma The Heavy Lifter, te maken met: 1 rijpe banaan 50 gram rauwe amandelen of 2 el amandelboter 75 gram boerenkool 1 eetlepel gemalen hennepzaad 240 ml melk naar keuze Optioneel: 1 lepel proteïnepoeder Deze drie drankjes geven je een echte boost, zonder die chemische toevoegingen die in veel drankjes uit de supermarkt zitten. Proost!

Cocktails zonder alcohol

29 januari 2021

Even pas op de plaats...

Wie zegt dat je niet kunt genieten van een verfrissende cocktail zonder alcohol? Er zijn genoeg varianten van cocktails te bedenken, zonder alcohol, lekker én met minder calorieën. Ook ideaal om te serveren in een grote schenkkan tijdens een feestje! Wat te denken van een Virgin Sangria? Kun je wel vast het zomerse gevoel binnenhalen - letterlijk - maar toch helder van geest blijven. Voeg de plakjes van 1 citroen, 1 limoen en 1 sinaasappel bij elkaar, voeg daarbij sap van 2 limoenen en 400 ml gemberbier, 200 ml druivensap (wit) en 100 g blauwe bessen. Goed mengen, wat Thaise basilicum en ijsblokjes om het af te maken en genieten maar. Oké, het vriest buiten nog, maar toch... het gaat om het idee. Zet dan de open haard maar aan.

Comfort food

29 januari 2021

Troost zoeken in eten

Comfort food. De term is vast wel bekend. Mensen die troost zoeken, ziek zijn, een baaldag hebben of juist iets willen vieren, gewoon even niets moeten, geen baas, geen kinderen... Die mensen zoeken het vaak in comfort food; een meestal calorierijke hap die maar al te lekker weg te werken is. In de definitie van comfort food staat dat het vaak een sentimentele of nostalgische waarde geeft aan de eter. Wat nou: het is gewoon lekker, zei petjepietemientje al (voor de oudere lezers onder ons, het jongetje van de Calvé reclame). Om aan die behoefte in deze barre tijden tegemoet te komen zijn er ook alternatieven die dan in ieder geval iets minder ongezond zijn. En toch troost geven. Zoals de hamburgersalade, de Turkse pizzaschotel, een falafel bowl, een gezond broodje McChicken of de gezonde kapsalon... De meesten hiervan zijn snel klaar, zien er top uit en zijn een stuk minder 'belastend'. Zowel voor je gezondheid als voor je geweten! Kijk voor de recepten op chickslovefood.com

Warme winterdrankjes

22 januari 2021

Maak eens witte chocolademelk...

In plaats van de traditionele bruine chocolademelk is het natuurlijk ook mogelijk om hetzelfde te doen met witte chocolade. Met 800 ml melk, 120g witte chocolade en 2 eetlepels water maak je razendsnel een heerlijke traktatie voor vier personen. Verrassend en erg lekker. Zo maak je het: Breek de witte chocolade in stukjes. Smelt deze samen met twee eetlepels water in een pannetje of in de magnetron op laag vermogen. Voeg de warme - niet kokende - melk toe en roer alles goed. Klop met een garde tot de chocolademelk glad en schuimig is. Voor de eenzame avonden, je kunt ook die hele portie zelf opdrinken...

Hapjes waardoor je gasten langer blijven

22 januari 2021

Oh nee, dat mag nu even niet...

Op menig feestje worden hapjes gepresenteerd. Nou gepresenteerd, in veel gevallen komt er een groot broodbord langs met daarop de inmiddels al wat zacht geworden toastjes met de bekende filet Americain, leverworst, stukjes kaas en allerlei andere zaken die niet te veel moeite kosten en liefst vooraf te maken zijn. Wilt u eens iets anders? Ook al doet u het in deze tijd alleen voor uw huisgenoten, des te meer blijft er over om zelf van te genieten. Van het idee alleen al dat je zelf hapjes moet gaan maken stijgt de bloeddruk bij menig feestvierder. Niet voor niets zijn er talloze cateraars die je kunnen voorzien van de lekkerste zaken. Alleen dat wordt dan wel een veelal iets duurder hapje dan je eigenlijk zou willen. Maar ja, doe maar dan... Het is niet per se heel ingewikkeld om zelf wat hapjes te maken waar je de show mee kunt stelen. Wat te denken van peer, met gedroogde ham en walnoten? Of rillette van makreel? Beide zijn prima vooraf te maken, ze worden niet overal geserveerd en ze smaken heerlijk. Toch te veel moeite? Je kunt natuurlijk ok gewoon een borrelbox bestellen bij een van de Egmondse horeca-ondernemers...

Russian Imperial Stout Espresso

15 januari 2021

Rustig genieten...

Dit is geen biertje om even achter elkaar weg te klokken. Hier moet je de tijd voor nemen en er rustig van genieten. Dit Imperial Stout bier is een stevig bier met 9% alcohol, gebrouwen zoals het ooit in Engeland werd gedaan voor het hof van Catherina II van Rusland. Blijkbaar wist deze tsarina ook wel wat lekker was. Dit exemplaar is overigens gebrouwen door de Canadese microbrouwerij Lion Bleu. Maar zo zijn er bij Klaas-Jan van Slijterij Meijer nog meer heerlijke stevige biertjes te verkrijgen, zoals van Brouwerij Egmond: het Egmonds Bockbier (7%). Biertjes die je doen vergeten dat het nog lang geen zomer is en we voorlopig nog wel even (voornamelijk) binnen zitten. Zet de stoel maar vast in de achteroverleunstand...

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug