Wespentijd nadert. Hoe ga je met deze ‘lastposten’ om?
Ze zijn nuttig, maar daarom kunnen ze nog best vervelend zijn
Gepubliceerd: 4 augustus 2023
Nu de wespentijd er weer aankomt is het misschien goed om wat meer te weten over deze evenzogoed nuttige dieren. Want dat zijn het echt.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen juist in de maanden augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.
Om wespen weg te houden, is het niet zo handig meteen de grove middelen in te zetten. Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek.
Wil je wespen ‘bestrijden’; of tenminste verjagen dan kun je het beste stukjes limoen, sinaasappel of citroen gebruiken en steek hier dan een kruidnagel in. De wespen hebben een hekel aan de combinatie van deze geuren. Een andere optie: plaats één of meerdere kommetjes ammonia op tafel. Wespen kunnen de geur van ammonia niet verdragen en zullen niet in de buurt komen. Die lucht vinden we echter zelf meestal ok niet zo fijn.
Wanneer of waarom steekt een wesp eigenlijk? Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
Overigens, wanneer je wordt gestoken door een wesp gaat deze niet dood. Dat is een fabeltje. Een angel van een wesp is glad en na een steek komt de angel onbeschadigd uit de huid. De angel van een bij daarentegen heeft weerhaakjes, waardoor een bij direct overlijdt na een steek.
Wespen beschikken dus over een gladde angel, waarmee ze meerdere keren kunnen steken. Dat doen ze dan ook als ze erg kwaad zijn, net zolang tot hun gifblaas leeg is. Na verloop van tijd wordt het gif vanzelf weer aangemaakt en gaan ze weer vrolijk verder. Tenminste, als je ze weer kwaad maakt…
Wespen zoeken vaak een beschutte plaats voor hun nest. Denk aan in de grond, in dakgoten of in spouwmuren op zolder. Het veroorzaakt vaak veel overlast en het kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer het nest in of bij uw huis is. Rustig in de tuin wat eten of drinken is er dan ook niet meer bij.
Nu het goede nieuws: de afgelopen hete junimaand zorgt voor minder overlast van wespen en muggen. Maar hebben we dat al niet eens eerder gehoord…?
Meer informatie: www.wespenwijzer.nl
Foto: Het laatste waar je op zit te wachten, een wesp op de rand van je glas…