Wijn bij het kerstdiner: best lastig kiezen
Bij de hoofdgerechten van deze week past witte wijn uitstekend
Gepubliceerd: 20 december 2024
Het organiseren van een kerstdiner is niet niks. Welke gerechten staan er op het kerstmenu en welke flessen moet je daarvoor in huis halen? Hier wat adviezen voor welke wijn bij vis in het algemeen, afkomstig van mensen die het kunnen weten (wij niet dus…).
Witvis
“Magere vissen” zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een sauvignon de Touraine of een côtes de gascogne. Bereid je bijvoorbeeld kabeljauw? Kies dan voor een pinot grigio of een gavi.
Weet je nog niet wat je gaat koken? Dan zijn deze heerlijke buideltjes met vis en appel-kerriemayonaise een goed idee! Door de kruidige kerriemayonaise past dit gerecht goed bij grüner Veltliner.
Zalm
Zalm kun je op verschillende manieren bereiden. Het is een vette vis met een vrij uitgesproken smaak. De juiste wijnkeuze is afhankelijk van de bereidingswijze:
- Gebakken zalm is het lekkerste met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay.
- Gepocheerde zalm vraagt om een chardonnay uit de Bourgogne, zoals bijvoorbeeld een saint-véran of een pouilly-fuissé.
- Gerookte zalm als borrelhapje, kies dan een mousserende wijn voor de verfrissing of een chablis.
- Bij een gegrild stuk zalm past een uitgesproken witte wijn als een snaaksere. Rode wijn liefhebbers kunnen het beste kiezen voor een merlot of pinot noir of een cru uit de Beaujolais.
Sushi
Verras je je gasten met een tafel vol sushi? Verrassend genoeg is rode wijn bij rauwe vis een goede combi! Sushi kent namelijk een hoog umami-gehalte, deze smaak kun je het beste omschrijven als hartig. Sushi past goed bij de volgende wijnen:
- Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland
- Gamay
- Grüner veltliner uit Oostenrijk
- Muscadet of sauvignon blanc uit de Loire streek in Frankrijk
- Mousserende wijn
bron: gall.nl