Winterklassiekers (2): Hete bliksem met worst
Oerhollandse stamppot snel op tafel
Gepubliceerd: 29 november 2024
Hete bliksem is een klassiek Nederlandse stamppot met appel. Lekker met een gebakken worstje erbij en al in een halfuurtje op tafel.
Voor 4 personen heb je nodig:
1 kg iets kruimige aardappels
60 g ongezouten boter
3 middelgrote uien
4 friszure appels
4 braadworsten
Bereiding:
Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, voeg ⅓ van de boter toe en stamp met de pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Smelt ⅓ van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien 7-8 min. tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn. Schep af en toe om. Snijd de ongeschilde appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van 1 cm. Schep de uien uit de pan, maar laat het bakvet zitten.
Smelt de rest van de boter in dezelfde koekenpan en bak de braadworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.