Winterklassiekers (4): Zuurkoolstamppot met een twist
Als dat geen lekkere variatie op een winters thema is...
Gepubliceerd: 13 december 2024
Zuurkoolstamppot saai? Nee joh! Je kunt volop variëren met dit gerecht. Met deze tips maak je de lekkerste stamppot met zuurkool, maar dan anders.
Met appel
Zuurkoolstamppot met appel Zoet en zuur passen goed bij elkaar. Daarom is het ook zo zalig om vlak voor het serveren een half appeltje in stukjes te snijden en door je zuurkoolstamppot te scheppen. Geeft ook nog eens een lekkere bite aan je stamppot.
Met spekjes
Zuurkoolstamppot met spekjes Mmm, wie kent deze combi niet. Zoute, knapperig uitgebakken spekjes zijn heerlijk om over je zuurkoolstamppot te strooien.
Met ananas
Zuurkoolstamppot met ananas Geef je zuurkoolstamppot een twist door er stukjes ananas aan toe te voegen. Deze exotische vrucht is heerlijk zoet en doet het goed in allerlei hartige gerechten.
In de oven
Trek in stamppot met zuurkool, maar dan anders? Maak er eens een ovenschotel van; hartstikke lekker!
Met kruiden
Vaak is zuurkool uit een pakje al gekruid met jeneverbessen en zwarte peper. Ook lekkere kruiden om toe te voegen aan je zuurkoolstamppot zijn laurier, tijm, knoflook, karwijzaad, provençaalse kruiden, kruidnagel of kerrie.
Wil je helemaal exotisch maken, probeer dan deze variant eens: herfstige quesadilla’s met Beemsterkaas en zuurkool. Proef de herfst in deze quesadilla’s met Beemster kaas en zuurkool. Lekker belegd met mosterd en geserveerd met een frisse rucola salade. Een verrassende twist op de Mexicaanse klassieker en een gemakkelijke maaltijd op een doordeweekse dag. Hieronder vindt u het recept.
Benodigdheden (4 personen):
4 plakken Beemsterkaas, oud (30+); een pakje van ca 150 gr
520 g zuurkool naturel
1 tl karwijzaad
4 tortillawraps
2 el grove mosterd
40 g (biologische) rucola
1 friszoet appel
Bereiding:
Doe de zuurkool in een vergiet en druk er met een lepel (of knijp er) zo veel mogelijk vocht uit. Boen de appel schoon en rasp grof. Meng de zuurkool met de appel en het karwijzaad. Snijd de plakken kaas in repen.
Besmeer de wraps met de mosterd en beleg 2 wraps met de helft van de kaas. Verdeel er het zuurkoolmengsel over en beleg met de rest van de kaas. Dek af met de rest van de wraps met de mosterdkant naar onderen.
Verhit 2 grote koekenpannen op middelhoog vuur zonder olie of boter en leg in elke pan een quesadilla. Bak ca. 2-3 min. per kant tot de kaas is gesmolten.
Snijd de quesadilla’s in punten en serveer met de rucola.
Bron: jumbo.com