Winterklassiekers: hutspot met hachee
Past wel in deze tijd
Gepubliceerd: 22 november 2024
Met sinterklaas in het land zijn er weer volop wortels te verkrijgen… Mocht u nu denken wat moet ik ermee, dan is deze winterklassieker wellicht een goed idee: hutspot met hachee, wie werd er niet groot mee?
Ingrediënten (4 personen):
4 middelgrote uien
3 tenen knoflook
300 gram rundersukadelappen
50 g ongezouten boter
3 el tarwebloem
300 ml donker bier
200 ml runderfond
4 el rodewijnazijn
2 el kristalsuiker
2 laurierblaadjes
5 kruidnagels
1 kg iets kruimige aardappel
1 kg hutspotgroente
2 el milde mosterd
150 ml volle melk
Bereiden:
Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Snijd het vlees in blokken van 3 cm en bestrooi met peper en eventueel zout.
Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak de helft van het vlees al omscheppend op middelhoog vuur in ca. 8 min. rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft van het vlees in de rest van de boter. Doe al het vlees terug in de pan. Zet het vuur laag, voeg de ui en knoflook toe en fruit 5 min. Roer regelmatig.
Bestrooi het vlees met de bloem en laat op laag vuur in 3 min. gaar worden, roer regelmatig. Voeg het bier en de runderfond toe en schraap alle aanbaksels op de bodem van de pan goed los met een houten lepel.
Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en stoof het vlees met de deksel op de pan op heel laag vuur in ca. 3 uur gaar. Roer regelmatig.
Haal na 2 uur en 30 min. de deksel van de pan en laat de laatste 30 min. tot de gewenste dikte inkoken op middelhoog vuur. Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook samen met de hutspotgroente in ruim water in ca. 20 min. gaar.
Giet de aardappelen en hutspotgroente af en stamp met de mosterd en de melk tot een stamppot. Breng op smaak met peper. Verdeel de hutspot over diepe borden en schep daarop een flinke schep hachee met jus.
Eet smakelijk!
Bron: ah.nl