Wit wijntje past zeker bij de zuurkool, maar wel een met een tikkeltje zoet erin
Het is al een zuur gerecht
Gepubliceerd: 13 december 2024
Bij de originele frisse en zure smaak van zuurkool, veelal gecombineerd met zoutige smaken van spek en rookworst, kunt u het beste kiezen voor een eveneens frisse, aromatische witte wijn, zonder houtrijping, maar wel met mooie zuren en een volle body. Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Rode wijn bij zuurkool
Hoewel bij zuurkool een witte wijn met frisse en zure kenmerken een echte aanrader is, kunt u uiteraard ook kiezen voor een rode wijn. Helemaal als u wild of gevogelte toegevoegd aan het zuurkoolgerecht. Kiest u voor rode wijn dan is het belangrijk dat u gaat voor een wijn die niet onderdoet voor de krachtige smaak van zuurkool. Goede rode wijnen voor zuurkool zijn een fruitige en krachtige Spätburgunder of Pinot Noir.
Achtergrond:
Zuurkoolstamppot, gemaakt van gekookte aardappelen en zuurkool, wordt door velen gezien als een klassiek en oer-Hollands gerecht. In werkelijkheid wordt zuurkool echter in meer Europese keukens geserveerd, alhoewel het wel anders klaargemaakt wordt dan in de Nederlandse keuken doen. Wij eten zuurkool over het algemeen met gekookte aardappelen, gestampt en met kleine stukjes spek en rookworst. De rookworst is echter het enige hieraan dat echt typisch Nederlands is.
De “Nederlandse” zuurkoolstamppot is feitelijk een variant op de beroemde zuurkoolschotel uit de Elzas, de choucroute. Net als de Nederlandse variant bestaat deze uit gekookte aardappelen en zuurkool. Echter wordt deze soms voor een romige smaak aangevuld met een beetje melk en boter, en op smaak gebracht met laurier en jeneverbessen en geserveerd met spek, bacon, worstjes en/of Casseler rib & natuurlijk witte Riesling. De gerechten lijken dus op het eerste oog vrij veel op elkaar. Toch is de smaak door de toevoeging van specerijen heel anders!
bron: wijnservice.nl