Deel

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

De letter B (deel 3)

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.


Bierekoil In de buurt.
Biert buurt
Biggeskos Biggenhandelaar.
Bil. Op ien ~ zitte Geen geduld om te blijven zitten.
Bille. Et is ~ weer wil je legge Er is geen neen te koop; Daar is ruim voldoende.
Bin’ois – voor’ois Woonkamer.
Binne mikke Op honk; De centen binnen hebben; In huis / thuis
Blaauwe. je aige ~ jezelf warm slaan.
Blaauwe. voorbai de ~ paal gaan op reis gaan
Bladgêel bladstil
Blaid as blik Erg blij.
Blak Vlak of stil (van zee of wind).
Blikgat (-kongt) zadelpijn hebben
Boekie zoek ‘ T nergens kunnen vinden.
Boer aisere voist. ‘n ~ een branieschopper
Boere- of koptebitter Roomboter.
Boet Jongen; Broer; Schuurtje.
Boet’aak. ’n reg as ’n ~ Rugpijn.
Boewee. Een ~ Lef, drukte.
Boezee halve mouwen/blauw en gevoerd
Boezee zwarte hul
Boezel Schort. Boezelaar
Boik. ik ‘eb me ~ tisse me bienen ‘egete ik heb te veel gegeten
Boiteripsgast – boiteripper Vreemdeling.
Boitevisser Iemand die buiten zijn boekje gaat.
Bok op jasper springen. Van ~ Van de hak op de tak springen.
Bok. Van ~ op aver springe Van de hak op de tak springen.
Bokke Bukken.
Bokkeskêet: Koppig, eigenwijs kind
Bol kagie Oud biscuitje. Niet meer knapperig
Bol. ’n endje ~ een stuk brood
Bolder beschuitbol
Bolle. Ik ga me ~ Ik ga me kleden voor vuil werk.
Bolleboisies Poffertjes, kinderen met bolle wangen, beweeglijke kinderen


Tekening van Reint de Jonge uit het boek: het Kleine Derp en de grote Zee. Het zilte leven van Engel Zwart. Geschreven door Peter Gerritse.


Met dank aan: Dialectgroep Derper dialect

Meer 'Rechter kolom':

Toch net even anders…

15 september 2023

Even wat minder zonnebaders...

Deze week was het wel even iets anders op het strand. Na een flink aantal zonovergoten dagen was het eerder deze week even geen of weinig zon. En de vakanties waren ook voorbij, dus dan ziet het er op strand ineens heel anders uit. Maar ook dit heeft wel weer wat en uiteindelijk komt het toch nog goed: dit weekend wordt het nog eens prachtig weer.

Spinnen zijn weer actief

15 september 2023

Overal te zien

Het lijkt nog ver weg , het najaar, maar het is al dichterbij dan je denkt. In de tuin merk je het ook aan de activiteiten van onder meer de spinnen. Al 'websurfen' spannen ze een heel wijd webnetwerk door de gangbare paden van je tuin. Zodat je als je de hond wilt uitlaten eerst een baan moet vegen door het spinsel. Toch ook wel weer mooi...

Egmondia-uitrusting

15 september 2023

Voor nog geen 54 gulden

Haasnoot aan de Voorstraat verkocht 50 jaar terug een compleet Egmondia tenue met scheenbeschermers en leren voetbalschoenen, alles in de kleinste maat, voor nog geen 54 gulden. Momenteel wordt er geen nieuw Egmondia shirt meer verkocht en ‘krijgen’ de leden kousen, broekje en shirt van VV Egmond. Voor de scheenbeschermers en schoenen moet nog wel zelf gezorgd worden.

19 september 1973

15 september 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 19 september 1973.

Een mooie nazomer!

8 september 2023

Sjef Kenniphaas legt het vast

En dan is 'ie' daar toch: de zomer! Begin september werd het opeens mooi weer. Sjef Kenniphaas  liep met zijn fototoestel over het strand en zag daar nazomer 'taferelen' zoals die bij hoogzomer horen. De meeeste vakanties zijn voorbij en de kinderen gaan weer naar school. Maar als 's middags de laatste schoolbel heeft geklonken is het nog lekker genoeg om naar het strand te gaan. 

Andrea Rijtema

8 september 2023

Een greep uit haar fotocollectie van Lankiesdag 2023

Foto's - een beetje door elkaar - van Zeedorpendag in Egmond aan Zee op zondag 3 september jl. Op naar de volgende Lankiesdag in 2025! #fotografie #justbydré #copyright #dredesign 2023

Een zonovergoten Lankiesdag

8 september 2023

Voor ieder wat wils

Zeedorpendag, in Egmond beter bekend als Lankiesdag, trok veel bekijks afgelopen zondag. Het door Duinlandjesverenging ‘De Noord’ en PWN georganiseerde evenement had de weergoden ook aan hun zijde. Er was voor eenieder iets te zien, te proeven, te kopen of te doen. Een geslaagde dag!

12 september 1973

8 september 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 12 september 1973.

‘Tot de Blauwe Paal’

8 september 2023

Expositie en fotoboek van Armando Jongejan te bezoeken en te lezen

Zondag 3 september was de opening van de expositie en boekpresentatie van de fotoreportage 'Tot de Blauwe Paal' van Armando Jongejan. Te zien zijn 100 foto's over Egmond aan Zee.

Wat zijn uw sieraden, zilver, goud en munten waard?

4 september 2023

Woensdag 13 september in Dorpshuis Hanswijk

Woensdag 13 september van 12.30 tot 16.30 uur komt taxateur David Knol weer naar Dorpshuis Hanswijk voor een taxatiedag. U kunt op deze dag sieraden, munten, goud, zilver, horloges, juwelen, streeksieraden, bestek, gouden tanden, antiek, zilver, enzovoorts laten taxeren. Alles waarvan u denkt dat het edelmetaal is kunt u laten zien. Bij een taxatie wordt eerst gekeken of er keurmerken aanwezig zijn. Anders kan er getest worden of iets van edelmetaal gemaakt is. Daarna wordt het object gewogen en wordt de prijs bepaalt. Soms kan het object meer dan edelmetaalwaarde hebben. Bijvoorbeeld bij historisch zilverwerk, juwelen met diamant of antieke sieraden. Desgewenst kunt u uw spullen direct verkopen. De betaling wordt dan ter plekke per bank gedaan. Vaak zijn mensen verbaasd over het hoge bedrag dat ze kunnen ontvangen. Nieuwsgierig hoeveel uw kostbaarheden waard zijn? Kom dan woensdag 13 september voor een vrijblijvende taxatie naar: Dorpshuis Hanswijk, Hanswijk 1 in Egmond aan den Hoef

5 september 1973

1 september 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 5 september 1973.

Dirk Sander

1 september 2023

Met wat plaatjes van de afgelopen paar weken

Ik heb wat plaatjes van de afgelopen paar weken.

Oude eik zoekt kuiper

1 september 2023

Vaten maken om heel speciaal bier te laten rijpen

Een wonderlijke titel, maar wel eentje die past bij Sancti Adalberti, het laatste wonder van Adelbert. Wat is er namelijk gebeurd? Op 5 juli teisterde de storm Poly onze Noordzeekust. Windkracht 9 met windstoten van 170 km per uur, een van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar.

Bij het Starrevlak

1 september 2023

Genieten van je rust

Het blijft een fraai gezicht: een aantal 'grote grazers' dat bij het Starrevlak geniet van rust en de maaltijd. Je zult maar in zo'n omgeving wonen...

Bij het bramen plukken

25 augustus 2023

Zoek de sabelsprinkhaan

Je moet goed kijken om het te zien, zei Johan Cruijff al. In dit geval moet je goed kijken om de grote groene sabelsprinkhaan te zien. Goed beschut zit hij verscholen in het gras. Tijdens het bramen plukken ontging hij echter niet aan de scherpe blik van IVN-gids Ruud de Raadt. Die maakte er een fraaie foto van.

Nieuwe namen in plangebied Watertoren met duidelijke ‘Derper’ connectie

25 augustus 2023

Drie nieuwe straten krijgen link naar Egmondse historie

In het plangebied 'Watertorengebied' in Egmond aan Zee, zie bijlage, worden drie nieuwe straten aangelegd ten behoeve van een nieuwbouwontwikkeling. Die namen zijn duidelijk gelinkt aan de historie van Egmond aan Zee. De Commissie Cultuurhistorische Kwaliteit, tevens straatnamencommissie, heeft positief geadviseerd over de volgende namen: De Pinck Voor een noord-zuid lopende straat, die aan de zuidkant aansluit op 'De Bomschuit' De Pinck was een vrij rond platbodemvaartuig met twee of drie masten, voorzien van razeilen. Deze schepen voeren -afhankelijk van het getij- vanaf het Egmondse strand ter visvangst. In de jaren negentig is een reconstructie gemaakt van een Pinck zoals deze rond 1670 gebouwd werden. (bron: pinck.nl) De Botter Voor een parallelstraat ten oosten van voornoemde straat, die eveneens aan de zuidkant aansluit op 'De Bomschuit' De botter is een type vaartuig met een platte tot licht V-vormige bodem en hoekige kimmen. De botter heeft één mast en is gaffelgetuigd. Het scheepstype ontstond in de tweede helft van de 18de eeuw, ten behoeve van de visserij op de voormalige Zuiderzee, maar werd ook langs de Noordzeekust gebruikt. (Bron: Wikipedia) Claes Teuniszstraat Voor een straat met een bochtig verloop, ten noorden van voornoemde straten, die aan de westkant aansluit op de Watertorenweg. Claes Teunisz was omstreeks 1670 scheepsbouwmeester in Egmond aan Zee. Zijn naam is ook gegeven aan de gereconstrueerde Egmonder Pinck die naast de reddingbrigade opgesteld staat. (Bron: pinck.nl)

Jazz in Egmond in beeld

25 augustus 2023

Foto's en filmpje van Rob Glas

Afgelopen zondag organiseerde BIZ Egmond aan Zee in samenwerking met Kunstgetij een Jazz middag en avond op het strand en op het Pompplein. Victor Posch trapte om 17.00 uur af op het strand tussen de paviljoens de Uitkijk en Nautilus. Door het mooie zomerweer was het lekker bedrijvig langs de zeereep. Door het opkomende water kwam de platte kar waar de band op zat in het water te staan. Het mocht de pret niet lukken. Na de ‘evacuatie’ werd het optreden gewoon voortgezet.

Een sfeer impressie door Jos Glorie

23 augustus 2023

Een greep uit zijn foto collectie van drie dagen feest in Egmond-Binnen

Binders kunnen het heel goed; Egmond op z’n Kop zetten! Voor de 48e keer vond het afgelopen weekeinde plaats in Egmond-Binnen. Het dorpsfeest ging op vrijdagochtend van start met de Grijze Markt. Het was mooi marktweer en de bezoekers genoten met volle teugen van al het fraais dat op de circa 150 kramen werd aangeboden.

Best lastig om het juiste aantal ‘visjes’ te raden

25 augustus 2023

Imke Twisk zat er het dichtste bij

De ‘crew’ van Flessenpost uit Egmond was op vrijdag 18 augustus aanwezig met een kraam op de Grijze Markt van ‘Egmond op z’n Kop’. Dit doen wij om in contact te blijven met onze lezers en om in contact te komen met potentiële geïnteresseerden voor de digitale krant voor Egmond. Ter lering en vermaak mochten bezoekers van onze geel-rode stand meedoen met een prijsvraag. Ruim 100 mensen dachten te weten hoeveel ‘visjes’ er in de fles zaten. Het bleek een lastige opgave te zijn. De antwoorden van de deelnemers en deelneemsters varieerden van 80 tot 2500 stuks. Niemand raadde het exacte aantal. Imke Twisk zat er het dichtste bij en won de hoofdprijs; een dinerbon van € 50,- te besteden bij Brasserie Bruut aan de Boulevard in Egmond aan Zee. De overige prijzen, nog meer dinerbonnen maar dan ter waarde van € 25,- en diverse bierpakketten van Brouwerij Egmond, zijn inmiddels bij de diverse gelukkige prijswinnaars bezorgd. O ja…. Het juiste aantal was 617.

29 augustus 1973

25 augustus 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 29 augustus 1973. Met o.a. Er komt een Chinees-Indisch Restaurant in de Zuiderstraat, de velden op de nieuwe accommodatie van voetbalvereniging Sint Adelbert worden beregend, telefooncellen midden op het Pompplein, 5 september is een nationale vrije dag want koningin Juliana zit 25 jaar op haar troon, een ingezonden bericht van mevrouw Zwaan-Blok, de middenstand gaat op vakantie na het drukke zomerseizoen en nog veel meer …

Paddenstoelen in de zomer

25 augustus 2023

Vocht en warmte helpen de natuur op gang

Het is een zomer van wat wisselend succes. En succes dan maar net vanuit welk perspectief je het wilt zien., Voor de strandganger was (en is) er nog wel wat te wensen, voor de actieve vakantieganger valt het allemaal best mee. Die actieve vakantieganger kan op een van zijn wandelingen hier in de omgeving dan wel weer leuke dingen aantreffen. Zoals de eerste paddenstoelen. Ze zijn er al, ofschoon het nog (lang) geen herfst is.

Rabo ClubSupport 2023

21 september 2023

Tot en met dinsdag 26 september kun je stemmen

Maandag 4 september gaat de Rabo Clubsupport 2023 van start. Vanaf die datum kun je weer op clubs en instellingen die zich daarvoor hebben aangemeld. Binnen de Egmonden zijn verschillende instellingen en verenigingen die meedingen naar de gunst van de stemmers om zo wat extra geld op te halen voor hun activititeiten.

Rob Glas maakte prachtige beelden

18 augustus 2023

Wat is foto's maken toch fijn ......

Rob Glas van De Zee schoot afgelopen week deze prachtige serie. Egmond op zijn mooist! Wat is foto's maken toch fijn ......

Kruispuntonderzoek in de Hoef

18 augustus 2023

In 2025 worden de verkeerslichten vervangen

De gemeente Bergen is van plan om de verkeerslichten op het kruispunt bij Albert Heijn in Egmond aan den Hoef (Egmonderstraatweg, Herenweg, Heilooër Zeeweg) in 2025 te vervangen en verricht daarom een kruispuntonderzoek. De verkeerslichten zijn aan het einde van hun levensduur.

22 augustus 1973

18 augustus 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 22 augustus 1973. Met o.a. Prinses Beatrix en prins Claus bezochten de Abdij in Egmond-Binnen, de werkgroep ‘Oud Egmond’ trekt haar bezwaren in, het drumbandfestival was een groot succes en Els Mizee wint een prijs, De reddingsbrigade maakt een eerste voorzichtige balans op, N. van der Kolk (42) verdrinkt in zee, werkgroep ‘Waaigat’ trekt in haar laatste artikel flink van leer en nog veel meer …

Monica van Hemert

18 augustus 2023

Door duin naar het Egmond-Binner strand

Monica van Hemert liep afgelopen (zonnige) zaterdag door het duin naar het strand van Egmond-Binnen. Bracht een bezoek aan Zilverzand en ging vervolgens over het strand weer naar huis. Onderweg maakte zij hier en daar een foto van. 

Timmerdorp Egmond aan Zee

11 augustus 2023

140 kinderen genoten met volle teugen

Meer dan 140 kids beleefden afgelopen week een geweldig timmerdorp in Egmond aan Zee. Het thema was film en theater en dat inspireerden de deelnemertjes tot het bouwen van de mooiste hutten. Dit alles onder begeleiding van hun ouders, vrijwilligers en een prima organisatie! Onderstaand een impressie.

15 augustus 1973

11 augustus 2023

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 15 augustus 1973. Met o.a

Start bouw Pinck is 20 jaar geleden

11 augustus 2023

“Claes Teunisz” is nu de Derper trots

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat een groep enthousiaste vrijwilligers begon met de bouw van de Egmonder Pinck de “Claes Teunisz”. Een aantal van de bouwers is helaas overleden en er zijn er ook die gezien hun leeftijd zijn toegetreden tot "Oud Hout"; maar van de bouwers van het eerste uur is een deel nog steeds actief bezig met de Derper trots!

Horecamussen

11 augustus 2023

Lekker chillen

Je hebt van die dagen dat de mussen dood van dak vallen van de warmte. Dat is al weer even terug. Deze mussen hadden zich strategisch teruggetrokken op het terras van een strandpaviljoen. Maar dan wel aan de goede kant van het raam. Loerend op die argeloze toerist die even niet op zijn koekje bij de koffie let...

Op de woelige baren…

11 augustus 2023

Water, wind, zand en zee, dus kitesurfen...

Na een paar dramatische weken weer was er deze week weer licht aan het eind van de tunnel. Je kon weer eens lekker wandelen op strand en genieten van (een beetje meer) zon, de wind en wat zich allemaal op het strand afspeelde.

Laatste resten schade storm ‘Poly’ opgeruimd

11 augustus 2023

Alles weer spic en span

Het is alweer even geleden dat storm Poly over een deel van het land raasde. Daar was toen veel schade en het meeste is allang opgeruimd. Zeker als het gaat om de bomen, takken etc. die op doorgaande routes liggen. Maar hier en daar zijn nog wat resten die weliswaar niet direct in de weg liggen, maar nu dan toch ook worden opgeruimd.

Derrepertjes gaan timmeren

4 augustus 2023

Vanaf maandag 7 augustus

Nadat de Hoevertjes en de Bindertjes uitgetimmerd zijn is het nu de beurt aan de Derpertjes. Timmerdorp Egmond aan Zee is van maandag 7 augustus tot en met donderdag 10 augustus in de duinvallei achter het voormalige gemeentehuis. Het thema dit jaar is film en theater.

Familie van Thomas Robert Pagget bezoekt Egmond

11 augustus 2023

Staartschutter is vermist sinds 1943

Vorige week kreeg Bunkermuseum Jansje Schong bezoek van nabestaanden van Thomas Robert Pagget. Deze staartschutter is vermist boven de Noordzee. In de nacht van 11 op 12 Juni 1943 werd zijn Lancaster neergehaald bij de pieren van IJmuiden. Zijn lichaam en dat van twee anderen is nooit gevonden.

Terug