Deel

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

De letter B (pagina 10 van 60)

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.


Bierekoil In de buurt.
Biert buurt
Biggeskos Biggenhandelaar.
Bil. Op ien ~ zitte Geen geduld om te blijven zitten.
Bille. Et is ~ weer wil je legge Er is geen neen te koop; Daar is ruim voldoende.
Bin’ois – voor’ois Woonkamer.
Binne mikke Op honk; De centen binnen hebben; In huis / thuis
Blaauwe. je aige ~ jezelf warm slaan.
Blaauwe. voorbai de ~ paal gaan op reis gaan
Bladgêel bladstil
Blaid as blik Erg blij.
Blak Vlak of stil (van zee of wind).
Blikgat (-kongt) zadelpijn hebben
Boekie zoek ‘ T nergens kunnen vinden.
Boer aisere voist. ‘n ~ een branieschopper
Boere- of koptebitter Roomboter.
Boet Jongen; Broer; Schuurtje.
Boet’aak. ’n reg as ’n ~ Rugpijn.
Boewee. Een ~ Lef, drukte.
Boezee halve mouwen/blauw en gevoerd
Boezee zwarte hul
Boezel Schort. Boezelaar
Boik. ik ‘eb me ~ tisse me bienen ‘egete ik heb te veel gegeten
Boiteripsgast – boiteripper Vreemdeling.
Boitevisser Iemand die buiten zijn boekje gaat.
Bok op jasper springen. Van ~ Van de hak op de tak springen.
Bok. Van ~ op aver springe Van de hak op de tak springen.
Bokke Bukken.
Bokkeskêet: Koppig, eigenwijs kind
Bol kagie Oud biscuitje. Niet meer knapperig
Bol. ’n endje ~ een stuk brood
Bolder beschuitbol
Bolle. Ik ga me ~ Ik ga me kleden voor vuil werk.
Bolleboisies Poffertjes, kinderen met bolle wangen, beweeglijke kinderen


Over het boek: Het Egmondse dialect
Evenmin als men een vreemde taal uit een boek kan leren, maar door een langdurig verblijf in het land van herkomst machtig moet worden, evenmin kan men zich ook de kennis en het gebruik van de plaatselijke spraak enkel uit dit hoofdstuk eigen maken. Talen en dialecten verstaan en spreken eist nu eenmaal langdurige oefening en ervaring. Hierbij komt nog, dat oude dorpelingen nog wel de dialectische woorden en zegswijzen gebruiken en ook wel hun betekenis kunnen omschrijven, maar omtrent de afleiding daarvan geen inlichtingen kunnen geven. Ruim een kwart eeuw geleden zijn pogingen aangewend, meer licht over deze materie te doen schijnen en werd onder meer de gelijkenis met de Verloren Zoon in het Egmonds overgezet, maar daarbij is het gebleven.

Onze nasporingen hebben tot het volgende resultaat geleid. Vóór de 12e eeuw werd in Noord Holland de Nederfrankische taal gesproken, met Oud-friesche bestanddelen vermengd. Dit was dus de “landstaal”, die in de loop der eeuwen niet van vreemde smetterij bleef. Wij denken hierbij aan de insluiping van Franse woorden onder het bestuur van het Bourgondische Gravenhuis (1433-1482) en tijdens de Franse overheersing (1795-1813). Vergeten we ook niet, dat het Slot aan de Hoef gedurende de regering van Manke Jan (1483-1516) zijn grootste bloei bereikte en vele uitheemse edelen herhaaldelijk en langdurig in deze omgeving vertoefden en hun taal gedeeltelijk door “de gewone man” werd overgenomen.

Nu komt hierbij nog de eigenaardige omstandigheid, dat de Egmondzeeërs bijna 10 eeuwen lang in een vrijwel afgesloten, beperkte kring hebben geleefd, waardoor de oorspronkelijke spraak maar weinig verandering heeft ondergaan.

Er waren in het dorp eenige kringen:
de vissersbevolking,
de neringdoenden,
de reders en de bestuurders.

Voor zover deze laatsten van elders waren gekomen, spraken ze de landstaal; de reders, zelf uit de vissers voortgekomen, een mengeling van de landstaal en het dialect; de neringdoenden de spraak van hen, die zij bedienden en de vissersbevolking uitsluitend het dialect. Bij deze lieden was zelfs nog een duidelijk verschil in uitspraak tussen hen die bezuiden en hen, die benoorden de Voorstraat woonden.

Deze woorden zijn letterlijk overgenomen uit een manuscript van de heer van Eenennaam, destijds leraar aan de plaatselijke visserijschool. Hij is een van de eerste geweest die het Egmonds dialect op schrift probeerde te stellen.

De samenstellers april 1998


Tekening van Reint de Jonge uit het boek: het Kleine Derp en de grote Zee. Het zilte leven van Engel Zwart. Geschreven door Peter Gerritse.


Met dank aan: Dialectgroep Derper dialect

Meer 'Rechter kolom':

Inzameling van glas ….

2 december 2022

maar dan naast de container

Het is al even gaande in Egmond aan Zee. Iemand die heel veel potjes (met deksel) nodig heeft doet een beroep op de persoon die zijn/haar glas eigenlijk in de bak komt gooien. Een viskrat of box, naast de officiële gemeente container, met een duidelijk bordje erbij, moet de bezoeker activeren om het potje niet in de container te gooien maar in het krat te zetten. De boodschap wordt begrepen; menig potje wordt gespaard en hoopt op een tweede ‘leven’.

Weg naar de Bleek even niet begaanbaar

2 december 2022

Met de kerst is de klus geklaard

Momenteel wordt er hard gewerkt om de Weg naar de Bleek te vernieuwen. Het is geen weg die hordes mensen dagelijks zullen nemen maar toch handig om even te weten. De planning is dat je zo rond de kerst weer gebruik kunt maken van een nieuw wegdek in dit mooie stukje Egmond.

Kerst voor iedereen

2 december 2022

Mooie actie van Kledingbank Noord Holland Noord

Voor veel gezinnen is het elk jaar weer een grote financiële uitdaging, die feestmaanden. Elke ouder wil zijn of haar kinderen iets extra’s kunnen geven en dat levert voor een hoop mensen stress op. Kledingbank Noord Holland Noord zamelt daarom voor deze gezinnen geld in voor kerstpakketten.

6 december 1972

2 december 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 6 december 1972.

Het Regionaal Archief Alkmaar

2 december 2022

Taart bij miljoenste ton afval

Omstreeks het jaar 1985. Feestelijk tintje bij de levering van de miljoenste ton afval door de gemeente Egmond. Van links naar rechts Piet Schuit, Nic Ligthart en Siem Ligthart, medewerkers van de gemeente Egmond, ontvangen van de directeur van de vuilverbranding een taart.

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

2 december 2022

De letter D (pagina 12 van 60)

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.

Egmond aan Zee heeft supermarkt terug

25 november 2022

Grote belangstelling voor opening DekaMarkt

Egmond aan Zee zat ruim een maand zonder ‘eigen’ supermarkt. Op vrijdag 21 oktober sloot de Jumbo de deuren. Na een grondige verbouwing is op woensdag 23 november de ‘nieuwe’ DekaMarkt geopend. Om 08.00 uur ’s morgens was de officiële opening. Dat Egmond aan Zee hier aan toe was bleek wel uit de grote belangstelling. Supermarktmanager Noud Klaver over de nieuwe winkel: “Kom gewoon zelf lekker kijken, proeven, kiezen en genieten. Samen met mijn team sta ik voor je klaar”.

Sint bezocht de Hoef en Derp

25 november 2022

Ondanks het koude en slechte weer

Ondanks het kille motterige weer is de Sint op zondag 20 november bij zijn intocht in Egmond aan den Hoef door een grote schare enthousiaste kinderen en ouders ontvangen. Voorafgegaan door de fanfare van Lamoraal,  die zich ook al niet door het weer liet afschrikken, reed de Sint op een grote platte kar met vele cadeaus door het dorp. Aan het eind van de tocht konden de vele meegelopen kinderen de Sint nog een handje geven. Helaas moest de Sint daarna  weer verder.

Egmond aan Zee

25 november 2022

Filmpje gemaakt in augustus 2022

Drone beelden van Egmond aan Zee. Een filmpje van 1.21 minuten gemaakt in augustus 2022 door Guy Horst.

Nieuw duurzaam lichtkunstwerk van Rik Hermans

25 november 2022

Mogelijk gemaakt door de provincie

De Fjoertoer bestaat sinds het begin uit een wandeltocht langs de mooiste lichtkunstwerken en -acts. Hierdoor wandel je door een sprookjesachtig decor in de regio Egmond. Provincie Noord-Holland is sponsor van deze editie. Zij zetten in op verduurzaming van evenementen en voor de Fjoertoer op een nieuw duurzaam lichtkunstwerk van Rik Hermans. Het ontwerp bestaat uit circulair materiaal als pvc pijpen, plexiglas, kabelhaspelrand en plaatmateriaal. Rik werkte er de hele week nog aan. Wat het is blijft een verrassing, maar zal in ieder geval mooi in het licht staan.

En nog maar eens maaien…

25 november 2022

Komt geen eind aan de groei

Enkele weken geleden konden we ook al een grasmaaier signaleren. Dat zou dan toch echt de laatste keer wel zijn, was de gedachte. Niet dus. Ook deze week moest de grasmaaier er aan te pas komen. De laatste keer is nu waarschijnlijk tegen de kerstdagen...?

Woorden en uitdrukkingen uit ‘Derp’

25 november 2022

De letter B (pagina 11 van 60)

Geïnspireerd door Jaap Eeltink verzamelde boekhandel Dekker en Dekker veel woorden en uitdrukkingen. Op initiatief van Piet Dekker werd er in 1998 een dialectgroep gevormd, die uit deze gegevens, aangevuld met eigen inbreng er een eenvoudig woordenboek mee samenstelden.

29 november 1972

25 november 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 29 november 1972.

Lydia en Gijs met liederen van Cohen

25 november 2022

Zondag bij Soigne

Stichting Hafre Productions presenteert "Lydia en Gijs" met liederen van COHEN op zondag 27 november van 16.00 tot 18.00 uur. Zij zijn live te zien en te horen in restaurant Soigne op de Sint Adelbertusweg 31 in Egmond-Binnen De entree is gratis. In de pauze gaan ze met de hoed rond voor een bijdrage. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen, aanmelden op: [email protected]

Twee vauten in één naam?

25 november 2022

Het stond groot op een container in de Voorstraat nabij de nieuwe Deka; emondt. Het is een naam die je als Egmonder bekend voorkomt, op het eerste gezicht niets mis mee is maar dan zie je pas dat er inderdaad geen Egmond maar emondt staat.

Ruud de Raadt

18 november 2022

Wilgenroosjes: Een heel klein wondertje der natuur

In de Wimmenummerduinen staat, vrijwel altijd op de noordhellingen van de duinen kruipwilg. Kruipwilg is een dwergstruik, die dan ook laag blijft. De stammen kruipen over en door het zand. Daardoor wordt het zand goed vastgehouden en dit draagt bij aan duinvorming.

22 november 1972

18 november 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 22 november 1972.

Bollenmaatje; Een manier van leven met de seizoenen

18 november 2022

Natuurkracht

Christine Pepping probeert regelmatig een stukje te schrijven voorzien van één of meerdere foto’s. Zo hoopt zij wat info te kunnen geven over wat er zoal gebeurd in Bloembollenland. Puur informatief.

Het Regionaal Archief Alkmaar

25 november 2022

Ontruiming wegens illegale bewoning

In oktober 1981 komt de gemeente Egmond in actie (in opdracht van de eigenaar van de grond?) wegens illegale bewoning. Het perceel, aan de Hoeverweg tegenover Burgers Dierenhotel, staat vol met bunkers maar toen ook even met stacaravans.

Verdachte van dood jonge Egmondse (12) voor de rechter

18 november 2022

Verdachte aangeklaagd voor 'verleiding' en 'bezit kinderporno'

Deze week diende de zaak tegen Jasper A. die indirect achter de dood van de Egmondse Liv Gul (2008 - 2021) zou zitten. Indirect, omdat het meisje zelf een eind aan haar leven maakte. Dat werd echter ingegeven door de contacten die ze (online) had met Hilversummer Jasper A.

Cees Kager

18 november 2022

Een icoon voor ons dorp

De zéér bekende Egmonder Cees Kager is op 83-jarige leeftijd overleden. Dit droevige bericht sloeg, met name in Egmond aan Zee, in als een bom. Onderstaand slechts een kleine greep uit de vele reacties.

Opening expositie kerststallen en kerstmarkt

11 november 2022

Op dinsdag 15 november

Op dinsdag 15 november opent vader-abt Thijs Ketelaars de grote expositie van kerststallen in de Benedictushof. Dit is de gastvrije ruimte in Egmond-Binnen waar de monniken de deuren openen voor mensen in de abdijwinkel, de horeca of de boekhandel. Die ruimte is omgetoverd tot één grote expositie rond kerststallen. We vieren dat Franciscus 800 jaar geleden de eerste levende kerststal bouwde in Greccio. Over de betekenis van die kerststal en over de gedachten daarbij van Franciscus van Assisi zal Gerard Pieter Freeman, leken-franciscaan en kenner van het leven van Franciscus, het woord voeren. Daarnaast is er de presentatie van het gebedenboek rond kerststallen dat in een oplage van meer 20.000 exemplaren verspreid is in kerken, kloosters en priorijen in Nederland en Vlaanderen. Prominente christenen hebben in dat gebedenboek beschreven wie hun favoriete figuur in de kerststal is en wat zij graag bidden rond die figuur. Een aantal van die auteurs zal bij de presentatie aanwezig zijn, zoals Isabella Wijnberg, Gerard Mathijsen, Rob Hoogenboom en Juliëtte van Deursen. Opening kerstmarkt en presentatie gebedenboek over kerststallen, om 14:00 uur in de Benedictushof.

Sint is in het land in 1972

18 november 2022

en 'heel' Egmond doet mee met acties

KOOPT EN WIN IN EGMOND AAN ZEE! is in 1972 de leus tijdens de sinterklaasperiode in Derp. Er zijn hoofdprijzen te winnen ter waarde van 200, 300 en 400 gulden. De aktie is ook nog eens ten bate van het Egmondse verenigingsleven. Hoe dat werk vertelt het verhaal niet.

Het Regionaal Archief Alkmaar

18 november 2022

Alle ambtenaren verzamelen!

Na de samenvoeging in 1978 van de gemeenten Egmond-Binnen en Egmond aan Zee tot de gemeente Egmond is deze foto van het gemeentepersoneel genomen Wie al iets langer op deze wereld rondloopt zal menig gemeenteambtenaar herkennen die hier poseert op de hoek Van Oldenborghweg/Egmonderstraatweg.

Fraaie volle maan

11 november 2022

Zie de maan schijnt door de.... wolken.

Zie de maan schijnt door de.... wolken. Het had zo maar een nieuw Sinterklaasliedje kunnen worden. Afgelopen week klaarde het regelmatig op in de avonduren en dan kon je een fraaie volle maan zien. Met een paar wolkjes erbij geeft dat toch een net iets fraaier en spannender beeld.

Het Regionaal Archief Alkmaar

11 november 2022

Piet Hof, Wil Kastanje, Jan Schuit en Toon de Waard

Zo maar een moment uit begin jaren 60. Vier jonge mannen staan op de kruising Herenweg/Slotweg in de Hoef een praatje te maken. Waar hebben ze het over? Misschien wel over hun voetbalclub Zeevogels. Het zijn Piet Hof, Wil Kastanje, Toon de Waard en Jan Schuit. Er komen nog twee jonge mannen aanfietsen. Horen zij ook bij de vriendengroep? Is het zondagochtend en gaan de wandelaars ter kerke? En de fietser helemaal rechts. Klaar voor een bezoek aan het café? Daar vinden we immers nog de oude versie van café, slijterij ‘Het Rode Hert’ van uitbater J. den Houdijker. Wat ook opvalt is dat er slechts 1 auto op de weg is en er geen geparkeerde auto’s zichtbaar zijn. Op de achtergrond het Karmel klooster.

Derp Bikers Beach Race

11 november 2022

Terugblik op zaterdag 5 november

Frits van Eck was (natuurlijk) aanwezig bij de Derp Bikers Beach Race op zaterdag 5 november. Hij maakte en monteerde een film van 10 minuten fiets-spektakel op het Egmondse strand. Bedankt Frits!

De jonkies van Adelbert

11 november 2022

In 2018

De jongens op de foto waren in augustus 2018 ‘de jonkies’ bij Sint Adelbert. Zij stonden op het punt om hun eerste échte wedstrijd te gaan spelen. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en spelen er diverse waarschijnlijk in VV Egmond O11 of O12. Eén ding staat vast; het toen nog nieuwe rood-gele shirt passen ze niet meer….

Charon Uitvaartbegeleiding naar nieuw onderkomen

11 november 2022

Maar blijft wel in Egmond aan den Hoef

Charon Uitvaartbegeleiding gaat verhuizen maar blijft wel in Egmond aan den Hoef.

15 november 1972

11 november 2022

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij tonen enkele pagina’s en selecteerden de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 15 november 1972.

Dakwerk is vakwerk

4 november 2022

Fraai gezicht en ook nog eens lekker warm

Het is een flinke klus maar niet één waar een beetje rietdekkersbedrijf voor terugdeinst. Het gaat over de boerderij op de hoek Herenweg/Nieuwe Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef die momenteel van een (gedeeltelijke) nieuwe rieten hoed wordt voorzien. En daar is een flinke partij riet voor nodig zoals op de foto's van Ruud de Raadt te zien is.

Filters waterberging Pompplein gereinigd

4 november 2022

Moet geregeld gebeuren

Deze week waren er werkzaamheden aan de waterberging die onder het Pompplein is aangebracht.

Groente- en fruitmarkt in Egmond-Binnen maakt mooie start

4 november 2022

Kersverse onderneming met groeiambities

Deze week was Groente- en Fruitmarkt Egmond voor het eerst actief. Vanaf het Luilaantje bestiert Mark van den Berg zijn kersverse onderneming.

‘De Zuid’ wordt groener!

4 november 2022

Groenbureau presenteerde plannen

Vereniging Dorpsbelangen Egmond "Parel" aan Zee is positief over de grote opkomst van bewoners bij de onlangs gehouden inspraakmiddag en -avond. Op de gemeentewerf was het concept groenplan van ‘De Zuid’ te zien. De door het Groenbureau voorgestelde ideeën over vergroening moeten namelijk kritisch worden bekeken. Zo nodig worden deze aangepast om tot een voor de bewoners acceptabel resultaat te komen.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug