Deel

Zaterdag 25 mei: Wereld Vismigratiedag

Neem een kijkje onder de wateroppervlakte

Zaterdag 25 mei: Wereld Vismigratiedag

Op zaterdag 25 mei 2024 organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een speciale dag over vismigratie bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe vissen, ondanks obstakels zoals sluizen, stuwen en gemalen, van de ene naar de andere polder kunnen zwemmen, is van harte welkom. Speciaal op deze dag krijgen bezoekers 50% korting op de entreeprijs van het museum.

Het is vaak onzichtbaar wat zich allemaal afspeelt onder de wateroppervlakte. Voor de ecologische waterkwaliteit is het onderwaterleven, waaronder de vissen, heel belangrijk. Medewerkers van HHNK vertellen over én laten zien welke vissen er zwemmen in de buurt van het museum en hoe vissen migreren. Ook lichten zij toe wat belangrijk is voor een goede waterkwaliteit en wat het hoogheemraadschap doet voor het verbeteren van de vismigratie. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals een speciale vissenspeurtocht en waterdiertjes vangen.

Expositie ‘Leve de sloot’
Je kunt ook meteen de nieuwe expositie ‘Leve de sloot’ bekijken. Deze levendige expo vertelt het verhaal van onze band met de sloot, vroeger en nu. Een belangrijke rol is weggelegd voor het Oosterdelgebied, waar nog het oude netwerk van sloten uit het oorspronkelijke Rijk der Duizend Eilanden zichtbaar is. Je ontdekt welke flora en fauna er nu nog zijn in het gebied, hoe het ecosysteem werkt en welke planten en dieren we hier liever wel óf niet zien.

Op deze dag worden er wereldwijd evenementen georganiseerd om aandacht te vragen voor vismigratie. Vissen willen vrij kunnen zwemmen, maar dat lukt niet altijd doordat de mens obstakels heeft gebouwd zoals dijken, gemalen en sluizen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt aan het oplossen van diverse knelpunten voor vis. Ook heeft HHNK een samenwerking met de andere waterschappen die aan het Waddengebied grenzen, Van Hall Larenstein en het Waddenfonds: Ruim Baan voor Vissen. De VisKringloop in de Wieringermeer en het project Verbetering natte infrastructuur Noordkop zijn daar voorbeelden van.

Korting op entreeprijs
Bezoekers krijgen speciaal op deze dag 50% korting op de entreeprijs van het museum! Met een Museumkaart, VIP-Kaart VriendenLoterij of ICOM-kaart is de toegang gratis.

 

Meer 'Natuur & Welzijn':

Column Wills: Als de kinderen groot zijn ga ik scheiden

14 juni 2024

Beste Wills: had ik jouw columns 12 jaar geleden maar gelezen, dan was ik nooit met hem getrouwd. Je kunt iemand niet veranderen. Nu wil ik het leven van onze kinderen niet overhoopgooien en ze ook niet maar de helft van de tijd zien en we hebben een fijn huis.. Mijn plan is nog tien jaar bij elkaar te blijven tot de kinderen oud genoeg zijn. Mijn man weet nergens van. Als ik het vertel wordt het vast minder gezellig voor iedereen, Wills? Beste Getrouwd: Hoe dan ook een lastig parket. Tien jaar lang ‘doen alsof’, en de scheiding voor je houden, is moeilijker dan je denkt. Dan ben je wel een hele goede actrice. Al in therapie geweest? Weleens overwogen dat hij hetzelfde denkt. Veel relaties bereiken een punt waarop partners zich realiseren dat ze bij elkaar blijven voor de kinderen, maar het niet tot een scheiding komt. Liggen daar de wortels van je boosheid en frustratie: “Was ik maar nooit met hem getrouwd”. Waarom dit voor jezelf houden. Hij verdient een stem in zijn eigen toekomst en de beslissing bij elkaar te blijven voor de kinderen komt aan beide ouders toe. Er zijn opties om uit elkaar te gaan zonder te scheiden en samen te wonen zonder romantisch betrokken te zijn. Óf nu uit elkaar óf samen werken aan kameraadschap, óf jullie huwelijk een serieuze opknapbeurt geven. Ook tegenover jullie kinderen is het niet eerlijk om ze op te voeden in een leugen over hun gezin. Dr Phil: ”Children are far better off being from a broken home than in one”. Hoe dan ook, wees aardig voor elkaar. Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen vriendschappelijke exen en co-ouders te zijn. Helaas minder dan het aantal mensen dat dénkt dat te kunnen. Ik zie hier een romcom: ouders willen uit elkaar, maar niet weg bij de kinderen en het huis. Ze spreken af (hun geheim) bij elkaar te blijven tot de jongste achttien is. Bevrijd van de gedachte voor het leven als partners aan elkaar gebonden te zijn, is er weer oog voor elkaars goede eigenschappen. In de laatste scène, na de diploma-uitreiking, kijken ze terug op hun gezamenlijke prestatie en verbinden ze zich opnieuw met elkaar. Met in de hoofdrol Emma Watson. www.beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel. .

Gratis regentonnen, plantjes en ophalen van tegels

14 juni 2024

Gemeente wil klimaatadaptieve inrichting tuin stimuleren

Deze periode is ideaal om lekker in de tuin aan de slag te gaan. De gemeente Bergen geeft daarom plantgoed en regentonnen weg om inwoners zo te helpen met de inrichting van de tuin. Aanmelden voor de actie kan vanaf maandag 17 juni vanaf 08.30 uur en duurt uiterlijk tot en met zondag 23 juni tenzij de voorraad eerder op is. Met meer groen beperk je wateroverlast en het biedt meer koelte op warme dagen. Ook houdt het water vast, wat goed is voor tijden van droogte. Daarnaast wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot. De gemeente biedt gratis inheemse planten aan. Dit zijn planten die van nature voorkomen in Nederland. Hiermee helpen we de wilde bij. Op deze manier werken we samen aan een gezondere en mooiere leefomgeving. Door een regenton te plaatsen kan regenwater worden gebruikt om de planten water te geven. Als de regenton vol is en overtollig water in de tuin weg kan zakken helpt u daarnaast mee om overlast bij hevige regen te voorkomen. Hoe werkt het? Aanmelden voor deze actie kan vanaf maandag 17 juni vanaf 08.30 uur via de website http://klimaatplein.bergen-nh.nl/tuin. Kies hierbij ook gelijk het gewenste tijdslot voor het afhalen van de regenton en planten. De planten en regentonnen kunnen alleen in het aangegeven tijdslot worden opgehaald. Voor deze actie geldt op=op. Tegels eruit en groen erin! De gemeente Bergen doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Tot 31 oktober strijden 140 gemeenten in Nederland om de Gouden Tegel en Gouden Schep. Tijdens het NK Tegelwippen wordt gemeten hoeveel vierkante meter bestrating plaats heeft gemaakt voor groen. En daar kunnen ook inwoners een bijdrage aan leveren. Iedereen kan meedoen door tegels in de tuin te vervangen door groen. Tegelophaalservice Voor deze actie biedt de gemeente Bergen een tegelophaalservice. Daar kunnen inwoners zich vanaf maandag 17 juni ook voor aanmelden. Ook dit kan uiterlijk tot en met zondag 23 juni. Voor de actie moet van tevoren een big bag worden opgehaald om de tegels in te verzamelen. Na het vullen van de big bag haalt de gemeente de big bag bij u op en geeft het aantal verwijderde tegels door aan het NK tegelwippen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op http://klimaatplein.bergen-nh.nl/tuin.

Ieder kind heeft recht op een leuke zomervakantie!

14 juni 2024

ZomerFun in Bergen, Egmonden, Schoorl, Heiloo en Uitgeest

De zomervakantie komt eraan en veel gezinnen maken enthousiast plannen. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Buurtsportcoaches van Holland Sport vinden dat alle kinderen recht hebben op een leuke zomervakantie. Daarom organiseren ze gratis sportactiviteiten voor kinderen van 6 t/m 13 jaar, van maandag t/m donderdag, in de dorpskernen van Bergen, Heiloo en Uitgeest. Deze activiteiten vinden plaats van 10.00-11.30 uur en van 13.30-15.00 uur. Aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl, www.sportenbewegeninheiloo.nl, en www.sportenbewegeninuitgeest.nl. ‘Als buurtsportcoaches organiseren we geregeld activiteiten en evenementen in de vakanties, zoals een dreumesochtend, sportspektakel, lasergamen of een clinicmiddag. Voor de zomervakantie willen we een structureel én vooral laagdrempelig aanbod waar álle kinderen aan deel kunnen nemen. Met al die vrije weken wil je de kinderen een leuke manier bieden om in beweging te komen.’ Aldus Adrie Visser, Buurtsportcoach in Uitgeest. Voor alle kinderen ZomerFun biedt diverse sport- en spelactiviteiten op verschillende locaties: maandagmiddag in Bergen (VV Bergen), dinsdagmiddag in Heiloo (Sleeheuvel), woensdag in Egmond aan de Hoef (De Kiem) en woensdagmiddag in Uitgeest (FC Uitgeest/KV Stormvogels/Skatebaan), donderdagochtend in Schoorl (VV Duinrand S.) en donderdagmiddag in Heiloo (Kattenberg). Eefke de Vos, Buurtsportcoach Bergen heeft aan: ‘Doordat we steeds in een andere kern zijn, kunnen alle kinderen meedoen, ook als ze op vakantie gaan of naar een kamp”. Een leuk verhaal ‘Veel gezinnen kunnen niet op vakantie vanwege financiële middelen of andere problemen. Met onze activiteiten willen we deze kinderen toch een leuke vakantie bieden. We houden rekening met ieders capaciteiten, zodat het voor elk kind uitdagend en leuk blijft.’ Zo hebben ook zij een leuk verhaal om te vertellen als straks de school weer begint’. Aldus Elles Kraakman, Buursportcoach Bergen. Aanmelden en meer informatie Deelname is gratis, zodat de drempel om mee te doen heel laag is. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan via www.sportenbewegeninbergen.nl , www.sportenbewegeninheiloo.nl of www.sportenbewegeninuitgeest.nl Hier vind je ook de planning voor alle weken en meer informatie.

Speciale dag met aandacht voor ouderenmishandeling

14 juni 2024

Wees alert op ouderenmishandeling!

Op zaterdag 15 juni is het Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. In veel landen zijn er steeds meer ouderen. Hierdoor komt ouderenmishandeling vaker voor. Eén op de twintig ouderen die thuis woont, maakt dit mee. Toch wordt er nog weinig onderzoek naar gedaan, zowel in Nederland als in andere landen. Financieel misbruik komt het meest voor. Veilig Thuis vraagt aandacht voor ouderenmishandeling en roept mensen op om goed op te letten. Let op ouderenmishandeling! Ouderenmishandeling is slecht gedrag naar oudere mensen door iemand die hen helpt. Voorbeelden zijn iemand stevig vastpakken als de oudere niet luistert, zonder toestemming beslissingen nemen voor de oudere, of boodschappen doen van het geld van de oudere voor jezelf. Vaak begint het klein, maar het kan erger worden. Ouderen vertellen meestal niet dat dit gebeurt, omdat ze bang zijn of zich schamen. Of omdat ze het niet kunnen vertellen. Ouderenmishandeling kan lichamelijk, psychisch of seksueel zijn, maar ook verwaarlozing of financieel misbruik. Wat kun je doen bij ouderenmishandeling? Het is belangrijk om ouderenmishandeling te melden. Want slachtoffers kunnen alleen de hulp krijgen die ze nodig hebben, als ouderenmishandeling bekend is. Maak je je zorgen over ouderenmishandeling (huiselijk geweld) bij jezelf of bij anderen? Dan kun je bellen naar 0800-2000 (24/7 bereikbaar). Het is gratis en als je wilt, kun je dit anoniem doen. Je hoeft dus niet je naam te noemen als je dat niet wilt. Is het in jouw situatie lastig om te bellen? Dan kun je chatten met Veilig Thuis (www.veiligthuisnhn.nl) of je kunt terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen. Dan komt er altijd actie voor hulp. Tips om het misbruik bespreekbaar te maken • Zorg dat de oudere zich op haar/zijn/hun gemak voelt. • Zorg dat je zelf rustig blijft, overval de oudere niet met paniek. • Zorg dat je rust inbouwt, zodat de oudere alles op zich in kan laten werken. • Zorg dat je niet (te) snel met een eigen oordeel komt. • Zorg dat de oudere ook kan vertellen hoe zij/hij/hen over de situatie denkt. Contact Veilig Thuis Noord-Holland Noord Postbus 224 1800 AE Alkmaar, telefoon 0800-2000 (gratis, 24/7 bereikbaar) of bel het lokale nummer 088 - 01 00 502 (lokaal tarief). Noodgeval? Bel 112! www.veiligthuisnhn.nl.

Column Wills: Ik wil niet alleen blijven maar ook niet (meer) daten

7 juni 2024

Beste Wills: ik ben een redelijk aantrekkelijke, niet rokende dierenliefhebster en zoek een een-op-een relatie. Datingsites, sport, activiteiten, hobby’s, alles geprobeerd om nieuwe mensen te leren kennen. Veel herkenning in het onlangs verschenen hilarische boek: “Daten voor gevorderden”, van schrijfster en actrice Willy van der Griendt; vol verrassingen en teleurstellingen. Ik wil niet wéér op datingsites en ook niet wéér op vrijdagavond, met de poes op de bank, sushi eten. Niet meer daten en alleen blijven of in de vuurlinie gaan staan en …evengoed alleen blijven, Wills? Damned if you do, damned if you don’t: stop met dingen doen die je ongelukkig maken zonder de hoop op te geven. Je kunt veel tijd en moeite steken in datingapps (of niet) of groepsactiviteiten (of niet) en dan iemand ontmoeten op een demonstratie, in een afkickkliniek of bij het wandelen met de hond. Zomaar, ergens, op een dag. Ik ga je niet voorliegen. Sommige mensen eindigen alleen en misschien jij ook. Waar het om gaat, is om voor jezelf een rijk en goed leven op te bouwen, of je nu een partner hebt of niet want het hebben van een partner is niet de eeuwigdurende sleutel tot geluk. Als je de keuze had tussen single zijn of terug bij de onstabiele lullo die je whatever ( ). Single? De helft van de mails die ik krijg is van mensen die zich gevangen voelen in gecompliceerde relaties. En zelfs iemand die gelukkig is met een partner kan door een ongeval of een ziekte alleen eindigen. Als we niet een goed leven creëren, ongeacht relatiestatus, maken we het onszelf moeilijk - en gemakkelijker voor slechte mensen om ons uit te buiten of te misbruiken. Die macht wil je niemand geven. Praktische tips: vraag vrienden of ze destructieve patronen of zelf ondermijnend gedrag bij je hebben opgemerkt en zo ja, ga in therapie. Als je op de apps blijft, investeer minder tijd en energie voordat je iemand in levenden lijve ontmoet. Kan niet / hoor niets meer, in de prullenbak. Een alternatief is om het aantal plaatsen uit te breiden waar je in persoon verschijnt. Breder is beter voor dat doel en zie je van alles wat je op papier niet zou hebben herkend. Of schrijf een hilarisch boek en wordt beroemd en succesvol. Weer een probleem erbij. www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.

Cheque van 500 euro voor Kust en Vliegwerk

7 juni 2024

Gaat gebruikt worden voor de inrichting van een 'doinlankie'

Afgelopen week was het aan Henk Biesboer van de ledenraad van de Rabobank Alkmaar om een cheque van 500 euro uit te rieken aan Rigtje Damstra voor Kust en Vliegwerk. Als lid van de Ledenraad van de Rabobank Alkmaar e/o mag ik jaarlijks een cheque uitreiken uit het coöperatief dividend van de bank. De Rabobank profileert zich als bank bij voorkeur midden in de maatschappij en geeft hen die een steuntje in de rug nodig hebben graag wat hulp. Voor mij was de Stichting Kust en Vliegwerk die zich in het dorp bezighoudt met het op velerlei wijze ondersteunen van mensen die wat verder verwijderd zijn geraakt van de arbeidsmarkt dan ook een logisch doel. Op maandag 3 juni mocht ik deze cheque uitreiken aan Ritgje Damstra van deze stichting, onder toeziend oog van Jessy Tik. Het geldbedrag van deze cheque zal gebruikt gaan worden voor de inrichting van een Lankie (moestuin) in de duinen. Henk Biesboer lid van de Ledenraad van de Rabobank Alkmaar e/o.

Biobased bouwen kan bijdrage leveren aan duurzamere woningbouw

7 juni 2024

Wat kunnen provincies doen om de bouw van duurzame woningen te bevorderen?

Deze vraag legde de Provincie Noord-Holland, mede namens de andere Provincies, voor aan Het Groene Brein, het netwerk van meer dan 150 duurzame wetenschappers. Een van de opmerkelijke voorstellen: grijp terug op de rijke historie van houtbouw in de Zaanstreek. Maak van De Zaanse Schans het startpunt van de toekomst. Maar dan met moderne biobased bouwmaterialen. Andere aanbevelingen zijn onder andere: Stimuleer nieuwe bouwtechnieken met hout waarmee complete woningen in enkele weken fabrieksmatig gerealiseerd kunnen worden; Compenseer bij de bouw gebruikte bomen door inheemse bomen langs de Noordzeekust, rivieren, wegen, dijken en als erfbeplanting rondom boerderijen aan te planten; Zorg voor een afname- en prijsgarantie voor biobased materialen die door boeren worden geproduceerd; Bij aanbestedingen uitvragen op hout en biobased bouwmaterialen. Alle bevindingen en aanbevelingen van Het Groene Brein zijn nu gebundeld in de P+ Special ‘Woningnood oplossen met biobased bouwen’ (pdf, 2 MB). In het magazine gaan wetenschappers onder andere in op houtbouw en waarom dit zo geschikt is om snel aan de vraag naar honderdduizenden nieuwe woningen te voldoen.

Column Martin Noordeloos: Een nestje pimpelmezen

7 juni 2024

De meteorologische lente is voorbij. Deze lente van 2024 heeft een enorme hoeveelheid regen gebracht en toch ben ik iedere dag een aantal uren gaan wandelen en heb ik het nagenoeg droog gehouden. Als je wilt en net zoveel tijd hebt als ik, dan zijn er bijna iedere regenachtig dag wel momenten dat er een tijdje geen water uit de lucht komt. Ik ben zelf een fervent gebruiker van de app 'buienalarm' om deze momenten te vinden. Natuurlijk heeft zo'n app het ook wel eens mis en krijg je toch een buitje op je hoofd. Op één van die dagen zag ik een pimpelmees meerdere keren met een bek vol insecten naar dezelfde boom vliegen. Dat kon uiteraard alleen maar betekenen dat er zich een nest in de boom bevond. Dat nest had ik snel gevonden. Heel veel kool- en pimpelmezen gebruiken de vogelkasten die we vaak in de tuin hebben hangen. Volgens de richtlijnen, die wij mensen heel wetenschappelijk hebben bedacht, moet de opening cirkelvormig zijn met een diameter van 28 mm voor pimpelmezen en 32 mm voor koolmezen. Zo zijn er nog een aantal afmetingen benoemd voor deze kasten. De gedachten hier achter kan ik natuurlijk wel raden maar de pimpelmezenfamilie die ik tegenkwam had hier toch echt lak aan. Pa en moe mees hadden een prachtig 'huis' betrokken aan de rand van de duinen. Het betrof een niet op maat gemaakte woning in een boomholte van een loofboom van een voor mij onbekend merk. De toegang tot de woning betrof hier geen keurige cirkel en was in ieder geval veel groter dan de voorgeschreven 28 mm. Met betrekking tot de ligging had de familie niets te klagen. De plaatselijke supermarkt voor deze vogeltjes lag kennelijk pal om de hoek. Met zeer grote regelmaat vlogen pa en moe af en aan. In de deuropening zaten de kinderen voortdurend te wachten op de volgende voorraad voer. Als je er even de tijd voor neemt en dit tafereel bekijkt dan zie je dat de kleintjes zich voor de opening verdringen om als eerste een volgende lekkernij aangereikt te krijgen. In de dierenwereld gaat het niet veel anders dan bij ons mensen. Indien je een groep kinderen de snoeppot voorhoudt verdringen ze zich ook vlak voor je om maar als eerste te kunnen kiezen. En als je de eerste bent die wat te pakken heeft vindt je in ieder geval niet de hond in de pot. De kleine meesjes konden er ook wat van en klommen over elkaar heen om maar vooraan te staan als er weer een ouder kwam aanvliegen met een bek vol bewegende beestjes waar wij mensen veelal de kriebels van krijgen. De kleintjes vonden het kennelijk heerlijk. Ze zagen met wijd open ogen pa of moe al van ver aankomen en de relatief grote bekkies gingen maximaal open. Ik vermoed dat ieder jong zijn deel wel kreeg en dat er niet één bij was die te weinig heeft gekregen want voor zover ik kon zien waren ze allemaal in topconditie. Achteraf bleek dat ik net op tijd was om een paar mooie familieplaatjes te maken. Een paar dagen later wilde ik mijn vrouw het nest laten zien. Er was geen enkele activiteit meer te bespeuren. De vogels waren allemaal gevlogen. Als je er oog voor wilt hebben is de natuur zo mooi.

Crowdfunding actie voor inspiratieboek ‘Puur natuurlijk wonen’

7 juni 2024

Ondersteun winnares Duurzaamste Huis van Nederland bij totstandkoming boek

Iris van Asselt, een pionier op het gebied van duurzaam wonen, nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van haar nieuwe inspiratieboek ‘Puur natuurlijk wonen’. Met haar unieke verhaal en praktische tips wil van Asselt mensen inspireren om bewust te leven en duurzaam te wonen. Samen met haar gezin bouwde van Asselt een duurzaam, dubbel tiny house in eco-community LiberTerra. Zowel in de bouw als in het interieurontwerp heeft ze bewuste keuzes gemaakt. Met biobased en tweedehands materialen realiseerde ze een gezonde en prettige leefruimte. Als duurzaam interieurontwerper heeft ze haar kennis en ervaring gebundeld in dit boek, waarmee ze anderen wil laten zien hoe eenvoudig en bevredigend het kan zijn om milieubewust te leven. Steun de crowdfundingscampagne en maak het boek mogelijk Om het boek te realiseren, heeft van Asselt een crowdfundingscampagne opgezet. Daarbij kan je kiezen voor prachtige beloningen zoals een exemplaar van het boek of een exclusieve rondleiding in haar huis, dat onlangs is uitgeroepen tot het Duurzaamste Huis van Nederland. Wil je bijdragen aan dit project? Dat kan via https://tinyurl.com/ymchs733 Over Iris van Asselt Iris van Asselt is een gepassioneerde duurzaam interieurontwerper die haar leven heeft gewijd aan kennis delen rondom fast furniture en het kiezen voor gezonde materialen in huis. Haar boek, ‘Puur natuurlijk wonen’, belooft een waardevol boek te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen en verschijnt dit najaar. Voor meer informatie over de campagne en om te doneren, bezoek: https://www.voordekunst.nl/projecten/16936-inspiratieboek-puur-natuurlijk-wonen.

HHNK partner internationaal project FlashFloodBreaker

7 juni 2024

Samen de samenleving veerkrachtiger maken tegen hevige regenval

Inmiddels worden we bijna dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Overstromingen, of juist extreme droogtes hebben verstrekkende gevolgen. Die effecten zullen de komende jaren niet minder worden en als regio alleen sta je feitelijk machteloos tegen het veranderende klimaat. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is daarom in een internationale samenwerking gestapt. Noordwest-Europa (NWE) wordt geconfronteerd met een toenemend aantal plotselinge situaties van wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. Deze extreme gebeurtenissen zoals in juli 2021 in ons land, maar ook in Duitsland, België, Frankrijk, Ierland en Zwitserland, kunnen leiden tot enorme verliezen en/of schade en hebben soms zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg. Dertien partners uit zes landen lanceren daarom een nieuw project: 'FlashFloodBreaker'. Doel hiervan is Noordwest-Europa veerkrachtiger maken tegen extreme plotselinge regenval. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is één van de partners. Een internationale conferentie in Luik België, met meer dan 80 deelnemers markeert deze week de officiële start van de vierjarige samenwerking. Het project loopt van 2023 tot 2028. De totale projectomvang is bijna 12 miljoen euro, waarvan 7,15 miljoen euro financiering van de Europese Unie via Interreg Noordwest-Europa. Alle partners van de nieuwe samenwerking komen uit risicogebieden en worden geconfronteerd met een toenemend aantal plotselinge situaties van wateroverlast. Het gaat hierbij om een snelle stijging van het water in laaggelegen gebieden, die binnen slechts drie tot zes uur na een hevige regenval plaatsvindt. Aanpak HHNK Het Noorderkwartier heeft in juni 2021, en ook heel recent nog, te maken gehad met hevige regenval wat in korte tijd veel wateroverlast heeft veroorzaakt. HHNK heeft naar aanleiding daarvan vastgesteld dat het urgent en noodzakelijk is om de eigen crisisbeheersingsorganisatie te versterken en de maatschappelijke weerbaarheid te vergroten. Op deze manier is Noord-Holland beter voorbereid op extreme weersomstandigheden die naar verwachting vaker zullen optreden als gevolg van klimaatverandering. Om dit te realiseren brengt het waterschap samenwerkingen tot stand tussen particuliere bedrijven en publieke (crisis)organisaties, met als titel 'samenredzaamheid'. Ook ontwikkelt en implementeert HHNK samen met regionale partners een crisisaanpak voor een versterkte crisisbeheersing in een situatie van (grote) wateroverlast in poldergebieden. Daarnaast worden internationaal ontwikkelde – op AI gebaseerde – applicaties voor voorspellingen en de meerwaarde voor de crisisbesluitvorming van het gebruik van realtime gegevens die worden verzameld door drones getest. Er wordt onderzocht hoe poldergemeenschappen gebouwd kunnen worden om gezamenlijk te reageren op een situatie van wateroverlast. Ten slotte wordt gewerkt aan de ontwikkeling van systemen voor vroegtijdige waarschuwingen voor extreem weer. Bewustzijn vergroten Ook wil het waterschap het bewustzijn onder inwoners vergroten over de mogelijke effecten en gevaren van plotselinge vormen van wateroverlast. Want ondanks alle beschermingsmaatregelen zal er nooit een honderd procent bescherming zijn tegen hevige wateroverlast.

Ademsessies in Slotkapel populair: zondag 23 juni is de volgende kans

7 juni 2024

Groeiend aantal mensen met burnout-klachten

Zondag 23 juni staat er opnieuw een Ademsessie in de Slotkapel gepland. Centraal staat de ademhaling in relatie tot stress, rust en activeren. Je krijgt tijdens deze sessie krijg je meer inzicht in de werking van de eigen ademhaling. Door middel van twee verschillende ademoefeningen ga je direct voelen hoe je de ademhaling bewust kan inzetten. De sessie is van 09:30 tot 11:00. Inschrijven gaat via www.gripopdebasis.nl

Bijzondere ervaring tijdens natuur-excursie met blinden en slechtzienden

31 mei 2024

Op initiatief van Sport-Z met medewerking van IVN-gidsen Rob en Ruud

Het moet bijzonder zijn om (bijna) niet te kunnen zien wat wij alle dagen wel kunnen zien in de natuur. Maar dat wil niet zeggen dat je voor een aantal blinden en slechtzienden geen excursie zou kunnen organiseren. Dat gebeurde, op initiatief van Sport-Z en onder begeleiding van twee Egmondse IVN-gidsen, Rob Borst en Ruud de Raadt. Het werd een bijzondere zaterdagmiddag.

Energiecoaches gezocht om inwoners te helpen besparen en verduurzamen

31 mei 2024

Binnenkort start nieuwe opleidingsronde

De gemeente Bergen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten als energiecoach. Dit vanwege het grote succes van het energiecoach-initiatief, waarbij inwoners gratis een energiegesprek aan huis kunnen aanvragen. Binnenkort start er een nieuwe opleidingsronde voor energiecoaches om het team te versterken. Energiecoaches zijn lokale vrijwilligers die bruikbare tips over energiebesparing geven aan mede-inwoners. Een energiecoach krijgt gratis een gedegen opleiding om dorpsgenoten te helpen bij energie besparen. Dit vrijwilligerswerk is niet alleen leerzaam, maar biedt ook de kans om direct impact te maken. ‘Wij zien een toename in de vraag naar energiegesprekken, een teken dat onze inwoners actief willen bijdragen aan een duurzamere wereld. Dit is een uitstekende kans voor nieuwe vrijwilligers, die willen bijdragen aan de energietransitie en tegelijkertijd de lokale gemeenschap willen ondersteunen”, vertelt Ernest Briët, wethouder Verduurzaming. Meer informatie op het Klimaatplein (klimaatplein.bergen-nh.nl/energiecoach).

KNRM station Egmond rukt uit voor catamaran-zeilers in nood

27 mei 2024

Man overboord, maar KNRM schiet op tijd te hulp

De 'open dag' van de KNRM van zaterdag was nog niet eens goed ingedaald of de vrijwilligers bewezen meteen weer hun onschatbare waarde voor de samenleving: er waren catamaran-zeilers in nood en de KNRM rukte direct uit. Met goed gevolg. De bemanning van KNRM station Egmond brengt twee opvarenden van een catamaran in veiligheid, nadat deze is omgeslagen voor de kust van Egmond aan Zee.
 


Wandeling met IVN vanaf de Schaapskooi

7 juni 2024

Zondag 9 juni van de Duinheide (voorheen Schaapskooi)

Zondag 9 juni neemt IVN gids Jos Bos U mee op een voorjaarswandeling door het duingebied. Het voorjaar is begonnen en dat is duidelijk te horen en te zien. Na de vele regen heeft zich er in het prachtige Bergense duingebied veel watertjes gevormd met hier en daar leuke ontwikkelingen. Wilde eenden, Grauwe Ganzen, Blauwborst, Libellen en mogelijk Vis ?? Ga mee met deze IVN excursie en kom ,,Hengel "bewonderen! Een wan-deling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats). Er geldt een bijdrage van 3,00 pp. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis.

Indrukwekkende opkomst en ingebruikname ‘herinneringsboom’ bij Abdij

27 mei 2024

Iedereen heeft wel iemand om aan terug te (willen) denken

Het was een indrukwekkende opkomst en dito plechtigheid vrijdagmiddag bij de ingebruikname van de herinneringsboom bij de Abdij in Egmond-Binnen. Abt Thijs Ketelaars, burgemeester Lars Voskuil, Hospice coördinator Els Rosenmöller en tuinman Henk spraken de aanwezigen toe over het hoe en waarom.

Gezondheid jongeren blijft kwetsbaar volgens Gezondheidsmonitor Jongeren van de GGD

28 mei 2024

Toename ongezond gedrag en nog steeds geen herstel na coronaperiode

Tweede en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs zijn minder vaak positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongeren 2023 van de GGD. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien.

‘Doppers’ voor de hele klas na ’30 dagen gezonder’

24 mei 2024

Europese School Bergen scoort met 'Daily Mile'

In maart organiseerde GGD Hollands Noorden de actie ‘30dagengezonder’. Bij deze actie kiezen deelnemers hun eigen gezonde uitdaging, bijvoorbeeld elke dag een ommetje of 10.000 stappen, koud afdouchen, 30 dagen vegetarisch eten of elke dag je smartphone een uurtje uit. Om scholen in regio Noord-Holland-Noord extra te stimuleren om deel te nemen aan de actie heeft de GGD een dopper win-actie uitgezet onder scholen. Van de deelnemende klassen die hun ervaring met de GGD deelden, heeft één klas doppers voor de hele klas gewonnen: klas P4 van de Europese school in Bergen is de gelukkige winnaar van de doppers! Deze klas had zich aangemeld met de uitdaging: de Daily mile. Dagelijks onderbreken kinderen de lesdag om 15 minuten in hun eigen tempo een rondje te rennen of joggen. De impact kan enorm zijn – niet alleen de conditie van de kinderen, maar ook hun concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn kan vooruit gaan. Charles Campbell, teachers and sports coordinator: “My pupils really enjoyed this experience in school and so did the parents at the weekend too.” Vijf basisscholen en drie voortgezet onderwijs scholen in de regio hebben met meerdere klassen en verschillende uitdagingen aan de actie meegedaan. Op donderdag 16 mei heeft Esther Kleine Deters van GGD Hollands Noorden de doppers aan de leerlingen en docent van groep P4 uitgedeeld. Esther: “Fantastisch om de diverse uitdagingen binnen te krijgen en dat scholen ervaren dat de impact van een kleine aanpassing in het gedrag toch best groot kan zijn. Nog mooier vind ik het om te horen dat de klassen het nieuw aangeleerde gedrag voortzetten.” ‘30dagengezonder’ is een jaarlijkse actie voor jong en oud. De organisatie is een samenwerking tussen Bureau Objectief, Universiteit Maastricht en verschillende GGD’en: GGD Hollands Noorden, GGD Gooi en Vechtstreek, GGD Zaanstreek Waterland, GGD Brabant en GGD IJsselland.

Gratis workshops en trainingen voor vrijwilligers gemeente Bergen

24 mei 2024

In juni, juli en september

Team Vrijwillig verzorgt in de maanden juni, juli en september diverse gratis workshops en trainingen voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties uit de gemeente Bergen.

Investeringen in leefomgeving blijven uit, concludeert Natuurmonumenten

31 mei 2024

'Keuze voor welvaart in plaats van welzijn'

Nadat de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots” presenteerden, reageerden Natuurmonumenten en LandschappenNL als door een wesp gestoken... Zij vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: 'Noodzakelijke investeringen in onze leefomgeving worden niet gedaan, daarmee kiest dit kabinet voor verdere verslechtering van natuur. Dat is ronduit schokkend.'

Open Dag bij Herenboeren Duinstreek: maak kennis met duurzame voedselproductie

24 mei 2024

Zondag 2 juni van 12 tot 15 uur

Het is bijna te mooi om waar te zijn: elke week groenten die dichtbij huis geteeld worden. Waarbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Waar de varkens buiten scharrelen. De kalfjes gewoon bij hun moeder mogen blijven. En waar de natuur de ruimte krijgt. Het klinkt als iets onhaalbaars maar het gebeurt al bijna drie jaar aan de Groenweg in Bergen. Herenboeren Duinstreek heeft op deze manier een stuk grond van bijna veertig voetbalvelden groot in gebruik. Tien jaar geleden begon Stichting Herenboeren Nederland met dit doel: samen duurzaam voedsel produceren. De eerste boerderij werd al snel opgericht. Een coöperatie van 500 leden met een boer in loondienst. Ondertussen is Herenboeren een sterk groeiend landelijk netwerk met ruim 20 boerderijen verspreid door Nederland waar al 9000 mensen wekelijks van eten. Ook aan de Groeneweg, in de polder tussen Alkmaar en Bergen zijn zo een 500 mensen eigenaar van een coöperatieve boerderij. Er wordt groenten geteeld, varkens en koeien scharrelen er rond, er is een beginnende boomgaard, een kruidentuin, een kas en een uitgebreid assortiment aan zachtfruit. Twee boeren, in loondienst, produceren elke week op een duurzame manier, met steun van een groep meewerkende leden, voedsel voor 500 mensen. Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je éigen boerderij. Samen bouw je aan een duurzame onderneming, niet alleen voor nu, maar ook voor de komende generaties. Je eet met de seizoenen mee van grond dicht bij jou in de buurt, met als uitgangspunt een gezonde bodem, een goed leven voor de dieren, meer biodiversiteit en toewerkend naar een gesloten kringloop. Omdat Herenboeren Nederland nu 10 jaar bestaat worden er overal in het land open dagen georganiseerd. Zo ook bij Herenboeren Duinstreek. Wees welkom om op deze dag op de boerderij op ontdekkingstocht te gaan. Om je te laten vertellen hoe zo een boerderij nou eigenlijk werkt. Of misschien zelfs wel om te kijken of het iets is om bij aan te sluiten? Kom naar de open dag op zondag 2 juni van 12:00 tot 15:00 uur. Ook kinderen zijn natuurlijk van harte welkom! Aanmelden kan via https://herenboeren.nl/open-dagen/

Onderstel ‘stopcontact’ TenneT voor windpark west Beta geïnstalleerd

24 mei 2024

Ruim 53 kilometer uit de kust van Egmond aan Zee

In opdracht van TenneT is het onderstel voor het transformatorplatform Hollandse Kust (west Beta) in het afgelopen Pinksterweekend voor de Noord-Hollandse kust succesvol op de zeebodem geplaatst. Volgend jaar wordt daar de kant-en-klare bovenbouw op geïnstalleerd. Vervolgens kan windparkexploitant RWE/OranjeWind het windpark, dat over enkele jaren op zee wordt gebouwd, aansluiten op dit ‘stopcontact op zee’.

Column Margreet Frowijn: Glassnijder de eerste grote libelle die je tegen kunt komen

31 mei 2024

Uit de familie van de glazenmakers...

Een van de eerste grote libellen die je in het voorjaar tegen kunt komen is de glassnijder. Vorige week was ik nauwelijks mijn wandeling begonnen of hij vloog al vlak over mij heen. Qua uiterlijk lijkt hij wel iets op de bekendere paardenbijter, die net als de glassnijder ook uit de familie van de glazenmakers komt. De paardenbijter vliegt echter later in het jaar, in juli. De glassnijder kun je van eind april tot en met eind juli tegenkomen, met de hoogste aantallen in mei en juni. Zowel man als vrouw is behaard Met een lengte van tussen de 54 en 63 millimeter hoort hij tot een van de kleinste uit de familie glazenmaker. Het mannetje is overwegend blauw met zwart gekleurd en het vrouwtje is geel met zwart. Hun achterlijf en vooral hun borststuk is opvallend donzig behaard. Het mannetje heeft blauwe vlekken op het achterlijf en blauwe ogen. Het vrouwtje heeft gele vlekken op het achterlijf en bruine ogen. Leven onder water Het grootste gedeelte van zijn leven heeft deze glassnijder onder water doorgebracht. Als larve overwinterde hij twee of drie keer. Dat is vaker dan andere glazenmakers die één à twee keer overwinteren. Het uitsluipen, dat is als de larven uit het water op een stengel kruipt, iets opdroogt en dan uit zijn larvenhuidje kruipt, gebeurt van eind april tot begin juli. Als ze volwassen zijn leven ze nog maar een paar weken. Ze planten zich voort en het vrouwtje glassnijder legt haar eitjes onder water in plantaardige materialen. De cyclus begint weer opnieuw. Weetje Juffers en libellen determineren. Kijk op https://www.mfnf.nl/insecten.html Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Egmondse (en Bergense) stranden ook voor dit jaar weer voorzien van Blauwe Vlag

17 mei 2024

Internationaal symbool voor veilige en schone stranden voor hele gemeente Bergen

Het lijkt bijna een jaarlijkse traditie, maar zo eenvoudig is het behalen van de status van de Blauwe Vlag nu ook weer niet. Het is en blijft hard werken om ervoor te zorgen dat die status behouden blijft, maar het is dit jaar opnieuw gelukt.

Herdenkingsboom bij Abdij Egmond-Binnen om ‘even stil te staan’ bij overledenen

17 mei 2024

De dood hoort bij het leven en zou geen taboe moeten zijn

Op gezamenlijk initiatief van de St. Adelbertusabdij te Egmond-Binnen en Hospice Egmond wordt op vrijdagmiddag 24 mei 2024 14.00 uur een herinneringsboom in gebruik genomen. Rondom de boom op het terrein van de Abdij is een mooie stilteplek gemaakt waar iedereen die een overledene wil gedenken uitgenodigd wordt daar stil te staan bij het leven en werk van een overleden naaste. Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen (NH) zal samen met Abt Thijs Ketelaars van de St. Adelbertusabdij de officiële ingebruikname van de ‘Herinneringsboom’ en de stilteplek verrichten. Door dit samen te doen wordt aangegeven dat dit een openbare herdenkingsplek voor publiek gebruik in de regio is. De initiatiefnemers maken er een moment van gepaste feestelijkheid van. De dood is een gegeven voor iedereen en zou daarom geen taboe moeten zijn. Stil staan bij het leven van een overleden dierbare, is een gebaar van positiviteit, zo is de boodschap. De stilteplek krijgt een bankje (waarin gegraveerd: ’Het is nooit voorbij’), een kastje met pen en papier, zodat iedereen de eigen gedachten of herinneringen daar aan het papier kan toevertrouwen. Ook worden er enkele sokkels geplaatst, waar mensen eventueel een steen met een naam of een korte tekst kunnen achterlaten. In de Abdijwinkel zijn daarvoor geschikte platte stenen te koop. De ‘Herinneringsboom’ zelf is een ‘Parrotia persicara’ ofwel ‘Perzisch IJzerhout’. De initiatiefnemers hebben voor dit moment gekozen, omdat 24 mei een paar jaar geleden is uitgeroepen tot de ‘Nationale dag Aandacht voor Sterven’. Zij nodigen iedereen van harte uit bij deze korte plechtigheid in de open lucht aanwezig te zijn. Men verzamelt bij de ingang van de Abdijwinkel, Vennewatersweg 27a, Egmond-Binnen; van daaruit gaat het om 14.00 uur lopend naar de Herinneringsboom. Na afloop staat er voor iedereen een kopje koffie, thee of een frisdrank klaar in het restaurant van de Abdij, naast de Abdijwinkel.

Aandacht voor zoektocht naar geschikte locatie Techniek voor Kinderen

17 mei 2024

Nieuwe contacten en belangstelling bieden (mogelijk?) perspectief

Tijdens de Open Dag van Techniek voor Kinderen in de voormalige Boswaid-school kwam het onderwerp regelmatig voorbij: waar kunnen deze vrijwilligers en de kinderen naar toe straks?

Column Margreet Frowijn: Lepelaar maakt plaats voor blauwborst

24 mei 2024

Blauwborst is een stuk fotogenieker

Waar voorheen op alle borden en folders de lepelaar als logo voor het Zwanenwater stond, is het nu de afbeelding van een blauwborst die hierop prijkt. Een van de redenen dat de lepelaar voorheen het logo van het Zwanenwater was, kwam doordat Natuurmonumenten in 1973 dit gebied, onder andere ook voor het behoud van leefruimte, voor dezelfde lepelaar heeft aangekocht. Rond 1970 waren er nog maar 170 broedpaar in ons land en daarvan broeden er rond de 50 paar lepelaars in het Zwanenwater. Naast het Zwanenwater broedde ze toen alleen nog in het Naardermeer. De toen nog zeldzame vogel heeft zich inmiddels in heel Nederland uitgebreid tot bijna 4000 broedparen. Een echt succesverhaal dus, dit jaar is er zelfs in Alkmaar bovenin bomen van stadsbos Alkmaarderhout, een nieuwe kolonie lepelaars neergestreken. In het Zwanenwater is deze witte vogel echter door onder andere de vos en de komst van de aalscholver als broedvogel, (vrijwel) verdwenen. De meeste lepelaars broeden tegenwoordig op de Waddeneilanden, waar geen vos is en er maar weinig aalscholvers broeden. Aalscholvers pikken het nestmateriaal van de lepelaars af. Van de rode lijst af De lepelaar is in het Zwanenwater inmiddels misschien een zeldzame verschijning, de blauwborst daar in tegen doet het hier heel goed en is bovendien nog super fotogeniek. Nog een pluspunt, hij kan ook nog eens mooi uitbundig zingen. Blauwborsten hebben sinds 1970 in ons land een behoorlijke opmars gemaakt. Het is een van de weinige vogelsoorten die van de Nederlandse Rode Lijst is geschrapt. Dat het zo goed met deze soort gaat is waarschijnlijk, omdat er meer geschikt leefgebied voor hen is bijgekomen. Voorkeur Blauwborsten hebben een voorkeur voor gevarieerde, natte gebieden met open delen met niet geheel bedekte bodem. Ze willen een struweel- en loofboombegroeiing, met een een geleidelijke overgang van rietmoerassen naar moerasbos. Ze zijn tevens te vinden in akkers, waar onder meer koolzaad is aangeplant. Vlinderroute Donderdag 2 mei liet het weer het eindelijk toe dat ik weer vlinders kon tellen in het Zwanenwater. Met 20 graden was het bijna het ideale weer hiervoor, alleen windkracht 4 zorgde ervoor dat de vlinders beschutting zochten in de luwere stukken, natuurlijk weer net buiten de vlinderroute. Bijna aan het einde van de vlinderroute gekomen en nog geen vlinders gezien, hoorde ik achter mij plotseling de zang van een blauwborst. De blauwborst bouwt zijn zang langzaam op om het vervolgens te versnellen. Het lijkt wel iets op een treintje dat al sneller gaat. Daarna komt een heel gevarieerde zang, met veel imitaties van andere vogels erin. Vooral door het opvallende opstarten van zijn liedje merkte ik deze vogel op. Op maar een paar meter afstand zat hij boven in een struik te zingen. Terwijl ik foto's maakte, kon ik enkele bezoekers nog op dit geweldige schouwspel wijzen. Wil jij zelf ook op zoek naar deze vogel, probeer dan eerst de zang te herkennen. Net als met alle vogels hoor je hem eerder dan dat je hem ziet. Wit of oranje Er zijn twee soorten blauwborsten. De witgesternde blauwborst en de roodgesternde blauwborst. De blauwborst met oranje 'ster' op zijn blauwe borst is echter heel zeldzaam. Dit zijn doortrekkers uit voornamelijk ScandinaviÎ. Bij het vrouwtje ontbreekt de opvallende blauwe borst, maar net als het mannetje heeft zij een lichte wenkbrauwstreep en een oranjebruine staartbasis met zwarte eindband. Ze broeden vanaf april tot in juli en kunnen jaarlijks twee legsels hebben, met elk 3 tot 7 eieren. Het duurt 12 tot 14 dagen voordat de jongen uit hun ei kruipen. De jongen worden 13 tot 14 dagen op het nest gevoerd. Blauwborsten maken hun nest op de grond. Ze verstoppen het tussen de vegetatie en aan de binnenkant bekleden ze het nest met zachte pluisjes. Tussen de vegetatie zoeken ze ook hun voedsel. Op hun menu staan vooral insecten, larven, wormen en slakjes. Dit wordt aangevuld met besjes en zaadjes. Vogeltrek Tussen eind juli en september vertrekt de blauwborst weer naar hun overwinteringsgebieden op het Iberisch schiereiland en westelijk Afrika (vaak ten zuiden van de Sahara)en hopelijk volgend jaar maart zien we ze weer terug in het Zwanenwater om hier weer hun jongen groot te brengen. Weetje En hoe ging het met het vervolg van de vlinderroute. Nou, als toetje zaten er in het laatste vak van de vlinderroute twee citroenvlinders. De vlinderroute dus zeker niet voor niets gelopen. Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

‘Zeeuw’ Jan Mesu aan tafel in ‘Kopstukken’ van RTV80

10 mei 2024

Geboren Zeeuw, maar via de Achterhoek en Amsterdam in Egmond terecht gekomen

Jan Mesu uit Egmond aan Zee zit vanaf maandag 13 mei aan tafel bij Ruud Bredewold in het programma Kopstukken op RTV80 TV. Jan Mesu (75), Zeeuw van origine en voormalig hoofd van de Trompschool en oud-wethouder groeide op in de Achterhoek. Na de Kweekschool werkte Mesu als onderwijzer in de Pijp in Amsterdam. Vervolgens was hij actief als leerkracht en hoofd van de toenmalige Trompschool in Egmond aan Zee. Mesu heeft nog steeds goed contact met leerlingen van destijds én hun ouders. De Egmonder is trots op zijn leerlingen. Mesu kent veel mensen, oók omdat hij ooit werkte als correspondent voor de Alkmaarsche Courant. Verder was Mesu achttien jaar actief als wethouder van CDA. Eerst in de voormalige gemeente Egmond, later in de gemeente Bergen. Jan Mesu zet zich graag in ten gunste van de samenleving. Hij bekleed nog steeds toezichthoudende functies in het onderwijs, is verbonden bij Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee en de Protestantse Kerk. Ook was hij vanaf de oprichting betrokken bij het Hospice in Egmond aan Zee. Jan Mesu Kamp vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakte beeldend kunstenaar Pauline Bakker weer een uniek kleiportret van de gast. Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de tweeëntwintigste aflevering van Kopstukken, gast is Jan Mesu uit Egmond aan Zee. Klik op de link voor het filmpje: https://youtu.be/ffnO1yLNiik

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

10 mei 2024

Doneer een identiteitsplaatje via: www.lostmonument.nl/shop

De groep initiatiefnemers van het LOST Monument, een gedenkteken voor alle vermiste bemanningsleden tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Noordzee, roept op tot actie. Met de lancering van het 'Doneer een Naam'-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes. Het LOST Monument, een acroniem voor Lost Over Sea Tribute, zal bestaan uit verschillende replica's van identiteitsplaatjes, die elk een unieke naam vertegenwoordigen. Deze namen omvatten niet alleen geallieerde bemanningsleden, maar ook Duitse omgekomen vliegtuigbemanningen, die in het Kanaal zijn neergestort en hier in Egmond aan Zee zijn aangespoeld. Het doel is om een zo breed mogelijke groep te herdenken. Het 'Doneer een Naam'-initiatief biedt iedereen de mogelijkheid om een specifieke naam te doneren en zo een directe bijdrage te leveren aan het monument. Identiteitsplaatjes zijn beschikbaar in drie verschillende nationaliteiten: Amerikaans, Duits en Engels. Van elke nationaliteit zijn verschillende namen beschikbaar. Van elke naam zijn vijf identiteitsplaatjes beschikbaar. Zodra alle vijf identiteitsplaatjes zijn gedoneerd, is deze naam niet langer beschikbaar. "Het is een unieke kans voor mensen om op een tastbare manier betrokken te raken bij dit belangrijke project," zegt Martijn Visser. "Door het doneren van een naam, worden ze direct deel van het monument en de geschiedenis." Na het doneren van een naam, ontvangen deelnemers een bevestiging per e-mail, inclusief een certificaat met de betreffende naam. Het certificaat dient als een herinnering aan hun bijdrage aan het monument. Doneer een identiteitsplaatje via: www.lostmonument.nl/shop.

Column Margreet Frowijn: Op excursie door het Noord-Hollands duinreservaat bij Egmond-Binnen

17 mei 2024

Nachtegaal is niet zo makkelijk vast te leggen

Vogelwerkgroep Tringa uit Schagen organiseert ÈÈn keer per maand een dagexcursie en ÈÈn keer per maand een korte excursie. Met de korte excursie gaan we altijd naar een natuurgebied in de omgeving zodat we rond 12 en 13 uur weer terug kunnen zijn. Afgelopen zaterdag stond dit keer het Noordhollandse Duinreservaat in de planning. Om 8 uur vertrokken we vanuit Schagen met vier autoís en 14 deelnemers naar de ingang Egmond-Binnen Middenweg aan de Oude Schulpweg 18. Het doel van deze ochtend was de nachtegaal. Na een half uurtje rijden komen we aan op de parkeerplaats, waar we gelijk luid ontvangen worden door een concert van ten minste drie nachtegalen. Boven alles uit Vooraf is er een wandelroute van ongeveer 5 kilometer uitgezocht, die dwars door dit prachtige natuurgebied loopt. Alle deelnemers hebben van tevoren een dagkaart voor het gebied gekocht via de website van PWN, dus we kunnen zo doorlopen. Het lijkt wel of je uit iedere dichte struik de zang van een nachtegaal hoort komen. De meeste mensen denken dat nachtegalen alleen ís morgens en ís avonds zingen. Waarom heten ze anders nachtegalen. Maar tot ergens in juni, de periode waarin de eieren uitkomen, zingt het mannetje ook veel overdag. De zang van andere vogels wordt door al dat uitbundige zingen van alle nachtegalen helemaal overstemd. Na juni is de zang van nachtegalen voornamelijk 's nachts of in de schemering te horen en hierdoor heeft de vogel dan ook zijn naam te danken. Verstopt Hoewel we vele tientallen nachtegalen horen, zijn ze ontzettend lastig te zien en te fotograferen. Nachtegalen hebben een heel onopvallend verenkleed. Hun bovendelen zijn warmbruin gekleurd en ze hebben een oranjebruine staart en stuit. Hun onderzijde is grijsbruin en hun keel is lichter van kleur. Nachtegalen houden zich het liefst op in heel dicht struikgewas en ze zijn hierdoor ook heel moeilijk te zien. Gelukkig komen we nog andere vogels tegen die iets makkelijker te fotograferen zijn. Op mijn knieÎn Ook al ben ik met een vogelwerkgroep mee, ik krijg van hun alle ruimte om mij op andere onderwerpen te storten. Terwijl de excursiegroep dus met hun verrekijkers en telescopen richting de struiken staan, zit ik op mijn knieÎn voor de plantjes. Met dauwdruppels bedekt, tegenlicht en een groot diafragma komen de akkerhoornbloem en het zachte ooievaarsbekje prachtig los van de achtergrond. Mijn broek is hierna door al het dauw wel doordrenkt. Dat heb ik er echter graag voor over. Bergense Kalksprong In het Zwanenwater van Natuurmonumenten bij Callantsoog, waar ik vrijwillig boswachter ben, is het kandelaartje een redelijk zeldzaam plantje. Dit plantje groeit namelijk op droge, kalkrijke zandgrond en in het Zwanenwater hebben we kalkarme zandgrond. De scheiding van kalkarm naar kalkrijk ligt bij Bergen en wordt ook wel de Bergense Kalksprong of Kalkgrens genoemd. In het Noordhollands Duinreservaat is het dus kalkrijk waardoor dit plantje werkelijk overal groeit. Het kleurt hele stukken duin prachtig rood. Kandelaartje kan 8 cm hoog worden en is bedekt met klierharen. Honderd fotoís rijker Rond 12 uur zijn we weer terug bij de parkeerplaats. We hebben deze ochtend in totaal 43 soorten vogels gezien of gehoord en ik ben weer een paar honderd fotoís rijker. Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Voorjaarswandeling in het duingebied rondom de Schaapskooi

10 mei 2024

Onder begeleiding van IVN-gids

Zondag 12 mei neemt IVN gids Jos Bos U mee op een voorjaarswande-ling door het duingebied. Het voorjaar is begonnen en dat is duidelijk te horen en te zien. De bomen laten hun fris groene bladeren weer pronken voor heel veel in-secten. Hier profiteren de terugkerende en overwinterende vogels weer van. Fascinerend hoe vogels, insecten, planten en bomen omgaan met de ver-anderingen in de natuur. Een prachtig gebied voor oa. duinhagedis, boom-pieper en andere vogels. Grote grazers zoals schotse hooglanders en konikpaarden doen het voorwerk voor kleine grazers zoals konijnen. Vlin-ders hebben hier weer hun voordeel bij. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen! De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats).

Strandvogels zijn juist nu kwetsbaar

10 mei 2024

Laten wij ze helpen!

Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Want zou het lukken om in alle rust een nestje te starten, jongen op te laten groeien en te laten uitvliegen? Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders – die hun eieren op onze stranden leggen – zo mogelijk nog meer. Want zij moeten hun leefgebied delen met ons. En zeker bij mooi weer is dat een uitdaging. Laten wij de vogels helpen!

Column Margreet Frowijn: Schorpioenvliegen, gewoon in je achtertuin

10 mei 2024

Maar niet gevaarlijk voor ons

Op safari door mijn eigen achtertuin levert vaak de leukste waarnemingen op. Zeker als het zonnetje heerlijk schijnt, kom je verschillende soorten bijtjes, vliegen, wantsen, kevers, cicaden en andere insecten tegen. Afgelopen week was de gevaarlijk uitziende schorpioenvlieg ook een van de bezoekers van mijn tuin. 4 van de 5 Over de gehele wereld komen zoín 500 soorten schorpioenvliegen voor, maar in Nederland zijn er 5 soorten te ontdekken. De ene soort is algemener dan de ander en doordat het verschil van de tekening op hun vleugels niet zo heel groot is, zijn ze niet heel makkelijk uit elkaar zijn te houden. Gewone schorpioenvlieg, weideschorpioenvlieg en Duitse schorpioenvlieg zijn het algemeenst. Roodkopschorpioenvlieg is iets zeldzamer en de heel zeldzame bergschorpioenvlieg heb ik ook nog niet gezien. Indrukwekkend De schorpioenvlieg heeft zijn naam te danken aan de rode ìangel/tangî aan het achterlijf van het mannetje dat op de angel van de schorpioen lijkt. Hoewel deze er redelijk indrukwekkend uitziet, kan hij deze niet gebruiken om mee te steken. In plaats daarvan gebruikt hij de ìangel/tangî om het vrouwtje tijdens het paren mee vast te houden. Om haar tijdens de paring rustig en tevreden te houden brengt hij voor haar ook een lekker hapje mee. Tijdens de daad mag het vrouwtje het dode insect lekker leegzuigen met haar lange snuit. Het mannetje spuugt vaak ook nog een donkerbruine zoete druppel vocht voor haar uit zodat ze niets te kort komt. Gevaarlijk! (maar niet voor ons) Met zijn 2,5 centimeter is dit insect geen kleintje en is niet makkelijk te missen. Hoewel het vrouwtje de kenmerkende ìangelî mist, zijn beide geslachten wel voorzien van een lange snuit die wel iets op een pincet lijkt. Net als de ìangelî van het mannetje ziet deze er indrukwekkend en gevaarlijk uit, maar zijn ze alleen voor andere insecten gevaarlijk, niet voor ons. Diefstal Schorpioenvliegen eten levende en dode insecten en vullen hun menu aan met plantaardig voedsel, waaronder vruchten en nectar. Naast dat ze hun eigen voedsel vangen, maken ze ook slim gebruik van spinnen. Uit het spinnenweb stelen zij de dode of bijna dode prooien van de spin. Een soort afscheiding uit hun darm zorgt ervoor dat ze zelf niet vast komen te zitten in het kleverige spinnenweb. Naast dit goedje uit hun maag, zorgen ze er ook voor dat de spin hun niet opmerkt door trillingen in zijn web. Een trilling zou de spin normaal activeren om aan te vallen en zijn prooi met spinrag te omwinden. Net als een rups De larven van schorpioenvliegen lijken wel wat op rupsen, maar dan met veel buikpoten. Het vrouwtje legt de eieren in een holletje in de grond. De larven die uit de eieren kruipen zijn bruin/zwarte en op hun menu staan verse dode insecten en plantaardige restjes. Voor fotoís van de schorpioenvliegen, kijk op mijn website; https://www.mfnf.nl/schorpioenvliegen.html Margreet Frowijn-Druijven Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten www.mfnf.nl www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Column Stichting Duinbehoud: Op zoek naar de eekhoorn

3 mei 2024

Makkelijk te herkennen, maar geduld nodig om hem te spotten

Het is altijd een feest om een eekhoorn te zien. Gelukkig is dat niet moeilijk. Ga regelmatig op stap in een duinbos waar hij voorkomt en je zult hem met wat geduld zeker te zien krijgen. Pluimstaart De eekhoorn is gemakkelijk te herkennen: hij is roodbruin, middelgroot, heeft oren met pluimpjes en een grote roodbruine pluimstaart. Afgezien van ontsnapte soorten uit verre buitenlanden zijn er geen dieren waarmee je hem kan verwarren. Binnenduinbos Eekhoorns zijn echte bosbewoners. Ze hebben een voorkeur voor naaldbossen maar komen ook voor in goed ontwikkeld loofbos. Ze eten vooral zaden en noten van bomen, zoals dennenappels (met pijnboompitten) en eikels, maar ook boomknoppen, bessen, paddenstoelen, insecten en helaas ook eieren en jonge vogeltjes. In laag Nederland komen ze vooral voor in binnenduinrandbossen, zowel in de ‘echte’ duinen als in landgoedbossen op de oude duinen. De kans om ze te vinden is het grootst in de duinbossen van Noord- en Zuid-Kennemerland en in de omgeving van Den Haag, Wassenaar en Voorschoten. Ook in bij Noordwijk en in Voornes Duin leven volop eekhoorns. Kijk goed om je heen! Eekhoorns zijn niet echt schuw maar blijven meestal wel op een afstandje. Ze zitten in bomen, op boomstammen en takken, soms even huppelend over de grond. Kijk dus goed om je heen, en neem een verrekijker mee om ze goed te kunnen bekijken. Eekhoorns zijn het hele jaar te zien. Ze houden geen winterslaap maar leggen in de herfst een voedselvoorraadje aan. Ze zijn vooral overdag actief, dus dat maakt het gemakkelijker om ze spotten. De kans om ze te zien het grootst in de (vroege) ochtend en in late middag en avond. Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

Terug