Deel

Zet je straat in de bloemen, samen met de Parel!

Zo houden we Egmond kleurig en mooi!

Zet je straat in de bloemen, samen met de Parel!

In het voorjaar plaatste de Parel aan Zee een oproep aan alle bewoners uit Egmond aan Zee. Wie een openbare bloembak wil onderhouden, wordt door de Parel aan Zee gesponsord.

Een aantal bewoners heeft hier gehoor aan gegeven, zo ook mevrouw Struving aan de Karel Doormanlaan. Al jaren onderhoudt zij de openbare bloembak in haar straat, waar niet alleen zijzelf maar ook de bewoners van Zorgcentrum Agnes van genieten wanneer zij langs de bloembak lopen tijdens hun dagelijkse wandelingetje.

Dankzij de heren van de groenvoorziening van de gemeente Bergen is de bak, die aan vervanging toe was, neergezet waardoor ook deze straat weer mooi is opgefleurd!

Foto (fotografie: Andrea Rijtema, dredesign.nl © 2021):
Mevrouw Struving bij haar bloembak, die helemaal naar eigen smaak is ingericht.

 

Meer 'Lifestyle':

Maak kennis met Studiekring 50+

24 september 2021

Blijf bij de tijd!

Op zoek naar een leuke uitdaging? Leden van een studiekring blijven bij de tijd! Als 50-plusser nog breed actief willen blijven, of na of naast een actieve baan nieuwe mensen willen ontmoeten? Geestelijk zo actief mogelijk willen blijven? Dan is een studiekring misschien iets voor u.

Column Wills: Vriendschap en vaccinatie

24 september 2021

We praten niet meer met elkaar

Beste Wills: Mijn beste vriendin en ik verschillen hemelsbreed van mening over vaccineren. We kennen elkaar al lang en hebben zoveel geschiedenis samen, dat ik altijd gedacht heb dat we de rest van ons leven beste vriendinnen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren. Maar nu twijfel ik. Ik ben het niet eens met haar keuzes, logica en gedrag. Ik heb me zodra dat kon laten vaccineren en zij niet. We hebben weinig geduld met elkaars standpunt en ik zie er tegenop met haar te praten omdat ik dan steeds denk: “Dit is hoe ze echt is”, en dat wil ik niet. We praten nu al een tijdje niet meer met elkaar. Kan een vriendschap dit overleven?

Gebrek aan zelfvertrouwen kun je verhelpen

17 september 2021

Iedereen heeft kwaliteiten

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem. Wat is zelfvertrouwen, wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen, maar vooral: wat kun je zelf doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Blij van de herfst, tijd voor jezelf

3 september 2021

Juist niet somber!

Ok, het is nog niet echt herfst, eigenlijk is oktober meer de herfstmaand, maar volgens meteorologen is de herfst wel degelijk begonnen. Wat voor veel mensen een periode is van wat meer somberheid, is voor anderen juist een periode om van te genieten. Daar is ook alle reden voor.

Het lijkt nog ver weg, maar de herfstdip is al in beeld

27 augustus 2021

Kun je de dip nog voorkomen?

De dagen worden korter en het weer somberder; naar verwachting krijgt een op de tien Nederlanders de komende maanden last van de zogenaamde herfstdip. Is er een manier om deze seizoensgebonden dip te voorkomen? En wat kun je het best doen als je toch in zo'n neerslachtige periode terechtkomt?

Eten kopen is niet voor iedereen vanzelfsprekend

27 augustus 2021

Inzamelingsactie voor de allerarmsten

Voor heel veel mensen is het gewoon om eten te kunnen kopen. Helaas ziet Kledingbank Egmond maar al te vaak het tegenovergestelde.

Chinese gezondheidsoefeningen helpen je in balans te komen

20 augustus 2021

Voor iedere leeftijd toegankelijk

Tai Chi Chuan en Qigong zijn Chinese gezondheidsoefeningen om lichamelijk, geestelijk en emotioneel in balans te komen. Door zijn rustige en zachte bewegingen is het voor iedereen en iedere leeftijd toegankelijk, aangezien iedereen het op eigen niveau kan beoefenen. Het is een veilige manier om de conditie te verbeteren en om de grenzen van uw lichaam te verkennen en te verleggen. Daarnaast is het gewoon leuk en hebben we samen ook veel plezier. Kom gerust een keer gratis mee doen om het zelf te ervaren. Waar : Torenduin, Zeeweg 89, 1931 VK Egmond aan Zee Wanneer : Donderdag 9 september t/m 23 december 2021 Tijdstip : 9.30 – 10.30 uur en van 11.00 – 12.00 uur Voor informatie en aanmelden kunt u bellen naar tel.nr. 072-5065204 Kijk voor meer informatie op onze website www.welzijnbergen.nl

Parkeren op de stoep

20 augustus 2021

Gevaarlijk situatie voor de overige verkeersdeelnemers

Vorige week was het even strandweer. Iedereen trok, begrijpelijkerwijs, massaal naar het strand. En als er dan geen parkeerplaats meer beschikbaar is zet je de auto ‘gewoon’ op de stoep. Zo ook op de ‘ring’ Egmond en dat op een plek waar kinderwagens, rollators, bolderkarren en rolstoelen langs moeten. Auto’s en bus 165 razen er ook nog eens voorbij. Handhaving deelde een boete van € 100,- per auto uit. Helemaal terecht, maar daar was het probleem voor de eigenlijke gebruikers van het trottoir niet mee opgelost …..

Muizwemmen wordt onderdeel van diplomazwemmen

20 augustus 2021

Alkmaar Sport introduceert nieuwe zwemdiplomalijn

Alkmaar Sport gaat vanaf september haar eigen diploma’s uitgeven voor het zwem-ABC. De nieuwe zwemdiplomalijn dient ter vervanging van de diploma’s die door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ worden uitgeven. Het doel van de nieuwe diplomastructuur is om de kwaliteit van de zwemlessen te verhogen, om flexibel in te springen op actuele trends of behoeftes en om de zwemlessen leuker te maken waardoor kinderen worden gestimuleerd om het gehele zwemlestraject te doorlopen. Kinderen zijn namelijk pas echt veilig in het water als zij over het complete zwem-ABC beschikken. Verhoogde controle tijdens afzwemmen Door de verbeterde structuur slaat Alkmaar Sport een nieuwe weg in. Hielko Bollen, Teamleider bij de Alkmaarse zwemaccommodaties verheugt zich op het nieuwe zwemlesseizoen bij Sportcomplex Hoornse Vaart en Zwembad De Hout: ‘’Wij zijn een innovatief sportbedrijf en streven altijd naar het hoogste niveau. Zwemles is een ontzettend belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind en wij willen het zwemlestraject voortdurend verbeteren. Zo wordt met ingang van het nieuwe seizoen de controle op de kwaliteit tijdens het afzwemmen substantieel verhoogd naar 2 x per jaar door een erkend en gecertificeerd bedrijf. Voorheen was de controle 1 x in de 2 jaar.’’ Inspelen op de trends Doordat Alkmaar Sport diploma’s zelf gaat uitgeven voor het zwem-ABC, zijn zij instaat om flexibel in te springen op trends of behoeftes die op dat moment spelen. Bollen vervolgt zijn verhaal: ‘’Je ziet dat de afgelopen jaren flink wat mensen in de problemen zijn gekomen in een mui. Doordat wij de overstap hebben gemaakt, kunnen wij zelf onderwerpen toevoegen aan de lesstof en de examennormering. Zo wordt vanaf januari 2022 muizwemmen een vast onderdeel van het diplomazwemmen om kinderen nog zwemveiliger te maken.’’ Bollen benadrukt dat zwemlesouders zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele vragen wat betreft de kwaliteit van de nieuwe diploma’s: ‘’De nieuwe zwemdiploma’s voldoen volledig aan de eisen van de BREZ (Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwem-ABC) normering. Daarnaast wordt en werd de veiligheid nog steeds door Alkmaar Sport geborgd middels het toezichtplan waar zwemles een onderdeel van is. Het toezichtplan wordt tevens door de Provincie/RUD en het keurmerk Veilig en Schoon gecontroleerd’’. Meer informatie over de nieuwe zwemdiploma’s vindt u op www.hoornsevaart.nl.

En dan is de vakantie weer voorbij

20 augustus 2021

Hoe kom je weer een beetje op gang?

Na deze week is het voor de Regio Noord, waar wij in de Egmonden ook onder vallen, weer voorbij met de schoolvakanties. Voor veel ouders is dat ook weer het sein om de dagelijkse routine op te pakken. Hoe kom je weer een beetje in je ritme?

Moeite met los komen van je werk?

13 augustus 2021

Een week vakantie is niet genoeg

Volgens psychologen is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden. Zeker in een tijd waarin we, zoals nu, 'voortdurend bereikbaar moeten zijn'.

Wie is er eigenlijk niet op zoek naar rust?

6 augustus 2021

Maar er spelen blijkbaar teveel randverschijnselen

Lukt het je niet om innerlijke rust te vinden? Zelfs nu je elke avond trouw rozenkwarts op je nachtkastje legt en regelmatig braaf in de downward dog staat? Een aantal zaken kan de oorzaak zijn van de verstoring.

Alsnog prijs voor (bijna) winnende Peace Poster

30 juli 2021

Toch nog diner voor twee voor Fee

Ze was eerst heel blij, toen zeer teleurgesteld en vervolgens weer heel blij. Fee Visser was een van de schoolkinderen van De Kiem die vorig jaar prijs had gewonnen bij het bedenken van een mooie Peace Poster.

Vakantie is niet per se een oplossing voor relatieproblemen

30 juli 2021

Hooggespannen verwachtingen zetten de zaak meteen onder druk

Dat relaties juist tijdens vakanties vaak stuklopen, komt volgens relatiedeskundigen doordat problemen die er al waren dan worden uitvergroot. De vakantie is een vergrootglas op je relatie. Is die goed, dan is het heerlijk, maar als je onbewust uit elkaar bent gegroeid, dan merk je dat gelijk.

Kamperen, wie wil dat nou niet?

23 juli 2021

Nou, ik ken er wel een paar

Met een wc-rol onder je arm de camping over, op een gasstelletje koken voor de tent en slapen op een luchtbed. Voor de één een nachtmerrie, voor de ander gaat er niets boven kamperen.

Makkelijker slapen met een boek in je vakantiekoffer

16 juli 2021

Zes minuten lezen vermindert stress met tweederde

Niets zo heerlijk als op het strand – of op je ligstoel naast het zwembad – even helemaal weg te dromen bij een steengoed boek. Of het nu in Nederland is of in het buitenland, genieten van een goed boek kun je overal.

Oppassen met oversteken: zebrarups gesignaleerd

9 juli 2021

Zebrarupsen gedijen prima in deze omgeving

Misschien was het u ook al opgevallen, maar in ieder geval ontging het onze IVN-gids Ruud de Raadt niet: de zebrarupsen gedijen als een tierelier in de Noordlob. Hele kluwen zijn er te zien op het Duinkruiskruid (ondersoort van Sint Jabobskruiskruid). Het is een fraai gezicht zo, die opvallend geelzwart gestreepte rupsen.

Hoe overleef je de kermis?

9 juli 2021

De kermis komt, even losgaan mag. Maar daarna?

Het is weer zo ver. De Hoever kermis staat voor de deur. Voor veel mensen een moment om ‘los’ te gaan met net iets minder gezond eten en drinken. Nu is het verstandig om na te denken over waarom je dan helemaal los wil gaan. Waarom heb je het gevoel dat je dat nu wel kan doen terwijl je je normaal aan een gezond eetpatroon houdt. Ben je vaak te streng voor jezelf? Zie je dit als goed excuus om alles maar even los te laten? Doe je het omdat je omgeving dit ook doet? Vaak gaat dit gepaard met de ‘alles of niets’ mentaliteit. De: ‘ik heb al een suikerspin op en patat gegeten als avondeten, het is nu toch al verpest/ik mag nu genieten want het is kermis/ik ben zo zielig want ik hou me altijd aan m’n gezonde eetschema, dus ga ik nu ook churros halen met witte chocolade saus en doe ik nog wat wijntjes toe in de kroeg’…. Deze overcompensatie zorgt later echter voor een rotgevoel wat weer een grotere kans geeft op een negatieve vicieuze cirkel. Oftewel, morgen doe je het weer, je voelt je nog rotter, je gooit al je principes overboord, het gevoel stapelt op tot je na de kermis spijt hebt van de keuzes die je hebt gemaakt, zonder dat je er van hebt genoten.

Inwijding Joke Kolkman in OK Kerk st Agnes

2 juli 2021

Een nieuw hoofdstuk is begonnen

Afgelopen zondag, 27 juni, heeft de bisschop van Haarlem, Mgr. Dirk Jan Schoon, Joke Kolkman geïnstalleerd als pastoor van de Oud-Katholieke Parochie van de Heilige Agnes in Egmond aan Zee. Pastoor Joke Kolkman is de opvolger van pastoor Rudolf Scheltinga, die op 1 juni pastoor in Amersfoort werd. Joke Kolkman is negen jaar geleden priester gewijd door de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Joris Vercammen. Zij begon haar werkzaamheden in de Oud-Katholieke Kerk in de parochie Arnhem. Daarvoor was zij werkzaam in de PKN. Joke Kolkman is gehuwd en moeder van een volwassen dochter en zoon, die zijn niet meeverhuisd naar Egmond aan Zee. Zij studeren elders. Door de geldende maatregelen rond Covid-19 en de verplichte afstand van 1,5 meter was het niet mogelijk dat veel parochianen bij haar installatie aanwezig waren, daarom werd de dienst via RTV80 uitgezonden. Maar tijdens deze dienst mocht er weer worden gezongen. Mede door de aanwezigheid van het bijna volledige koor en het zingen van bekende liederen werd het een feestelijke vaiering. Na afloop van de dienst kon er, terwijl men op de plaats bleef zitten, koffie worden gedronken. Joke Kolkman wacht veel werk, waarbij het contact met de parochianen een belangrijke plaats zal innemen.

Lepelaars in de polder langs Vennewatersweg

2 juli 2021

Water genoeg, dus is er ook eten genoeg...

Deze week trof de familie Tuin uit Heiloo twee lepelaars aan in de polder langs de Vennewatersweg. Dat is nu ook weer geen alledaagse kost, dus die wilden we u niet onthouden.

Terug naar kantoor? Word je daar blij van?

2 juli 2021

Voor de een 'n zegen, voor de ander de hel

Het gaat er toch echt weer van komen: we mogen weer naar kantoor. In ieder geval, nu mag het weer en wat het straks wordt zien we wel. Maar was het thuiswerken dan zo slecht of vervelend?

Depressiegevoelens in de zomer?

2 juli 2021

Onderschat het niet, je bent niet de enige!

Je zou het misschien niet verwachten, maar depressieve gevoelens in de zomer komen vaker voor dan je denkt. Die negatieve gevoelens kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Een mogelijkheid is dat je dag-nachtritme ontregeld raakt doordat het zo lang licht is. De somberheid zou hier een gevolg van kunnen zijn. Een ander probleem kan zijn dat sombere gevoelens meer opvallen in de zomer.

Alle hens aan dek in de polder

21 juni 2021

Niet alleen de huizen, maar ook gewassen ondervinden schade

Na de enorme hoosbuien van afgelopen vrijdag is het dagen later nog altijd alle hens aan dek. Bijvoorbeeld in de polder bij het Zomerdijkje en bij Het Maalwater. Daar staat niet alleen het huis van de familie Groot 'tot de enkels' in het water, maar ook de landerijen nabij het gemaal (Maalwater) staan helemaal blank. Aan de zuidkant van Het Maalwater liggen echter bollenvelden. Afgelopen dagen was men daar met man en macht bezig om greppels te graven, dijkjes aan te leggen en ervoor te zorgen dat het water in ieder geval van het land af kan. Staan de gewassen te lang in het water dan rotten ze onder je ogen weg en kun je de oogst wel afschrijven.

Gaan we (weer) een extreme zomer tegemoet?

25 juni 2021

Of een zomer vol extremen...?

Wetenschappers van onder meer weeronline.nl voorspellen dat zomer 2021 warm en droog wordt. Als deze zomervoorspelling voor 2021 uitkomt, wordt dit al weer de derde warme zomer op rij. Vooral in de maanden juni en augustus moeten we in Nederland rekening houden met veel zon, warm weer en weinig regen. Niet alles komt altijd meteen uit...

Zonnewende: wat betekent dat eigenlijk?

25 juni 2021

Tijd waarop de zon het krachtigst is

Op het noordelijk halfrond ervaren we de langste dag van het jaar en de officiële start van de zomer. Het is het moment om de overvloed van de natuur te vieren en alles wat voor ons klaarligt. Onder het licht van de stralende zon worden we geroepen om ons naar buiten toe uit te drukken en om de ongelofelijke offers te ontvangen die het Universum ons toezendt. De zomerzonnewende wordt gezien als een tijd waarop de zon op zijn sterkst en krachtigst is. Het is een tijd waarin we de zonne-energie eigen kunnen maken en kunnen gebruiken om ons lichaam, geest en ziel nieuw leven in te blazen. Een uitgelezen moment om de plannen die je tijdens de lente-equinox hebt bedacht te onderzoeken en te ontwikkelen. Zijn je ideeën levensvatbaar of niet? De komende dagen werkt de wet van aantrekkingskracht sterker dan ooit. Grijp de kansen die het universum naar je toestuurt en je zult beloond worden met mooie resultaten. Stop wel alleen energie in de plannen die je voeden. Kreeft is een kardinaal sterrenbeeld en versterkt je drang om dingen te doen en actie te ondernemen. Maar omdat dit teken ook in verbinding staat met de maan en emoties, heeft dit alleen uitwerking op acties waar je met hart en ziel achter staat.

Hoosbuien zorgen overal voor overlast

18 juni 2021

Tegen zoveel natuurgeweld is weinig bestand

Het zal niemand verbazen, maar tegen het natuurgeweld van afgelopen vrijdagmiddag, -avond is niet veel bestand. De enorme regenbuien zorgden voor ondergelopen straten, kelders, pleinen en tunnels in de hele regio met daarbij een hoos aan meldingen voor politie en brandweer. Een paar foto's ter illustratie. Heeft u ook foto's gemaakt? Stuur ze naar [email protected]

Waarom ben ik zo moe na de vakantie?

18 juni 2021

Vakantie is vaak geen oplaadmoment meer

Veel mensen gebruiken de vakantie als oplaadmoment. Sommigen kiezen ervoor om helemaal offline te gaan en telefoon, tablet en andere apparatuur thuis te laten. Anderen zijn beperkt bereikbaar. Maar waarom eigenlijk?

Klompenhoeve 45 jaar als zorgboerderij actief

11 juni 2021

Begin was pionieren

De zomereditie van Schakels is uit, daarin staat een heel leuk interview met manager Lodewijk van Leeuwen van zorgboerderij De Klompenhoeve. Deze zorgboerderij bestaat inmiddels 45 jaar en is onderdeel geworden van Esdégé-Reigersdaal.

Waarom is bewegen gezond voor ons?

11 juni 2021

Meer ontspanning en beter slapen

Bij een gezonde leefstijl hoort gezond bewegen. Met gezond bewegen wordt bedoeld dat u minstens vijf dagen per week een halfuur per dag actief beweegt. Bijvoorbeeld fietsen, stevig wandelen, zwemmen, dansen, tuinieren of intensief huishoudelijk werk. Door voldoende te bewegen kunt u beter ontspannen en slapen, heeft u minder kans op overgewicht en krijgt u sterkere spieren en botten.

Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af

11 juni 2021

Kwestie van gewoon een beetje opletten

Enorme zin in vakantie, maar zie je overtollige vakantiekilo’s als souvenir niet zitten? Hier zijn wat handige tips. Want wat er niet aan komt, hoeft er straks ook niet af..!

Trainingstocht met kajak eindigt in zoekactie

4 juni 2021

... en meteen weer naar een volgende actie

Woensdagmiddag krijgt de bemanning van KNRM station Egmond en de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) alarm voor een vaartuig in problemen ter hoogte van Bergen aan Zee.

Omgaan met toenemende uv-straling nog niet zo ingeburgerd

4 juni 2021

We onderschatten de gevaren behoorlijk, vooral voor kinderen

Nu is de zon er eindelijk dus dan willen we ook gelijk volop genieten. Maar diezelfde zon heeft tegenwoordig een veel sterkere uv-straling dan enkele tientallen jaren geleden. En het wordt steeds heftiger. Dat gevaar ziet niet iedereen. Bovendien, het komt ook steeds vaker voor in werkomgeving.

Alcohol in de zon: kan wel, maar met mate

4 juni 2021

Door de alcohol vergeten we andere dingen, zoals op tijd smeren

We weten allemaal dat teveel zonnebaden niet goed is voor je huid. Maar weet je dat het wetenschappelijk is aangetoond dat ook alcoholgebruik de kans op huidkanker kan vergroten? Dat zit zo: als mensen alcohol drinken, vergeten ze sneller om zichzelf op tijd in te smeren en brengen ze meer tijd door in de zon. Hierdoor verbranden ze sneller. Maar daar is wel wat aan te doen uiteraard.

Mooi weer, Egmond leeft weer

4 juni 2021

Maar een beetje rustiger varen mag wel...

Het weer was er naar deze week. En nog, want de komende week belooft het fraaie aan weer te houden. Dat betekent veel vertier: wandelen, op de fiets, op de motor of met een bootje. Want dat kan hier nu eenmaal ook prima. Maar waarom die bootjes dan vervolgens 'op het water stuiterend' door de Hoevervaart moeten met de muziekboxen vol open, is voor niemand helemaal duidelijk.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug