HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

Zoektocht naar de koning van het bos

Wandeling rond de Schaapskooi

Zoektocht naar de koning van het bos

Wat is er dan leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes.

Zondag 8 januari maakt IVN-gids Willem Babyn een winterse wandeling door onze mooie achtertuin: het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen.

De winter is ingegaan. In deze periode is er veel te zien in de natuur. Wat betekent deze wintertijd voor boom en dier. De normaal kleurrijke, zoete Kamperfoelie zoekt zijn draai, soms ten koste van een boom, weer naar het volgende seizoen.

En het buntgras staat er gehele jaar uitbundig bij maar laat zijn ondergrondse leven niet zien. Met een IVN-gids op pad voor een duin- en boswandeling; zoeken naar diersporen, grote grazers, vogels, paddenstoelen, bomen, struiken, bessen en mossen, “de koning van het bos” en ook de “moeder van het bos”. Kortom een wandeling vol aangename en mooie verrassingen voor het hele gezin!

De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg (ligt aan de Zeeweg naar Bergen aan Zee vlakbij de schaapskooi ca. 300 meter na de rotonde rechts). Het einde is rond 12 uur bij de Schaapskooi.

Er wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 pp, kinderen gratis.

Foto’s (IVN): Kamperfoelie rond een boom en een uitbundige pol buntgras.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Zoektocht naar de koning van het bos Zoektocht naar de koning van het bos

Meer 'Agenda':

IVN-wandeling Wimmenummerduinen

24 maart 2023

Je weet nooit wat je tegenkomt

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen op zondag 2 april 2023 Wij zijn weer benieuwd wat we op deze zondag (2 april) in de Wimmenummerduinen zullen aantreffen. Vorig jaar lag er rond deze tijd nog sneeuw, maar nu kan het zomaar 15 graden boven nul zijn met volop bloeiende lenteboden. De heggenmussen laten zich waarschijnlijk luid horen en ook de roodborsttapuiten en blauwborsten (zie foto P. Singer) zijn al weer gesignaleerd. Gaat u ook met ons mee het duin verkennen? Met de uitleg van de gidsen wordt het een dubbele belevenis! U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord bij het parkeerterrein aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich uiterlijk één dag van tevoren aan te melden via e-mail: [email protected]

Repair Café brengt uitkomst voor reparatie een hergebruik

24 maart 2023

Donderdag 6 april Repair Café bij PostaanZee

De stofzuiger werkt niet meer goed? Een broek, jas of jurk is stuk? Repair Café PostaanZee brengt uitkomst. Ervaren reparateurs van het Repair Café helpen u elke eerste donderdag van de maand van 13.30 u tot 16.00 uur. Geef uw printer, kleding, koffiezetapparaat, stofzuiger, lamp een tweede leven. Belangrijk voor uw portemonnee en goed voor ons milieu. Bij PostaanZee staan we voor u klaar met koffie en thee. We vragen een kleine vrijwillige bijdrage

Gezellige zondag bij PostaanZee

24 maart 2023

Iedere eerste zondag van de maand lunch of High Tea

Iedere eerste zondag van de maand is er een lunch of een High Tea bij PostaanZee. De aanvangstijd voor de High Tea is 15.00 u. en voor de lunch 12.30 uur. Voor veel mensen zijn dit een paar gezellige en ontspannen uurtjes op een soms wat stille zondagmiddag. Je ontmoet er nieuwe mensen, er is tijd voor een gesprek met een buurman/vrouw en alles gaat gepaard met veel verassende hapjes, verzorgd door het kookteam. Voldoende ingrediënten dus voor een geslaagde middag. Iedereen is welkom, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan iedere werkdag bij PostaanZee tegen betaling van € 5,- Zondag 2 april is het deze keer een lunch, dus met de aanvangstijd van 12.30 uur. Tot ziens bij de lunch!

Kofferbakmarkt in Schoorl vanaf april weer van start

24 maart 2023

Leuk, een kofferbakmarkt in Schoorl, vanaf zaterdag 1 april Een kofferbakmarkt is een soort vlooienmarkt waar mensen met volgeladen auto’s en busjes komen om hun leuke en mooie tweedehands dingen te verkopen. De artikelen worden op een kleed of op zelf meegebrachte tafels uitgestald. Je vindt er ook allerlei lokaal geteelde groente, fruit, tuinplanten en zelfgemaakte jam. Daarnaast is er gereedschap, speelgoed, allerlei keukengerei, fietsen, boeken, antiek en curiosa en natuurlijk kleding. Aan inflatie doen wij niet. Alles is zeer goed betaalbaar. Circulaire economie Een kofferbakmarkt is de plaats voor de circulaire economie. Goede producten worden niet weggegooid maar weer opnieuw verkocht en gebruikt. Als bezoeker kan je spullen, die je niet meer gebruikt afgeven. De marktmeesters zorgen ervoor dat de spullen weer onder de marktmensen wordt verdeeld en niet wordt weggegooid. Zo draag je als bezoeker ook bij aan de circulaire economie. Als deelnemer ook spulletjes verkopen Wil je als ook spulletjes verkopen, dan is reserveren noodzakelijk. Hiervoor kan je naar de website www.kofferbakmarktschoorl.nl of bel naar Nico 06-16263395. Er is een kofferkar en er zijn ook toiletten. Bezoeken Wil je zelf lekker rondsnuffelen. Dan ben je zaterdag van 1 april tot 30 september 2023 van harte welkom tussen 9:30 en 16:00 uur. Het adres is de Sportlaan 7 in Schoorl. Gratis toegang. Kortom: Een plaats waar je lekker kan rondsnuffelen en allerlei producten tegen een relatief lage prijs kan kopen.

Binnenkijken bij bedrijven: laatste kans, kijk ook bij de BUCH!

24 maart 2023

Bedrijven willen je maar wat graag ontvangen!

Deze week zijn de Kom Binnen bij Bedrijven Dagen in Noord-Holland Noord. Ruim 150 bedrijven openen hun deuren voor potentiële werknemers, buurtbewoners, studenten en andere belangstellenden. Inschrijven voor bezoekers is nu mogelijk via www.kbbbd.nl. Deze open bedrijvenweek is dé gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van Noord-Hollandse organisaties. Tijdens de Kom Binnen bij Bedrijven Dagen kunnen inwoners kennismaken met bedrijven en zien hoe er wordt gewerkt in heel Noord-Holland Noord. Werkzoekenden ontdekken welke mooie kansen er op de arbeidsmarkt bij hen in de buurt zijn. Scholieren en studenten zien wat er in de regio allemaal voor werk gebeurt en dat er ook dicht bij huis carrièremogelijkheden zijn. Maar het is ook een mooi moment om familie, vrienden of buren met trots het bedrijf te laten zien. Meld je aan! Ben je werkzoekend, op zoek naar een stage of nieuwe carrière? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar dat ene bedrijf bij jou om de hoek? Meld je dan nu aan via www.kbbbd.nl. Daar vind je een overzicht van alle bedrijven die meedoen. Alle branches zijn vertegenwoordigd, dus voor ieder wat wils. Ook de BUCH-organisatie zet haar deuren open voor belangstellenden.

Wandelen en jutten met IVN-gidsen

17 maart 2023

Zondag 19 maart

Weet u wat een kwarrige eik is? Wilt u de mooiste meertjes in de duinen zien? Heeft u wel eens een eieren gevonden op het strand? Weet u waarom er hoofdzakelijk linker handschoenen aanspoelen? Zondag 19 maart nemen IVN gidsen u mee op een mooie en leerzame wandeling. De route gaat in eerste instantie langs mooie paadjes door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee. Op de terugweg over het strand wordt actief gejut: verzamelen van allerlei spullen die op het strand zijn te vinden. Haaieneieren, veen, bijzondere schelpen, flessenpost(?), …. Alle bijzondere zaken worden meegenomen en bij terugkomst in het gebouw Parnassia wordt hierover uitleg gegeven onder het genot van een kopje koffie, thee of fris. Het is geen lange wandeling en dus ook geschikt voor kinderen. De totale lengte van de route is ca 4,5 km en wordt in een rustig tempo, met veel stops onderweg, gewandeld. Het advies is wel om goede wandelschoenen aan te trekken en warm te kleden. De start van de wandeling is op zondag 19 maart om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee.(bij de rotonde in het begin van Bergen aan Zee rechtdoor en dan eerste weg links Paulineweg. Dan bordjes “IVN-Parnassia” volgen.) Deelname € 3,00. kinderen gratis. De hele excursie inclusief uitleg duurt ca 2 uur.

Waterschap? Wat doen die eigenlijk…?

10 maart 2023

Dinsdag aanstaande in PostaanZee meer hierover

Wat het waterschap doet? Eh………...iets met riool en regenwater? Op 15 maart mag u naar de stembus voor de verkiezingen van provincie en waterschappen. Weet u wat de waterschappen nu precies doen en waarom dat een functionele overheid heet? Weet u het verschil tussen de waterschappen en gemeente en provincie? Klazien Hartog uit Egmond aan Zee geeft een lezing over het waterbeheer in Noord Holland in PostaanZee op dinsdag 14 maart. Klazien is hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap met integraal stedelijk waterbeheer & watererfgoed in haar portefeuille. Dinsdag 14 maart Lezing waterbeheer in Noord Holland en kustgebied bij Postaanzee. Inloop 12.45 uur, aanvang 13.00 uur. Loop binnen, schuif aan.

Verborgen of onbekende paadjes, wie weet waar je komt…?

10 maart 2023

Langs resten van de Duitse bezetting bijvoorbeeld

Op zondag 12 maart neemt IVN-gids Willem Babyn u mee op een vrolijke en altijd weer leerzame wandeling door het bos op zoek naar verborgen of onbekende paadjes. Sommige bevatten wonderlijke dingen.

‘Afscheid nemen tijdens leven’

10 maart 2023

Thema Mantelzorgbijeenkomst op 30 maart

Op donderdag 30 maart is er weer een bijeenkomst voor Mantelzorgers uit de gemeente Bergen. Het thema deze keer is 'Afscheid nemen tijdens het leven'. 'Afscheid nemen tijdens het leven', dat is eigenlijk rouwen om een partner/ouder die er nog wel is, maar niet meer de partner/ouder is die hij/zij daarvoor was. Op deze mantelzorgbijeenkomst komen Annebee Gelderman-Jannink en Jannie Meijer-Martens hierover spreken. Zij hebben hier veel ervaring mee en helpen mensen hier mee om te gaan. Ze hebben samen hun praktijk 'Ondersteunend bij verlies'. De bijeenkomst is van 14.00 – 16.00 uur bij Stichting Welzijn Bergen aan het Binnenhof 9-11 in Bergen. Vanzelfsprekend onder het genot van een kopje koffie of thee. Er is ook gelegenheid met andere mantelzorgers te praten en ervaringen uit te wisselen. Alle mantelzorgers uit de gemeente Bergen zijn van harte welkom! De toegang is gratis. Omdat wij graag willen weten op hoeveel personen we kunnen rekenen vragen wij u van tevoren uw komst door te geven aan het Steunpunt Mantelzorg Bergen via tel. 072-5095267 of via [email protected] Heel graag tot dan!

Voorjaarsbeurs voor de echte postzegelliefhebbers

10 maart 2023

Ook ansichtkaarten, munten en andere verzamelobjecten

NVPV (postzegelvereniging) Alkmaar organiseert op zondag 19 maart de traditionele Voorjaarsbeurs . Niet alleen voor postzegels maar ook voor ansichtkaarten, munten en verzamelaccessoires kan men op de beurs terecht. De beurs die in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-19 wordt gehouden begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur, Tussen 11.00 en 13.00 uur kan men geadviseerd worden over de eventuele verkoop van een verzameling. Uiteraard is aan de innerlijke mens gedacht. Koffie, drankjes en iets eetbaars is verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. De toegang is gratis; bij het wijkcentrum is voldoende parkeergelegenheid.

Herhaalde oproep: word ook ‘Dorpsjutter’

10 maart 2023

Ook burgemeester Voskuil en wethouder Briët doen mee op 18 maart

In navolging op de succesvolle Dorpsjutter actie in 2022 organiseert de 'Parel' in samenwerking met Gejut en Restaurant Natuurlijk op zaterdag 18 maart a.s. opnieuw een Dorpsjutterwandeling door Derp en een stukje langs strand!

Fred van Willegen in Soigne

10 maart 2023

Van frontman tot solo-artiest

Voor zondag 12 maart heeft de Stichting Hafre Productions de Heilooër gitarist/zanger Fred van Willigen uitgenodigd om solo op te treden in muziekkamer Soigne aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen.

Egmondse jongeren organiseren game night in JOEB

3 maart 2023

Voor leeftijdsgenoten met én zonder beperking

Vrijdag 31 maart vanaf 19.00 uur organiseren twee Egmondse jongeren, Jessie en Sem, een 'Game Night’ met diverse (bord)spellen in jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen. Het belooft een gezellige avond te worden voor alle jongeren vanaf 15 jaar, met én zonder beperking, waarbij niets moet en alles mag. Jessie en Sem zijn benaderd door de maatschappelijk sportregisseur van Stichting Sport-Z met de vraag een activiteit te organiseren die verschillende doelgroepen in beweging brengt. Aanmelden kan via www.sport-z.org/gamenight. De maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z, Lavinia Bijl, zet zich in de gemeente Bergen in om diverse doelgroepen te activeren. De Game Night is al eerder succesvol in Egmond georganiseerd en er was weer veel vraag naar, reden om het dit jaar opnieuw op te pakken. In samenwerking met Jongerencentrum JOEB, die haar locatie aan de Visweg beschikbaar stelt, organiseren en begeleiden zij daarom een spelletjesavond voor andere jongeren, met en zonder beperking. Iedereen kan deze avond meedoen aan diverse bordspellen, je kan poolen, darten, pingpong spelen en natuurlijk staat er een gezellig gezamenlijk spel op het programma. Centraal thema van de avond is ‘niets moet en alles mag, als je het maar gezellig hebt’, waarbij iedereen van harte welkom is. Aanmelden Omdat het voor de organisatie handig is te weten op hoeveel jongeren zij kunnen rekenen is het noodzakelijk je aan te melden, dit kan via www.sport-z.org/gamenight. Deelname is gratis en inclusief twee consumpties. Mochten er vragen zijn dan kan je contact opnemen met de organisatie via [email protected], of 06-43234035. Ook bij vervoersproblemen helpt de organisatie je graag aan een passende oplossing.

Taalbingo in de Bieb: spelen met tekst en cijfers

3 maart 2023

Verrassend en hilarisch...

In de maanden maart, april en mei organiseert Bibliotheek Kennemerwaard een aantal keer een gezellige activiteit in de bibliotheken in Bergen, Egmond aan den Hoef en Schoorl. Op zes verschillende datums kan je van 10.00 tot 11.00 uur taalbingo spelen in de bibliotheek. Het is niet zomaar bingo, het is taalbingo! Het spel wordt op een bijzondere manier gespeeld. Onder het genot van een kopje koffie of thee krijg je een bingokaart. Er gaat geen molen draaien met balletjes, maar er wordt een verhaal voorgelezen, waarin telkens cijfers genoemd worden. Let goed op want bij een volle kaart mag je een leuk prijsje kiezen. Een verrassend nieuwe en hilarische manier om bingo te spelen. Meedoen is gratis en we maken er samen een gezellige ochtend van. Vol energie keer je weer huiswaarts. Waar en wanneer? Taalbingo is op woensdag 15 maart en 26 april in de bibliotheek in Bergen (Dreef 1). Op woensdag 5 april en 17 mei in de bibliotheek in Egmond aan den Hoef, Huys Egmont (Slotweg 46). En op woensdag 19 april en 31 mei in de bibliotheek in Schoorl (Heerenweg 150A). Het tijdstip is steeds van 10.00 tot 11.00 uur. Voor de taalbingo hoef je je niet aan te melen. Het is geheel kosteloos en zelfs het kopje koffie/thee wordt je aangeboden door de bibliotheek en de gemeente.

Kaeskoppenstad komt er aan!

3 maart 2023

Kaartverkoop gestart

Dit jaar viert Alkmaar 450 jaar Ontzet. In het weekend van 3 en 4 juni kun je zelf beleven hoe de stad er na de overwinning op de spanjaarden uitzag: dan is het in de oude binnenstad weer Kaeskoppenstad! Voor twee dagen maken auto’s en scooters plaats voor handelslieden, marktkooplui, armen en edelen, weeskinderen en pestlijders, muzikanten en bedelaars en zelfs een ganzenparade. Waan je voor even in de 16e eeuw, verwonder je en vergeet voor even je dagelijkse beslommeringen. De bloeitijd van Alkmaar krijgt gestalte in prachtige attracties, zoals de Practijk van geneesheer Van Foreest. En de Geuzen zijn nog in de stad! Vanaf nu is het mogelijk tickets te kopen op Kaeskoppenstad.nl En we raden je aan om niet lang te wachten. Net als vorig jaar wordt er namelijk gewerkt met tijdsloten. Dit betekent dat je een ticket koopt met een bepaalde aanvangstijd. Zodoende kunnen tijdsloten ook uitverkopen. We raden je dan ook aan om snel je favoriete tijdslot te boeken, zodat je zeker bent van een plekje. En ben je eenmaal door de poort, dan ben je in Kaeskoppenstad verder de hele middag welkom. Bestel ze dus snel via kaeskoppenstad.nl. Combineer je bezoek met een dagje Alkmaar Met het kopen van je ticket, weet je precies hoe laat je waar verwacht wordt. Handig! Je bezoek aan Kaeskoppenstad is namelijk perfect te combineren met al het moois dat Alkmaar te bieden heeft. We hebben het speciaal voor jou even onder elkaar gezet: kaeskoppenstad.nl/dagjealkmaar Combineer je bezoek aan Kaeskoppenstad dus met een van de culturele activiteiten (zoals de Grote Kerk of het Kaasmuseum) of ga los tijdens het winkelen. En natuurlijk kun je ook terecht bij een (of meerdere) van onze vele horecagelegenheden.

Om rekening mee te houden: donderdag 16 maart staakt de ziekenhuiszorg

3 maart 2023

Alleen spoedgevallen worden geholpen

Niet dat er in Egmond een ziekenhuis staat, maar het is wel iets om alvast rekening mee te houden: op 16 maart is een landelijke staking van het ziekenhuispersoneel.

Vrouwen in de kunst bij Galerie Conny van Kasteel

17 maart 2023

In het werk van Suzanne Hartmans staat het spel met de waarneming en de optische illusie centraal. In haar grafisch werk is daarbij de blinddruktechniek de basis. De herhaling van de preeg in het witte etspapier en de later aangebrachte collage in een nieuw ritme vormen samen een ingetogen spel van licht en beweging. Ook haar reliëfs ontstaan vanuit het grafisch denken. Hier krijgt de optische illusie een driedimensionale betekenis. De kijker ontdekt steeds nieuwe wegen in het werk en wordt uitgenodigd om actief te kijken. Door het subtiele spel van natuurlijke licht-invloeden en het wisselende standpunt van de toeschouwer verandert het werk voortdurend. Vlakken verschijnen en verdwijnen. Kleurreflecties lichten op en doven weer uit. Een ruimte wordt gedefinieerd en weer losgelaten. Dit oneindige spel van licht en beweging blijft haar fascineren. De werken die Manja Hazenberg maakt zijn geometrisch abstract. De afmetingen van de objecten zijn gebaseerd op de getallenreeks van Fibonacci. Het is een ritmisch spel van verhoudingen en van vorm en restvorm. Ook de schaduwen spelen daarin een rol. Het zijn wandobjecten. Sommige zijn gemaakt om in een hoek van een ruimte te hangen. De objecten zijn gemaakt van zink en bestaan uit uitgezaagde delen die zijn gesoldeerd. Omdat de objecten hol zijn, zijn ze licht van gewicht. Zij wil de expressieve kracht van het materiaal tot uitdrukking laten komen. Het oppervlak is soms onbewerkt, soms geëtst of bewerkt met zuren, waardoor contrasten ontstaan in kleur en textuur. Ook zijn, met hetzelfde doel, delen van de vorm bedekt met bladgoud. Over het werk van Tineke Porck is gezegd dat: “Smalle lijnen, iets korter dan de zijden van de vierkanten, verbinden de vlakken tot een levendige structuur. Tineke Porck maakt hiermee ruimte in haar composities, die zowel schilderijen zijn als constructies. De verrassende openingen die tijdens het werkproces ontstaan zijn even belangrijk als de dichte delen, die met gevoelige verfstreken geschilderd zijn in stralend wit met geel, matzwart met helderblauw of dieprood. Ritmisch verschuiven horizontalen en verticalen voor het oog, omhoog en omlaag, open en dicht, muzikaal en luchtig als een goed gedicht.” De verschijningsvormen en eigenschappen van textiele materialen zijn beginpunten van het werk van Gerda Schimmel. Zij maakt overwegend ruimtelijk werk. Het ritme van rijgen, naaien en/of aansnoeren bepaalt de vorm. Zij weet bijzondere constructies te maken die zich niet meteen prijsgeven, maar afhankelijk van lichtval of kijkpunt komen de losse onderdelen tevoorschijn. Haar werk was o.a. te zien in New York, in Kyoto, Japan, de Salon des Beaux Arts in Parijs, de World Textile Art biënnale in Madrid, in Venetië en diverse plaatsen in Nederland. Met Annelies Horden vormt zij het kunstenaarsduo Horden & Schimmel. Ada van Wonderen zegt over haar werk: NIET VAN STEEN Beeldhouwen in steen / gaat over houwen in steen / en kijken. / En nog meer houwen en nog meer kijken / en uitkijken naar dat moment. / Het moment dat de steen mij raakt / en het kijken / voelt als een dialoog. Mijn beelden van steen, met hun geometrische vormentaal, verwijzen alleen naar zichzelf. Ze zijn in hun abstractie zó autonoom dat het lijkt dat ze zelf hebben besloten te gaan staan, liggen of zitten. Stichting Galerie Conny van Kasteel Noorderstraat 4 - 1931EV – Egmond aan Zee - NL Expositie Vrouwen in de Kunst 3.0 wordt voor de derde keer samengesteld door gastcurator Karin van Bodegom. Zij nodigde vijf vrouwen uit waarvan het werk past in de traditie van de galerie. In het werk van deze kunstenaars gaat het steeds om het samenspel tussen compositie, vorm, lijn, kleur en materiaal. Dit met gebruik van verschillende technieken. Het levert een verrassende combinatie op. Karin van Bodegom maakt o.a. schilderijen en collages. In haar werk gaat het vooral om compositie, ritme, herhaling, structuur en textuur, meer dan om een realistische weergave. In haar abstracte werk zoekt ze naar harmonie in beweging en rust. Herhaling van monochromiciteit in (kleine) elementen roept een bezinning op. De expositie is te zien van 4 maart t/m 10 april 2023 op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 in Galerie Conny van Kasteel, Noorderstraat 4, 1931EV Egmond aan Zee www.galerieconnyvankasteel.eu - E: [email protected] – T: +31622546602

BewegenaanZee: kom ook naar PostaanZee en beweeg mee

3 maart 2023

Elke dinsdag vanaf 7 maart van 10 tot 11 uur

In samenwerking met Holland Sport start er vanaf dinsdag 7 maart de wekelijkse activiteit: BewegenaanZee. BewegenaanZee is een sport en spel activiteit, waarbij iedereen kan deelnemen op zijn of haar niveau. Elke dinsdag vanaf 7 maart van 10:00-11:00 uur, inloop vanaf 9.45 uur. Postaanzee vraagt voor deelname en koffie/thee een vrijwillige bijdrage Aanmelden is niet nodig, kom langs en doe lekker mee! De activiteit wordt begeleid door Alex Houtenbos, stagiair Holland Sport

Komende donderdag weer Repair Café in PostaanZee

24 februari 2023

Laat uw spullen repareren in plaats van ze weg te gooien

Repair Café PostaanZee Donderdag 2 maart is er weer een Repaircafé bij PostaanZee. Elke 1e donderdag van de maand is iedereen van 13.30 tot 16.00 uur van harte welkom in het Repair Café. Voor al uw kapotte apparaten, fiets of kleding. Reparaties zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan PostaanZee wordt zeer op prijs gesteld. Nieuwe onderdelen zijn wel voor eigen rekening. Vrijwillige reparateurs onderzoeken samen met u het probleem en proberen de reparatie zo goed mogelijk uit te voeren. Als het lukt is de aanschaf van een nieuw product niet meer nodig. Zo geeft u uw kapotte stofzuiger, kleding een tweede leven, wat heel goed is voor het milieu. "We willen met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk." Er is een kans dat u even moet wachten, maar bij PostaanZee staat de koffie altijd klaar. Bekijk dan ook eens de boeken die er staan, de spelletjes en puzzels die u kunt lenen, de leestafel, of het maand- en weekprogramma van PostaanZee. Ontmoetingscentrum PostaanZee, Voorstraat 82A; website; www.postaanzee.nl

Klimaatverandering: hoe en wat verandert er dan?

24 februari 2023

Aan de (klimaat)tafel met...

Donderdag 9 maart organiseert de bibliotheek in PostaanZee weer een: Aan tafel met……Deze keer gaat het over: klimaatverandering, fabel of feit?

Cultuur en natuur snuiven rondom Parnassia

24 februari 2023

Zondag 5 maart

Op zondagmiddag 5 maart 2023 start een duinwandeling vanaf het IVN gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p. Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Wij verwachten maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen. De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen. Info en aanmelden: Hans Stapel, telefoon 072 850 6484 [email protected] Aanmelden tot uiterlijk één uur van te voren.

IVN natuurwandeling langs de binnenduinrand

24 februari 2023

Zondag 5 maart

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen op zondag 5 maart 2023 Vandaag pakken we de binnenduinrand, maar gaan niet het duin in vanwege het niet mogen doorkruisen van het vogelbroedgebied. In plaats daarvan gaan we door het bos terug. Het is al maart, dus zal de winter plaats hebben gemaakt voor de lente met al zijn uitspattingen, knoppen en stinzenplanten (zie foto speenkruid), die ons weer zullen verblijden? En met de uitleg van de gidsen wordt het een dubbele belevenis. U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. Vertrek is om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord bij het parkeerterrein aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich van te voren aan te melden via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor.

Computerhulp in Huys Egmont

24 februari 2023

Iedere dinsdagochtend tussen 10 en 12 uur

Is uw computer of laptop enorm traag? Krijgt u rare foutmeldingen op uw smartphone of tablet? Wilt u whatsappen of beeldbellen met uw kleinkind? Wilt u op Facebook, foto's en video's maken, of op vakantie met een e-reader? Of wilt u gewoon uw computer veilig updaten? Het leven wordt een stuk leuker als u digitaal fit bent en alle apparaten goed werken. Wat u ook met uw tablet, computer of smartphone wilt doen, een beetje ondersteuning doet wonderen en problemen zijn er om opgelost te worden! Iedere dinsdagochtend tussen 10.00u en 12.00u zit een groep enthousiaste vrijwilligers klaar in Huys Egmont, om u kosteloos te helpen met allerhande computer-, tablet of smartphone problemen. Heeft u hulp of ondersteuning nodig, kom dan vooral even langs: Slotweg 46 te Egmond aan den Hoef.

Aan tafel met… herenboer Wolter van der Vlist

24 februari 2023

Op 8 maart in dorpshuis De Schulp Egmond-Binnen

Woensdag 8 maart is weer 'Aan tafel met...' Deze keer komt Wolter van der Vlist vertellen over Herenboeren Kennemerland. Hij vertelt over het concept, waarbij je grip houdt op waar je voedsel vandaan komt en betrokken kan zijn bij het samen produceren van duurzaam voedsel. Het is de moeite waard. www.herenboeren.nl U bent welkom vanaf 10.30 tot 12.00 uur, de zaal gaat 10.00 open. Entree is gratis en u ontvangt 1 kopje koffie/thee.

Maartse concerten in voormalig huis Simeon ten Holt

24 februari 2023

Pianist Gerard Bouwhuis opent serie concerten in huisje Ten Holt

Alom in het land wordt met concerten stilgestaan bij het honderdste geboortejaar van Simeon ten Holt. De stichting Kunstgetij presenteert onder de noemer ‘Atelier Simeon’ een serie unieke momenten in het Bergense huisje (in de volksmond ‘de Wolkenkrabber’ genaamd) waar de componist woonde en werkte. Op de zaterdagen van 4, 11, 18 en 25 maart komen pianisten drie concerten per middag geven, met werk van Ten Holt en anderen. Het zijn bijzondere momenten, er kunnen twintig bezoekers per keer bij en er is ontmoeting met de uitvoerders, die hun noten spelen op de Ten Holt Steinway, met uitzicht op de tuin. Gerard Bouwhuis opent de serie op vier maart met werk van Charles Ives, Claude Vivier, Louis Andriessen en Ten Holt zelf. Bouwhuis was destijds een van de eersten die in het ‘oerkwartet’ Canto Ostinato in bredere kringen begon te spelen. Hij is Nederlands belangrijkste ambassadeur van muziek uit de vorige en deze eeuw. Er zijn iedere zaterdag concerten om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Kijk op kunstgetij.nl voor kaarten voor deze unieke serie, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen.

Feestelijke seizoensopening bij Outdoorpark Alkmaar…

3 maart 2023

...en daarna zwemmen in Hoornse Vaart

Op zaterdag 11 maart opent Outdoorpark Alkmaar de deuren voor het nieuwe outdoorseizoen en dat moet natuurlijk gevierd worden. Bezoekers zijn van 10.00 tot 13.00 uur van harte welkom om de spectaculaire land- en waterobstakels te beklimmen en om de luchtkussens te ontdekken. De entree tot het park bedraagt €4,-. Om deze feestelijke dag helemaal af te maken, viert zwembad Hoornse Vaart het feest mee en biedt na afloop van het bezoek aan Outdoorpark Alkmaar de gelegenheid om van 13.00 tot 16.00 uur te zwemmen voor slechts €2,-. Tickets voor de opening van Outdoorpark Alkmaar zijn verkrijgbaar via: www.outdoorparkalkmaar.nl/opening2023. Hard gewerkt voor het nieuwe outdoorseizoen Cas Hoogland, coördinator van Outdoorpark Alkmaar, is blij met de aanstaande opening en heeft zin in het nieuwe outdoorseizoen vol met o.a. schoolreisjes, bedrijfsuitjes en kinderfeestjes: "Wij hebben hard gewerkt om het park weer gereed te maken voor deze feestelijke dag. Dankzij de inspanningen van ons team is het park weer helemaal klaar voor een prachtig outdoorseizoen waarbij plezier, samenwerking, teambuilding en zelfontwikkeling centraal staat.'' Dubbelop plezier Na afloop van de feestelijke activiteiten op Outdoorpark Alkmaar kunnen bezoekers terecht bij het naastgelegen zwembad. Zwembad Hoornse Vaart organiseert van 13.00 - 16.00 uur leuke activiteiten voor slechts €2,-. Geniet van gratis animatie, de spectaculaire waterscooters, een interactieve splash arena, de loopmat en de bucketgame. Hoogland sluit zijn verhaal enthousiast af: ''Word onderdeel van deze geweldige opening en beleef een prachtige dag vol avontuur en plezier in Outdoorpark Alkmaar en Zwembad Hoornse Vaart. Wij zien je graag op 11 maart!''

Spetterende activiteiten in Zwembad Hoornse Vaart

24 februari 2023

Direct bij start voorjaarsvakantie

Spetterende voorjaarsvakantie bij zwembad Hoornse Vaart Van zaterdag 25 februari tot en met zondag 5 maart staat de voorjaarsvakantie weer voor de deur. Zwembad Hoornse Vaart pakt uit met extra ruime openingstijden voor recreatieve zwemmers, een gevarieerd aquafitnessprogramma, gratis animatie op maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag, elke middag een 15-meter lange stormbaan in het 50-meterbad én voor de allerkleinsten een Experience Center in het Instructiebad. Tot slot organiseert zwembad Hoornse Vaart extra zwemlessen en een snelcursus voor diploma B en C in de vakantie. Meer informatie over de voorjaarsvakantie is te vinden op www.hoornsevaart.nl/vakantie. Gratis animatie en stormbaan Kinderen die van klimmen, klauteren en glijden houden kunnen hun geluk niet op, want van 26 februari tot en met 5 maart ligt elke middag de 15 meter lange stormbaan in het 50-meterbad. Voor de allerkleinsten ligt elke dag het splinternieuwe Experience Center in het Instructiebad. Daarnaast is er op de maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag gratis animatie. Iedereen kan in de middag gezellig meedoen met de leukste spelletjes in het water waarbij er mooie prijzen te verdienen zijn. Het animatieteam staat garant voor heel veel plezier! Kijk voor het hele programma in de voorjaarsvakantie op www.hoornsevaart.nl/vakantie. Banenzwemmen & Aquafitness Gedurende de voorjaarsvakantie is het 50-meterbad vijf ochtenden per week vanaf 07.00 uur geopend voor banenzwemmers die hun conditie op peil willen houden. In het weekend is het banenzwemmen mogelijk vanaf 09.00 uur. Daarnaast is er een aquafitness programma samengesteld met AquaFit, Aquajump, Aquakickboks, Aquajoggen, Aquarobics, FloatFit en Slag- & conditietraining. Extra zwemlessen & snelcursus B en C Op verschillende dagen in de voorjaarsvakantie kunnen kinderen deelnemen aan de extra zwemlessen in zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Op deze dagen zullen er lessen aangeboden worden voor verschillende niveaus. Iedereen – ook kinderen die geen zwemles volgen bij Alkmaar Sport – is van harte welkom om deel te nemen aan de extra zwemlessen. Meer informatie over de extra zwemlessen is te vinden via www.hoornsevaart.nl/Extrazwemlessen. Tevens organiseert zwembad Hoornse Vaart een snelcursus voor het B- en C-diploma. In zwembad De Hout is het mogelijk om het B-diploma binnen 3 dagen en het C-diploma binnen 5 dagen te halen. Meer informatie over de snelcursus is te vinden via www.hoornsevaart.nl/snelcursus.

‘Na ons de zondvloed’ in het Vredeskerkje

17 februari 2023

Laatste 'Gedachten aan Zee' van dit seizoen

In de laatste 'Gedachten aan Zee' van dit seizoen, zondag 19 februari in het Vredeskerkje gaat het over de zee. Wat gaat die doen? Een zondvloed, moeten we in een ark van Noach of kunnen we toch blijven? In 'Na ons de zondvloed' verbindt Erik Jan Tillema verhalen uit verschillende tradities met de tijd van nu. Hij doet met een knipoog en met ernst en geeft zo een beeld over wat we kunnen doen ten goede. Victor Posch begeleidt hem op piano, saxofoon en fluit en na afloop is er alle ruimte voor interactie. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Kaarten via kunstgetij.nl.

Tel Uit Je Winst!

17 maart 2023

Flierefluiters Toneel brengt de klucht terug

Carla Vermeulen wacht ongeduldig tot haar man Harry, een wat sullige kantoorbediende, thuis komt van zijn werk. Bij thuiskomst doet Harry iet wat vreemd. Hij is namelijk onderweg tot de ontdekking gekomen dat zijn attaché koffertje is verruild met die van een ander. In het koffertje zit niet de standaard boterhammen met kaas en tomaat, maar geld. Héél véél geld! €2.755.000 om precies te zijn!

Tropical Weekend in JOEB

17 februari 2023

Zandstrand, palmbomen en muziek!

Vrijdag 24 en zaterdag 25 februari wordt er na 10 jaar weer een 'Tropical Weekend' gehouden in JOEB. Het JOEB gebouw wordt omgebouwd naar een heus zandstrand, inclusief palmbomen, een cocktailbar en tropische muziek. We hebben verschillende acts geboekt, bestaande uit zowel DJ's als live muziek. Vrijdag zijn de deuren geopend vanaf 20:00 uur, zaterdag vanaf 16:00 uur. Entree = gratis. De kachel gaat omhoog en de drankjes staan koud, tot dan!

Jutwandeling met IVN-gidsen over strand en door duin

17 februari 2023

Zondag 19 februari

Zondag 19 februari nemen IVN gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar ook in deze tijd van het jaar erg veel is te ontdekken. Op de terugweg over het strand wordt actief gejut: verzamelen van allerlei spullen die op het strand zijn te vinden. Haaieneieren, veen, bijzondere schelpen, flessenpost(?), .... Altijd weer een verrassing wat de zee aan land brengt. Soms is het veel, soms is het weinig, maar altijd interessant. Alle bijzondere zaken worden meegenomen en bij terugkomst in het gebouw Parnassia wordt hierover uitleg gegeven onder het genot van een kopje koffie, thee of fris. Het is geen lange wandeling en dus ook geschikt voor kinderen. De totale lengte van de route is ca 4,5 km en wordt in een rustig tempo, met veel stops onderweg, gewandeld. Het advies is wel om goede wandelschoenen aan te trekken en warm te kleden. De start van de wandeling is op zondag 19 februari om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee.(na de rotonde bij begin Bergen aan Zee rechtdoor en dan eerste weg links Paulineweg. Dan bordjes "IVN-Parnassia" volgen.) Deelname € 3,00. kinderen gratis. De hele excursie inclusief uitleg duurt ca 2 uur.

Uitvoering Ouverture Lamoraal van Egmont in De Vest

10 februari 2023

Noord-Hollands Jeugdorkest brengt wereldberoemde ouverture van Beethoven ten gehore

Dit weekend staat er een fraaie uitvoerig van de Ouverture Lamoraal van Egmont op het programma in De Vest.

Wonderlicht als lichtspektakel: metershoge creaties

10 februari 2023

Metershoge creatie zal skyline van Alkmaar sieren!

Op 17, 18 en 19 februari tovert Wonderlicht het Alkmaarse Bolwerk om tot een magisch geheel. De twee kilometer lange avondwandeling is al voor bijna 60% uitverkocht en dat is niet voor niets; de programmering belooft meer dan spektakel! Breathe Deze indrukwekkende creatie is maar liefst 6 meter hoog! Hiermee torent het ver boven het gemiddelde woonhuis uit en zal het van ver te zien zijn. Het is dus niet moeilijk om je voor te stellen hoe imposant deze installatie is! Het bijbehorende licht en indrukwekkende geluiden maken het een act die in zijn eentje al de moeite waard is om naar Wonderlicht te komen! Deze gigantische creatie is afkomstig uit Oostenrijk. Shadowdance Het normaal zo kalme water van de Alkmaarse Singel komt tot leven! Het lijkt alsof je ogen je voor de gek houden maar het is toch echt zo; het water danst! Deze beeldschone creatie is afkomstig uit België.

West-Friesland Swingt in Soigne

10 februari 2023

Jazz muziek en Nederlands repertoire in jazzy stijl

West-Friesland swingt is de naam voor een jazz-band met leden uit de West-Friese regio, zoals Hoorn, Ursem en Heerhugowaard. De band bestaat sinds 2017 en telt vijf leden. Zangeres is Joop Laan. Zij komt echt uit West-Friesland, waar de andere leden vooral vanuit de randstand naar West-Friesland verhuisde 'emigranten' zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug