Zorgaanbieders vragen steeds vaker ‘illegale eigen bijdrage’ aan patiënten
Niet toegestaan, maar de druk is groot
Gepubliceerd: 21 april 2023
Het komt steeds vaker voor dat zorgaanbieders een eigen bijdrage vragen na behandeling van hun patiënt, zo blijkt uit gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat is weliswaar niet toegestaan, maar de financiële druk bij de zorgverleners is blijkbaar zo groot, dat het water ze soms aan de lippen staat.
De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt inmiddels meerdere meldingen over zorgaanbieders die bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige eigen bijdrage per behandeling in rekening brengen. Die doen dat omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven dat zij met deze eigen bijdrage de stijgende kosten voor huur, energie en personeel betalen.
Meldingen
De afgelopen maanden zijn er meldingen binnengekomen vanuit verschillende sectoren. Zo ontving de NZa meldingen over de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. Het gaat in de meeste gevallen om kleine bedragen die soms contant betaald moeten worden. Zorgaanbieders die zorg verlenen onder de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) mogen echter geen tarief in rekening brengen voor zorg waarvoor geen prestatiebeschrijving is vastgesteld. Zaken zoals huur, energiekosten en personeelskosten zijn al meegenomen in het tarief dat zorgaanbieders in rekening mogen brengen.
Het in rekening brengen van een al dan niet vrijwillige eigen bijdrage per behandeling is dan ook niet toegestaan. Wanneer patiënten hiermee te maken krijgen kunnen ze dat melden bij de NZa (zie nza.nl).
Reden voor de acties
Het is echter ook weer niet helemaal om niets dat zorgverleners deze actie doen. Eerder al liet voorzitter Guido van Woerkom van de Branchevereniging van Fysiotherapeuten in Flessenpost weten dat de vergoedingen voor fysiotherapie wel erg karig zijn, als je die zakelijk zou beschouwen. Daar zou eens een hartig woordje met de verzekeraars over gesproken moeten worden. Het feit dat er steeds vaker meldingen bij de NZa binnenkomen die wijzen op zorgverleners die ‘extra inkomsten’ genereren, geeft wel aan dat de nood hoog is.
De NZa: ‘Dat kan zijn, maar het is aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars om goede afspraken te maken over de vergoedingen voor de zorg die geleverd wordt. Als zij hier niet uitkomen, is het niet de bedoeling dat de patiënt hiermee belast wordt. Zorgaanbieders die zich in financieel zwaar weer bevinden, moeten zich melden bij hun grootste zorgverzekeraar.’
De discussie over welk tarief voor welke handeling redelijk is en voor wie dat dan redelijk is zal vermoedelijk nog wel even doorgaan.